Yellen: FTX’in çöküşü denetimlerin daha etkili olması gerektiğini gösterdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yellen: FTX’in çöküşü denetimlerin daha etkili olması gerektiğini gösterdi
Doviz.com
17.11.2022 15:16

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçtiğimiz hafta iflas eden kripto borsası FTX'in çöküşüyle ilgili konuşarak, "Kripto para piyasalarının daha etkili bir şekilde denetlenmesi gerekiyor.” dedi.

Yellen yaptığı açıklamada, Başkan Biden'ın dijital varlıklarla ilgili eylül ayında verdiği emrin FTX'in iflasında rol oynayan risk faktörlerinin çoğunu tespit ettiğini iddia ederek, bu raporların politikaya dönüşmesi halinde felaketin önlenebileceğini vurguladı.

Yellen, "Müşteri varlıklarının bir araya getirilmesi, şeffaflık eksikliği ve çıkar çatışmaları da dahil olmak üzere bu raporlarda tespit ettiğimiz bazı riskler vardı." dedi. 

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) gibi mali düzenleyiciler ise, belirli kripto şirketlerine karşı bazı dönemlerde yaptırım eylemleri gerçekleştirirken, FTX'in iflası öncesinde etkili olarak yatırımcıları koruyamadı.

Bu sebeple Yellen, daha fazla düzenleyici eylem gerektiği çağrısında bulunurken, sadece SEC gibi federal kurumları değil, kanun yapıcıları da harekete geçmeye çağırdı.

Yellen konuyla ilgili, "Kongre de dahil olmak üzere federal hükümetin düzenleyici boşlukları doldurmak için hızla harekete geçmesi gerekiyor." dedi.

Konuyla ilgili henüz bir yasa tasarısının oylamaya sunulmamasına rağmen yetkililer ise, şu anda kripto düzenlemelerine açıklık getirecek yasalar üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Yellen ayrıca, bir milyondan fazla kullanıcının iflas eden kripto borsası FTX yüzünden zarar gördüğünü belirterek, "Finansal ürünlerimizin ve piyasalarımızın çoğu için bu riskleri ele almak üzere tasarlanmış çok güçlü yatırımcı ve tüketici koruma yasalarımız var. Mevcut yasalar, kripto piyasaları üzerinde etkili olacak şekilde yeniden tasarlanabilir." dedi.

REKLAMI KAPAT X