TCMB, sürpriz faiz kararının alındığı toplantının özetini yayımladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
TCMB, sürpriz faiz kararının alındığı toplantının özetini yayımladı
Doviz.com
28.03.2024 14:30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 500 baz puanlık faiz artışı kararı alınan Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımladı.

Politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırdığı ve gecelik borçlanma/borç verme faiz marjlarını bir haftalık politika faizine göre 300 baz puana genişlettiği kararın özetini yayımlayan TCMB, mart ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamaya işaret ettiği değerlendirmesinde bulundu.

TCMB, politika faizinde 500 baz puanlık artışı yapılan toplantıya ilişkin özette şu mesajları verdi:

"Öncü verilere göre, mart ayında fiyat artışları temel mal grubunda önceki aya kıyasla bir miktar yükselirken enerji başta olmak üzere diğer gruplarda yavaşlamaktadır.

Ramazan ayının da etkisiyle bir önceki ay önemli ölçüde yükselen gıda fiyatlarında, sebze fiyatlarının da etkisiyle bu dönemde daha ılımlı artışlar gözlenmektedir.

Hizmetlerde de aylık fiyat artışının yüksek seyretmekle birlikte şubat ayına kıyasla güç kaybedeceği öngörülmektedir.

Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır."

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan 6 yıl sonra gelen faiz koridoru adımı Merkez Bankası, sürpriz bir kararla 500 baz puanlık faiz artırımına gittiği toplantının ardından 6 yıl sonra ilk kez faiz koridorunu da genişletti. Peki bu ne anlama geliyor? İşte Merkez Bankasının faiz koridoru serüveni ve ekonomistlerin yorumları…
REKLAMI KAPAT X