Temmuzda hangi ürün ve hizmetlerin fiyatı arttı?

Okuma Süresi: 4 Dakika
Temmuzda hangi ürün ve hizmetlerin fiyatı arttı?
Doviz.com
30.07.2024 12:05

Temmuz ayında eğitimden ulaşıma kadar pek çok alanda yaşanan fiyat artışlarının ardından ağustos ayına ilişkin zam beklentileri de gelmeye başladı. İşte temmuzda fiyatı artan ürün ve hizmetler ile ağustos ayına yönelik beklentiler...

3 Temmuz tarihinde Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi'nin açıklanmasıyla ÖTV zammı da belli olmuştu. Gelir İdaresi Başkanlığı, maktu ÖTV tutarlarının altı aylık üretici enflasyonu olan yüzde 19,49 oranında artacağını bildirmişti. Bu karar sonrasında ise ürün ve hizmet fiyatlarında zamlar birbirini izlemişti.

ÖTV zammından etkilenen kalemlerden biri de sigara olurken, temmuz ayındaki fiyat artışının ardından sigaraya bir zam haberi daha geldi. Buna göre Tele1 televizyonuna konuşan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, temmuz ayında gelen zamların 8-9 lira civarında olması gerektiğini ancak Philip Morris grubunun fiyat listesini daha az miktarda zamla güncellemesi nedeniyle diğer grupların da zammın geri kalan kısmını ertelediğini belirtti.

Bu kapsamda Dündar, konuyla ilgili paylaşımında sigara fiyatlarında ağustos ayında 4-5 TL civarında bir zam beklediklerini duyurdu.

Son dönemde fiyatı zamlanan ürün ve hizmetler

Ağustos ayına yönelik zam beklentisi öncesinde temmuz ayında da pek çok ürün ve hizmet fiyatında artışa gidilmişti.

Buna göre temmuzda zamlanan başlıca ürün ve hizmetler şunlar olmuştu:

İstanbul ve Ankara’da toplu taşıma

İstanbul ve Ankara’da yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantılarının ardından toplu taşımaya zam yapılmasına karar verildi.

Buna göre İstanbul’da toplu taşıma ortalama yüzde 13 zamlandı. Zamla birlikte İstanbulkart tam bilet 17,70 liradan 20 liraya, öğrenci bileti 8,64 liradan 9,76 liraya, sosyal (öğretmen, 60 yaş) bilet 12,67 liradan 14,32 liraya yükseldi.

İLGİLİ HABER İstanbul'da toplu taşımaya zam geldi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), temmuz ayı toplantısında toplu ulaşıma zam yapılmasına karar verdi.

Ankara’da ise toplu taşımaya ortalama yüzde 40 zam yapıldı. Böylelikle Ankara’da 15 TL olan tam bilet tutarı 21 TL, 7,5 TL olan indirimli bilet tutarı 10,5 TL oldu. 

İLGİLİ HABER UKOME duyurdu: Ankara'da toplu ulaşıma zam geldi Ankara'da toplu ulaşıma yüzde 40 zam geldi. Kentte hem dolmuş fiyatları hem de otobüs bileti fiyatları zamlandı.

Elektrik tarifeleri

EPDK'dan yapılan açıklamaya göre elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapıldı. Zamlı tarifeler ise 1 Temmuz itibari ile geçerli oldu.

İLGİLİ HABER EPDK duyurdu: Elektrik tarifeleri zamlandı EPDK, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle elektrik tarifelerinin zamlandığını duyurdu.

Elektrik fiyatlarındaki artışın enflasyonun gerisinde kaldığını belirten uzmanlar ise yeni zamların da kapıda olduğunu bildirdi.

İLGİLİ HABER Elektrik tarifelerine yönelik yeni zam iddiası Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalında yaptığı açıklamada, yaz sonuna doğru elektrik tarifelerine yeniden zam geleceğini iddia etti.

İnternet ve dijital yayın platformları

Amerikan teknoloji ve medya hizmetleri sağlayıcısı ve yapım şirketi Netflix Türkiye ile internet sağlayıcısı TurkNet'te abonelik ücretlerine temmuzda zam yaptığını duyurdu.

Buna göre Netflix Türkiye abonelik ücretinde yaklaşık yüzde 30, TurkNet ise yüzde 25 artış gerçekleştirdi.

Akaryakıt ve sigara

TÜİK'in yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından akaryakıt ile sigara ve alkol grubuna ÖTV zammı geldi. Buna göre ÖTV tutarları altı aylık üretici enflasyonu olan yüzde 19,49 oranında zamlandı. Bu artışlara bir de yüzde 20'lik KDV eklendi. Böylece, litrede motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 21 kuruş, otogaza 95 kuruş zam geldi. ÖTV artışıyla birlikte sigaradan alınan maktu vergi tutarı ise 4,8058 liradan yaklaşık 1 liralık artışla 5,7424 liraya yükseldi.Sigara firmaları ise bunu satış fiyatına ortalama 5 lira olarak yansıttı.

İLGİLİ HABER Akaryakıt ve sigaraya yapılacak ÖTV zammı netleşti Benzin, motorin ve sigara fiyatlarını belirleyecek maktu ÖTV tutarlarındaki artış belli oldu. 

Eğitim

Öte yandan üniversitelerde tercih döneminin başlamasıyla, yeni sezonda istenen yıllık eğitim ücretleri de belli olmaya başladı. Buna göre özel üniversitelerin yüzde 150’ye varan zamlarla birlikte fiyatlarını 1 milyon liranın üzerine çıkardığı görüldü.

İLGİLİ HABER Özel üniversite ücretlerine yüzde 150'ye varan zam yapıldı 2024-2025 akademik yılı için üniversite tercihlerinin başlamasına sayılı günler kala özel üniversiteler de peş peşe zamlı ücretlerini açıklamaya başladı. Buna göre bazı üniversite ücretlerine yüzde 150'ye varan oranlarda zam yapıldı. İşte ücretleri açıklanan özel üniversitelerin fiyatları...

Liselerde de benzer bir tabloyla karşılaşıldı. Bazı liselerin yüzde 300’ü aşan zam yapması sonrası fiyatların ek masraflarla 1 milyon liranın üzerine çıktığı görüldü.

İLGİLİ HABER Özel okul fiyatları ek masraflarla 1 milyon liraya ulaştı LGS puanlarının açıklanmasının ardından ailelerin çocuklarını gönderecekleri okul arayışları da hız kazandı. Servis, kırtasiye ve yemek gibi ek hizmetlerin eklenmesiyle bazı okullarda yıllık maliyetin ise 1 milyon liraya ulaştığı görüldü.

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre özel okullarda ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınarak bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamıyor. Ancak,  yeni kayıt olacak öğrencilerin ücretlerini belirlemede okullara bir kota koyulmuyor. Bu durum ise özel okul fiyatlarında yeni kayıt ücretlerinin enflasyon üzerinde artmasına yol açıyor.

İLGİLİ HABER Özel okul ücretleri ne kadar artacak? 5 soruda merak edilenler 19 milyondan fazla öğrenci yarıyıl tatili için yarını beklerken, çocuklarını özel okulda okutan veliler ise şimdiden gelecek yıl ücretlerin ne kadar artacağını araştırmaya başladı. İşte gelecek eğitim-öğretim yılında yapılabilecek ücret artışlarına ilişkin 5 soru ve yanıtı...

YHT bilet fiyatları

Temmuz ayında zamlardan bir diğerini ise TCDD yaptı. Buna göre TCDD, Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatlarındaortalama yüzde 25 artışa gitti.

TCDD Taşımacılık hızlı tren fiyatlarına 2022 yılında 5 kez, 2023 yılında ise 3 kez zam yapmıştı.

YHT bilet fiyatları son olarak geçtiğimiz yılın eylül ayında artış göstermişti.

İLGİLİ HABER Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatlarına zam geldi TCDD, Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatlarında artışa gitti. İşte artış sonrası Ankara - Konya - Eskişehir ve İstanbul bilet fiyatları..
REKLAMI KAPAT X