Türkiye'nin risk primi 3 yıl sonra ilk kez 350 puanın altına indi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Türkiye'nin risk primi 3 yıl sonra ilk kez 350 puanın altına indi
Doviz.com
17.11.2023 15:29

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yaklaşık 3 yılın ardından ilk kez 350 baz puanın altına inerek 348,2 seviyesine geriledi.

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), geçen günlerde 364 puana gerilemişti. Haftanın son işlem gününde ise CDS, 36 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 348,2 puan oldu.

Kredi risk primindeki gerileme fonlama maliyetlerini düşürürken, bu durum ülke ve şirket borçlanmalarında daha az faiz ödenmesi anlamına geliyor.

Phillip Capital Araştırma Müdürü Onurcan Bal ise ekonomim’e yaptığı değerlendirmede, "Seçimlerin geride kalmasının ardından enflasyonla mücadele vurgusu ve para politikasında başlayan normalleşme süreci Türkiye'ye yönelik bakış açısını iyileştirirken, CDS primlerinin de hızlı bir şekilde düşüş kaydetmesine katkı sağladı" ifadelerini kullandı.

Bal ayrıca Türkiye’nin risk primindeki iyileşmeyi destekleyen faktörleri şöyle açıkladı:

"Fed'e yönelik endişelerin yatışması ve faiz oranlarında zirvelerin görüldüğüne ilişkin güç kazanan beklentiler, ABD tahvil faizlerindeki düşüş de gelişmekte olan ülkelerin risk priminde iyileşme görüldü. Küresel risk iştahının güç kazanması da gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye'nin risk primindeki iyileşmeyi destekledi."

REKLAMI KAPAT X