Merkez Bankası dijital para hazırlığında: Bitcoin 35 bin sınırında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası dijital para hazırlığında: Bitcoin 35 bin sınırında
Doviz.com
02.11.2023 17:03

Bitcoin, Fed'in faiz artırımlarına son verebileceği ve ABD'de Bitcoin spot ETF'lerinin onaylanabileceği beklentileriyle 35 bin sınırına ulaşırken; TCMB Başkanı Gaye Erkan, dijital para çalışmalarındaki son durumu aktardı.

Bitcoin'in fiyatı 35 bin 878 dolara ulaştıktan sonra TSİ 17.00 itibarıyla son 24 saatte yüzde 1,22 artarak 35 bin 17 dolar oldu.

Piyasa değeri bakımından ikinci sırada yer alan Ethereum da son 24 saatte yüzde 1,45 değer kazanarak 1827 dolar seviyesine ulaştı.

CoinGecko verilerine göre Bitcoin’in son yükselişi sonrasında küresel kripto para piyasasının değeri de 1,35 trilyon doların üzerine çıktı.

Kaynak: CoinGecko

Bitcoin'in son 7 gündeki değer artışı ise yüzde 3'e yaklaşırken, kripto para biriminin piyasa değeri 688 milyar doların üzerine ulaştı.

Ancak, Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68 bin 990 dolarda bulunan Bitcoin, söz konusu tarihten bu yana yaklaşık yüzde 48 değer kaybetti.

Öte yandan Bernstein analistleri, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) önümüzdeki yılın ilk çeyreğine kadar spot Bitcoin ETF’lerine yeşil ışık yakacağı beklentisine dayandırdıkları öngürüsünde Bitcoin’in 2025 yılına kadar 150 bin dolar seviyesine yükselebileceğini tahmin etti.

İLGİLİ HABER Küresel varlık yönetim şirketi Bitcoin’e ilişkin yeni tahminini açıkladı AllianceBernstein Holding L.P. ekim ayındaki performansıyla dikkatleri üzerine çeken Bitcoin için yeni bir tahminde bulundu.

Gaye Erkan'dan dijital para açıklaması

Kripto paraların son yükselişi sonrasında sektöre olan ilginin arttığı bir dönemde TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ise yılın son enflasyon raporuna ilişkin düzenlediği basın toplantısında dijital paraya yönelik çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

"Dijital para 1. faz çalışmaları raporunun yıl sonuna kadar yayımlanmasını planlıyoruz" diyen Erkan, 2024'te ikinci fazda; hukuki, iktisadi ve güvenlik boyutlarının ele alınacağını söyledi.

Erkan ayrıca Dijital Türk Lirası çıkarmaktan ziyade teknolojinin kalitesinin ve ihraç edilebilir olmasının da çok önemli olduğunu belirterek, "Hem kendi insan gücümüz hem iş birliklerimizle birlikte dinamik ve kaliteli bir teknolojinin oluştuğunu belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Dijital Türk Lirası düzenlemesi için tarih verildi: Dijital TL'nin güvenliği nasıl sağlanacak? OVP’nin detaylarının açıklanması ile TCMB tarafından hayata geçirilecek Dijital Türk Lirası'na yönelik yasal düzenlemenin ne zaman yapılacağı da belli oldu.
REKLAMI KAPAT X