Rusya’dan olağanüstü faiz kararı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Rusya’dan olağanüstü faiz kararı
Doviz.com
15.08.2023 10:43

Rusya Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda faizi yüzde 8,50'den yüzde 12'ye yükseltti.

İç talepteki istikrarlı büyümenin üretimi artırma kapasitesinin aştığını ifade eden Rusya Merkez Bankası yaptığı açıklamada, enflasyonist baskıların arttığına dikkati çekti.

İthalata olan talebin ruble dinamikleri üzerinde etkili olduğunun da altını çizen Rusya Merkez Bankası, "Rubledeki değer kaybının fiyatlara yansıması hız kazanıyor ve enflasyon beklentileri yükselişte. Mevcut fiyat artış oranlarının ulaşılan seviyelerde kalması halinde enflasyonun 2024'te hedeften yukarı yönlü sapması riski çok büyük" dedi.

Savaş maliyetinin artması ve ihracatının hızla azalması üzerine para birimi rubledeki değer kaybı ise son günlerde hızlanmıştı. Buna göre dolar/ruble kuru, pazartesi günü psikolojik eşik olan 100 seviyesini aşmıştı.

Bu gelişmeden kısa bir süre önce ise Kremlin ekonomi danışmanı Maxim Oreshkin rubledeki değer kaybı için merkez bankasını suçlamıştı.

Rusya Merkez Bankası ise geçtiğimiz ay faizi 100 baz puan artışla yüzde 8,5’e yükseltmişti.

İLGİLİ HABER Arjantin ve Rusya’da olağanüstü günler: Para birimlerinin değer kaybı tarihi seviyelere ulaştı Arjantin ve Rusya para birimlerinin dolar karşısında değer kaybını derinleştirmesi sonrasında olağanüstü toplantılar düzenlenmeye başlandı.
REKLAMI KAPAT X