TCMB'nin son kararları mevduat faizini yükseltecek mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB'nin son kararları mevduat faizini yükseltecek mi?
Doviz.com
24.05.2024 12:16

Merkez Bankası, mevduat faizlerinde düşüşe yol açan likidite fazlasını önlemek için bazı kararlarını dün açıklamıştı. Peki, TCMB’nin adımlarının mevduat faizleri üzerinde nasıl bir etkisi olacak? İşte detaylar...

Merkez Bankası dün politika faizini yüzde 50'de sabit tutarken, mevduat faizlerine yönelik endişeleri gidermek üzere bazı adımlar attı.

Bu çerçevede TL mevduat ve kur korumalı mevduatta zorunlu karşılık oranları yükseltildi. Aynı zamanda dövizde kredi büyümesine yüzde 2 sınırı getirildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan TL mevduatı destekleyici yeni adım Merkez Bankası, makro finansal istikrarın korunması ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla bazı adımlar attı.

Ekonomistler ise makroihtiyati tedbirler ile mevduat faizlerindeki düşüşün önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti. Öte yandan ekonomistlere göre kur korumalı mevduat düzenlemesi ile bankaların müşterilerine daha fazla TL mevduat tavsiye etmesi amaçlandı.

Bankacılar ise zorunlu karşılık adımlarının ardından 500-800 milyar lira bandında likiditenin kalıcı olarak piyasadan çekilmesinin beklendiğini aktardı.

Konuyla ilgili NTV’ye konuşan Doç. Dr. Levent Yılmaz da döviz kredi büyümesine ilişkin düzenlemeyi değerlendirdi.

Buna göre Yılmaz, "TL krediye erişimin zorlaşması, döviz kurundaki stabil seyir ve kur beklentilerinin çıpalanmış olması döviz kredilerini işletmeler için cazip kılmıştı. Bankalarda TL kredi büyümesi sınırı olduğu için müşterilerine döviz kredisi vermeye başlamıştı. Böylece döviz kredisi talebi ve arzı kesişmeye başlamıştı. Döviz kredilerde büyüme 2024 başından bu yana ilave 20 milyar doları aşarken, toplam 145 milyar dolara geldi. Finansal istikrarı tehdit ettiği için döviz kredisi büyümesi endişe yaratmıştı." ifadelerini kullandı.

Piyasanın ilk tepkisi nasıl oldu?

Piyasanın Merkez Bankası'na ilk tepkisi ise olumlu oldu.

Buna göre kararın ardından dün gecelik faiz 386 baz puan artışla yüzde 51,02'ye yükseldi. Böylece ikidite adımlarıyla gecelik faiz birkaç gün aranın ardından yeniden politika faizinin üzerine çıkmış oldu.

TCMB'nin 51 milyar dolara ulaşan rekor hızda rezerv birikimi nedeniyle ortaya çıkan TL likidite fazlası son olarak gecelik faizleri ve mevduatı aşağı yönlü olarak baskılamış, gecelik faizler TCMB'nin faiz koridorunun alt bandı olan yüzde 47'ye yaklaşmıştı.

İLGİLİ HABER Gecelik faiz politika faizinin altına indi Dolar/TL yarın açıklanacak kritik faiz kararı öncesinde 32,20 seviyesinde yatay fiyatlanırken, piyasada artan likidite sonrası gecelik faiz politika faizinin altına kadar geriledi.

Mevduatta faizler yükselir mi?

Doç. Dr. Levent Yılmaz, atılan adımların tam etkisinin ise gelecek haftadan itibaren daha net görülmeye başlanacağını belirterek, "Önümüzdeki haftadan itibaren mevduat faizlerinde yukarı yönlü hareketleri görmeye başlarız. Küçük mevduat sahiplerinin faizleri yüzde 50'nin üzerine doğru gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X