Yurt dışı siparişlerle ilgili düzenleme yürürlüğe girdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yurt dışı siparişlerle ilgili düzenleme yürürlüğe girdi
Doviz.com
21.08.2024 08:48

Elektronik ortamda verilen yurt dışı siparişlere yönelik yeni düzenleme bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Peki, yeni dönemde neler değişecek? İşte detaylar..

Resmî Gazete’de 15 gün önce yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları değiştirilmişti.

Karara göre, yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürülürken, Avrupa Birliği’nden (AB) gelen kargolarda vergi yüzde 18’den yüzde 30’a yükseltilmiş, AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise vergi yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarılmıştı.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması halinde yukarıdaki oranlara ek yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edileceği bildirilmiş, eğer bir kişi yurt dışına çıkarken bu ürünleri kendisi getiriyorsa herhangi bir tarifeye dahil olmayacağı aktarılmıştı.

https://static.doviz.com/images/content/1722923580.jpg

Kaynak: Resmi Gazete

“Çok daha rekabetçi bir ortam sağlanacak”

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikoğlu ise konuyla ilgili paylaşımında, "Temu gibi siteler Türkiye'de haksız rekabete neden oluyor. Bireysel ithalatı artırıyor. Sadece Türkiye'yi değil Avrupa'yı da tehdit eden bir durum var. Türkiye bu konuda önlem almakta haklı. Temu üzerinden yapılan alışverişler gümrük vergisinden muaftı. Artık bu muafiyeti sınırlandıracak önlemler var" ifadelerini kullanmıştı.

“Tüketiciler eskisi kadar ucuz alışveriş yapamayacak”

Tüketicilerin bu düzenleme ile birlikte yurt dışından eskisi kadar ucuza ürün satın alamayacağını söyleyen ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, "Bunun yanında sektörün beklentisi Türkiye'de yerleşik olmayan e-ticaret platformlarından yapılacak alışverişler için zorlaştırıcı tedbirlerin alınması. Zira burada vergi ödeyen, lisans bedeli ödeyen bir firma ile yurt dışından vergi ödemeden satış yapan bir firmanın rekabet etme şansı yok. 150 Euro'luk sınırın 30 Euro seviyelerine indirilmesi çok daha rekabetçi bir ortam sağlayacak" demişti.

İLGİLİ HABER ETİD: Artık yurt dışından ucuza alışveriş yapılamayacak Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikoğlu, yurt dışından getirilen ürünlere yönelik vergi düzenlemesinin Temu gibi sitelerin rekabet ortamını bozduğunu belirterek, “150 Euro'luk sınırın düşürülmesi bireysel ithalatı azaltacak ve rekabet ortamını dengeleyecek" dedi.

Alışveriş sitelerinden ilk güncelleme geldi

Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 15 gün geçmesi sonrasında ise bugün itibarıyla uygulama yürürlüğe girdi.

Ülkemizde de sık kullanılan Çinli e-ticaret platformu Temu ise yeni düzenlemenin uygulamaya girmesinin ardından platformdaki sepet limitlerini güncelledi. Buna göre şirket, 2000 TL olan minimum sipariş tutarını 670 TL’ye indirme kararı aldı.

Ucuz ve indirimli ürünlerle birçok ülkede hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ulaşan Temu, ürünleri Çin’deki üreticilerin fabrikalarından veya depolarından doğrudan tüketiciye göndererek fiyat avantajı sağlıyordu. Bu karar sonrasında Türkiye'de bu avantaj büyük ölçüde kaybedildi.

İLGİLİ HABER ASKON'dan "e-ticaret düzenlemesine" ilişkin açıklama ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, yeni e-ticaret düzenlemesinin üreticiyi koruyacağını belirterek, "Yerli üreticinin de bu anlamda tüm imkanlarını tekrar gözden geçirerek, enflasyonla mücadele kapsamında destek olması gerekiyor." ifadesini kullandı.
REKLAMI KAPAT X