Reuters: Bankaların enflasyon muhasebesine geçme talebi kabul görmedi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Reuters: Bankaların enflasyon muhasebesine geçme talebi kabul görmedi
Doviz.com
23.11.2023 11:51

Hazine'nin bankaların enflasyon muhasebesine dahil olma talebini 80 milyar TL'ye varan vergi kaybı yaşamamak için reddettiği öne sürüldü.

Reuters haber ajansının atıfta bulunduğu iki bankacılık kaynağı, sektörün enflasyon muhasebesinin dışında kalmamak için Hazine'den talepte bulunduğunu ancak son taleplerine de olumlu yanıt alamadığını söyledi.

Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine kadar çıkan yüksek enflasyon sonrasında uygulanacak enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı düzeltmeyi amaçlıyor.

Bu kapsamda ülke genelinde enflasyon düzeltmesine yıl sonunda geçilecek ve 2024-2026 yıllarında geçerli olacak.

İLGİLİ HABER 20 yıl aranın ardından "enflasyon muhasebesi" geri geliyor Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 20 yıl aranın ardından bu yıl sonunda devreye girmesi planlanan enflasyon muhasebesi sonucu oluşan kâr ya da zararlar, 2024 ve sonrasında vergi matrahını etkileyecek.

Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen ay sonunda finans sektörü hariç tutularak enflasyon muhasebesine geçmeyi planladıklarını söylemişti.

Bu açıklamanın ardından bankalar ise Hazine'den yüksek enflasyon karşısında "gerçek olmayan" kârlar üzerinden değerlendirilmemek için enflasyon muhasebesinin kendi bilançolarına da uygulanmasını istemişlerdi.

İLGİLİ HABER Reuters: Bankalar enflasyon muhasebesine geçmek istiyor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyon muhasebesine dahil edilmeyeceğini açıkladığı bankalar, yüksek enflasyon karşısında gerçek olmayan kârları üzerinden değerlendirilmemek için yeni uygulamaya dahil edilmek istiyor.
REKLAMI KAPAT X