THY duyurdu: Bazı seferler iptal edildi, mağdur yolculara ilave haklar tanındı

Okuma Süresi: 3 Dakika
THY duyurdu: Bazı seferler iptal edildi, mağdur yolculara ilave haklar tanındı
Doviz.com
19.07.2024 12:54

Küresel olarak hava yolu şirketleri, bankalar ve sağlık sistemlerinde Microsoft hizmetlerine erişimde sabah saatlerinden itibaren teknik aksaklık yaşanırken Türk Hava Yolları ise bazı seferlerin iptal edildiğini duyurarak, mağdur yolculara ilave haklar tanındığını ve yolcuların hak kaybı yaşamayacağını aktardı.

Dünya genelinde yazılım kaynaklı yaşanan problem nedeniyle birçok havayolu şirketinin biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandı. 

Başta hava yolu şirketleri olmak üzere global anlamdaki yazılım kaynaklı sorundan pek çok farklı sektör etkilendi. Türk Hava Yolları ve Ajet yolcuları sabah biletleme ve rezervasyon işlemlerini yapamadı. Uçuşlarda herhangi bir sorun yaşanmasına neden olmayan sorunun büyük oranda giderildiği öğrenildi.

"Hak kaybı yaşanmayacak"

THY yardım masasından yapılan açıklamada da hak kaybı yaşanmayacağı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"- Havacılık sektörü de dahil olmak üzere farklı sektörleri etkileyen ve küresel çapta hizmet veren bir tedarikçi kaynaklı teknik aksaklık meydana gelmiş olup, bu aksaklık neticesinde bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızda yer alan "Uçuş durumu" sekmesinden görüntüleyebilirsiniz.

- Seferi iptal olmayan yolcularımız için de yaşanılan aksaklık nedeniyle ek haklar tanımlanmıştır. Sistemsel aksaklık giderildikten sonra aşağıdaki şartları sağlayan yolcularımız satış kanallarımızdan işlem yapabilirler.

- 19 Temmuz 2024 ve öncesinde düzenlenmiş biletler için 19 Temmuz 2024 tarihindeki seferlerimize kayıtlı tüm Türk Hava Yolları yolcularımızın, 25 Temmuz 2024 (dahil) tarihine kadar işlem yaptırmaları kaydıyla ilave haklar tanımlanmıştır.

1) Rezervasyon değişiklikleri ücretsiz yapılacaktır. Uçuş saati geçmiş olmasına rağmen henüz işlem yaptırmayan ve uçuşlarına katılamayan yolcularımız hak kaybı yaşamayacaklardır.

2) İade talepleri:

a) Hiç kullanılmamış biletler için kesintisiz iade yapılacaktır.

b) Kısmi olarak kullanılmış, seyahatin tamamlanmamış olduğu biletlerde, biletin kullanılmayan uçuşlarına ait iade işlemi kesintisiz yapılacaktır.

3) İlgili uygulamalar sadece Türk Hava Yolları tarafından icra edilen seferlerde kayıtlı grup ve münferit yolcular için geçerli olacaktır."

Delta ve United Havayolları uçuşları askıya aldı

ABD'li Delta ve United Airlines, küresel iletişim sisteminde yaşanan kesintiden dolayı uçuşlarını askıya aldı.

ABD'li Delta Airlines ise konuyla ilgili açıklamasında, "Tedarikçiden kaynaklı sistemsel bir sorun nedeniyle tüm Delta uçuşları durduruldu. Uçuşları etkilenen tüm müşterilerin Fly Delta uygulaması ve şirketin yaptığı bilgilendirmelerini takip etmelerini tavsiye ediyoruz." denildi.

United Airlines da açıklamasında "üçüncü taraf bir yazılım kesintisi" yaşandığını belirterek, "Bu, United da dahil olmak üzere dünya çapında bilgisayar sistemlerini etkiliyor. Bu sistemleri eski haline getirmek için çalışırken, tüm uçakları kalkış havalimanlarında bekletiyoruz. Halihazırda havada olan uçuşlar varış noktalarına devam ediyor." bilgisini paylaştı.

CrowdStrike ise dünya çapında yaşanan teknik aksaklıklara neden olan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılara sorunun çözümü için "geçici" bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu.

İLGİLİ HABER Bankalar, hava yolu şirketleri ve medya hizmet dışı kaldı: Microsoft’tan açıklama geldi Küresel çapta hava yolu, banka ve medya sektörlerinde gerçekleşen teknik sorunların ardından Microsoft’tan ilk açıklama geldi.
İLGİLİ HABER Microsoft'taki kesinti küresel çapta uçuşların aksamasına yol açtı Microsoft'un bulut hizmeti Azure'da yaşanan kesinti, hava yolu şirketlerinin biletleme operasyonlarını aksattı. THY'den de biletleme ve aksama işlemleri sonrası açıklama geldi.
REKLAMI KAPAT X