Savunma fonuna hane başına ödenecek ortalama tutar hesaplandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Savunma fonuna hane başına ödenecek ortalama tutar hesaplandı
Doviz.com
14.10.2024 09:53

Kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olan kişilerden Savunma Sanayi Destek Fonu’na 750 TL aktarılacak olmasının yankıları devam ederken elde edilecek gelirin toplam büyüklüğü ve hane başına ödenecek ortalama tutar hesaplandı.

Meclis’e gelen önerge ile limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek. Noterlerde ise taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak. Ayrıca drone ve kol saatlerinden yüzde 20 ÖTV alınacak. 100 cc altı motosikletler de MTV kapsamına girecek. Taslakta dikkati çeken bir başka madde de pay ödenmeden işlem yapılması durumunda işlemi yapan memurlar ve noterlerin payı ödemekle yükümlü olanlar ile tüm işlemlerden sorumlu olması.

İLGİLİ HABER Ek kaynak için harekete geçildi: Kredi kartı sahiplerinden ve noter işlemlerinden katılma payı alınacak Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarının artırılması amacıyla 12 maddelik kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. 

Damga vergisinden 50 milyar TL gelir elde edilecek

Habertürk’te yer alan habere göre düzenlemenin önemli noktası damga vergisi. Maliye bu yıl 143 milyar lira damga vergisi almayı planlıyor. Bu vergi hemen her resmi işlemden alınıyor fakat fon için alınacak pay en fazla damga vergisi alınan işlemlerden seçilmiş.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar fon payı alınacak. Yıllık alınan 143 milyar lira göz önüne alındığında en az 50 milyar liralık bir kaynak fona aktarılacak.

5 milyon kişi 750 TL ödeyecek

28 milyon kişinin cebinde bulunan kredi kartları ise ikinci en önemli gelir kalemi olacak. Düzenlemede yıllık 750 lira alınacağı söylenen limiti 100 bin Türk lirası ve üzerinde olan kredi kartı sahibi sayısı yaklaşık 5 milyon kişiden tehsil edilecek. Bu durum sadece kart limiti olduğu için vatandaşların 23 milyar 750 milyon lira fon payı ödeyeceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABER Bankalardan kart limitini 100 bin TL'nin altına düşürmek isteyen vatandaşlara uyarı Savunma Sanayii Destekleme Fonu için 100 bin lira ve üzeri limite sahip kredi kartlarından yıllık 750 lira katkı payı alınmasını içeren düzenleme vatandaşları harekete geçirdi. Kredi kartı limitlerini düşürmek isteyen vatandaşlara bazı bankalar ise işlem öncesi bu teklifin henüz yürürlükte olmadığını belirten otomatik uyarı mesajları göndermeye başladı.

Tapu ve gayrimenkul satışından 2,6 milyar TL

Diğer önemli gelir kalemi ise tapuda araç ve gayrimenkul satışından alınacak paylar olacak. Türkiye'de yıllık 3,1 milyon sıfır ve ikinci el araç ve yaklaşık 1,4 milyon gayrimenkul satılıyor. Bunlar için istenen ek paydan yola çıkarak araç satışından 6,5 ve gayrimenkul satışından 2,6 milyar lira toplanacağı sonucuna ulaşılıyor.

Hane başı 3 bin 724 TL ödenecek

İlgili kalemler toplandığında aktarılacak pay yıllık 63 milyar lira olarak hesaplandı. Türkiye'de çekirdek aileden meydana gelen hane halkı sayısı ise 16 milyon 779 bin 240 seviyesinde. İlgili rakamlarla hesaplama yapıldığında savunma fonuna hane başına 3 bin 724 lira pay aktarılacak.

İLGİLİ HABER Cevdet Yılmaz’dan kredi kartı katkı paylarına ilişkin açıklama: Bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na kaynak sağlanması amacıyla hazırlanan yeni kanun teklifine ilişkin, "Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek" dedi.
REKLAMI KAPAT X