2024’te Bitcoin’i ne bekliyor? ChatGPT’den iki farklı senaryo için fiyat tahmini

Okuma Süresi: 3 Dakika
2024’te Bitcoin’i ne bekliyor? ChatGPT’den iki farklı senaryo için fiyat tahmini
Doviz.com
27.01.2024 17:36

Merakla beklenen Bitcoin spot ETF onayı sonrasında Bitcoin'in yaşadığı kayıpları telafi ederek güçlü bir toparlanma göstermesinin ardından ChatGPT iki farklı senaryoda kripto piyasasına ilişkin tahminini paylaştı.

İşlem hacmine göre en büyük kripto para birimi Bitcoin, 42 bin dolara kadar yükselerek Bitcoin spot ETF onayının ardından yaşadığı kayıpları telafi etti.

CoinMarketCap'in verilerine göre kripto para piyasasının toplam değeri ise bu toparlanmayla birlikte yüzde 4,3'ten fazla artarak 1,62 trilyon dolara yükseldi.

Bitcoin, spot Bitcoin ETF'lerinin onaylanmasından bir hafta sonra yatırımcılar arasındaki iyimserliğin azalması nedeniyle salı günü 38 bin 559 dolara kadar düşerek 2 Aralık 2023'ten bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

İLGİLİ HABER Bitcoin aralıktan bu yana ilk kez 39 bin doların altına düştü İşlem hacmine göre lider kripto para birimi Bitcoin, yüzde 5'in üzerinde değer kaybederek aralık ayından bu yana ilk kez 39 bin doların altını gördü.

Finbold ise lider kripto para birimine yönelik tahminler için yapay zeka ChatGPT’ye başvurdu.

Bunun için bir GPT-4 Turbo API'den 2024 yılında Bitcoin için yükseliş ve düşüş yönünde cesur bir tahmin isteyen Finbold, en iyi senaryoya bakıldığında ChatGPT’nin Bitcoin'in 2024 yılı için 100.000 ila 200.000 dolar aralığında işlem göreceğini öngördüğünü söyledi. ChatGPT-4, en kötü senaryoda ise BTC fiyatının 10.000 ila 15.000 dolar arasına düşeceğini öngördü.

Buna göre ChatGPT, yükseliş ve düşüş senaryolarına ilişkin şunları kaydetti:

Bitcoin'in yükseliş senaryosu

"Mümkün olan en iyi senaryoda, 2024'te Bitcoin'in yarıya inmesi piyasaya giren yeni Bitcoin arzını azaltır ki bu da tarihsel olarak talebin arzı geçmesiyle fiyatın artmasına yol açmıştır.

Daha erişilebilir ve güvenli platformların yanı sıra Bitcoin'in "dijital altın" benzeri bir dijital değer deposu olarak giderek daha fazla tanınmasıyla hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmesi artmaya devam ediyor.

Lightning Network gibi ölçeklenebilirlik çözümleri de dahil olmak üzere daha geniş blok zinciri alanındaki teknolojik gelişmeler, Bitcoin'in kullanımını ve işlem verimliliğini artırarak günlük işlemlerde daha geniş kullanımına yol açabilir.

Geleneksel finansal sistemlerde devam eden enflasyon veya ekonomik istikrarsızlık, daha fazla yatırımcının itibari para devalüasyonuna karşı bir koruma olarak Bitcoin'e yönelmesine yol açabilir.

Tüm bu faktörlerin olumlu bir şekilde sıralanması, yatırımcı ilgisinin devam etmesi ve olumsuz düzenleyici etkilerin minimum düzeyde olması halinde Bitcoin'in yükselişe geçtiğini görebiliriz. Cesur, ancak olası bir yükseliş tahmini 2024 sonu için 100.000 ila 200.000 dolar aralığında olabilir."

Bitcoin'in düşüş senaryosu

"Olası en kötü senaryoda, madencilerin faaliyetlerini sürdürmeyi kârlı bulmaması ve ağın güvenliği ve bütünlüğü hakkında korkulara yol açması halinde, ödülün yarıya indirilmesi beklenenden daha az olumlu bir etki yaratabilir.

Büyük pazarlarda sıkı düzenlemeler veya tamamen yasaklar gibi olumsuz düzenleyici gelişmeler, yatırımcı duyarlılığına zarar verebilir ve benimsemeyi sınırlayabilir.

Bitcoin ağına yönelik önemli bir teknolojik kusur veya başarılı bir büyük ölçekli saldırı, kripto para birimine olan güveni sarsabilir.

Alternatif kripto para birimleri veya devlet destekli dijital para birimlerinden kaynaklanan artan rekabet, ilgiyi ve yatırımı Bitcoin'den uzaklaştırabilir.

Bu faktörler özellikle olumsuz bir şekilde ortaya çıkarsa, potansiyel bir piyasa aşırı doygunluğu veya yatırımcı güveninin genel kaybı ile birleştiğinde, Bitcoin fiyatlarının 2024'ün sonuna kadar 10.000 ila 15.000 dolara düştüğü görülebilir."

Sonuç olarak ChatGPT, Bitcoin'in hem boğalar hem de ayılar için cesur bir görünümle 10.000 ila 200.000 dolar arasında işlem göreceğini öngörmektedir. Bu geniş aralık ise şimdiye kadarki en büyük ve en sağlam proje de dahil olmak üzere, kripto para ticaretinin ne kadar öngörülemez ve değişken olabileceğini kanıtlamaktadır.

Bu sebeple yatırımcılar kripto piyasasına yönelik yatırımlarında temkinli olmalı ve finansal varlıklara yatırım yapmadan önce detaylı bir araştırma yapmalıdır.

REKLAMI KAPAT X