Altın, 3 haftanın dibinden yükseldi: Takip edilecek kritik seviyeler ve gelişmeler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, 3 haftanın dibinden yükseldi: Takip edilecek kritik seviyeler ve gelişmeler
Doviz.com
12.12.2023 11:39

Altın fiyatları önceki seansta üç haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün kayıplarını telafi arayışına girdi. Yatırımcılar ise Fed’in faiz kararı öncesinde bugünkü ABD enflasyon rakamlarını beklemeye başladı.

Ons altın, dün 1975 dolara kadar gerileyerek 3 haftanın dip seviyesini görmesinin ardından bugün saat 11.30 itibarıyla yüzde 0,21 yükselişle 1.984,95 dolarda işlem görüyor.

Ons altındaki toparlanma çabasının ortasında gram altın da yüzde 0,41 yükselişle 1.854,23 lira seviyesinen fiyatlanıyor.

OANDA Asya Pasifik analisti Kelvin Wong ise Fed’in güvercin piyasa beklentilerine kıyasla faiz indirimleri konusunda keskin bir tavır sergilemeyebileceğini belirterek, bu durumun bir miktar kar alımına yol açtığını söylüyor.

Wong ayrıca teknik açıdan incelendiğinde dikkat edilmesi gereken destek seviyesinin ons başına 1.955 dolar, direnç seviyesinin ise 2.005 dolar olduğunun altını çiziyor.

Geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam raporu ise Fed'in mart ayında faiz oranlarını düşürebileceğine dair umutları azaltmıştı.

Buna göre ABD Çalışma Bakanlığı, kasım ayında tarım dışı istihdamın 199 bin seviyesinde gerçekleştiğini duyurdu. Ülkede ses getiren otomotiv grevlerinin sona ermesiyle kasımda istihdamda artış bekleniyordu ancak açıklanan veri 180 binlik beklentinin de üzerine çıktı.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam kasım ayında piyasa beklentilerini aştı.

İstihdam verileri sonrasında Fed’in çarşamba günü açıklayacağı faiz kararında etkili olabilecek ABD enflasyon verisi ise bugün TSİ 16.30’da açıklanacak. Yatırımcılar veriden Fed’in faiz patikasına ilişkin ipucu bulmaya çalışacak.

Reuters anketine katılan ekonomistler, ABD manşet enflasyonunun kasım ayında yatay seyretmesini ve çekirdek enflasyonun yıllık %4 ile Fed'in %2'lik hedefinin oldukça üzerinde sabit kalmasını bekliyor.

CME FedWatch Tool'a göre piyasa katılımcıları da Fed'in bu hafta faiz oranlarını değiştirmeyerek %5,25-%5,50 aralığında bırakmasını bekliyor. Piyasa katılımcıları mart ayında faiz indirimi ihtimalini ise yaklaşık %47,4 olarak fiyatlıyor.

Düşük faiz oranları da faiz getirisi olmayan altını destekleme eğiliminde bulunuyor.

Kaynak: CME FedWatch

Fed’in çarşamba günü açıklayacağı faiz kararının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) da perşembe günü politika toplantıları sonunda faiz kararlarını açıklayacak. ECB ve BoE’nin de aralık ayında faizleri sabit bırakması bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme Piyasalar bu hafta Fed, ECB ve BoE’nin faiz kararlarıyla birlikte ABD enflasyon verisi ve Türkiye işsizlik rakamlarını takip edecek.
İLGİLİ HABER Gram altın 2 bin lirayı görecek mi?: Uzmanlar yorumladı Ons altın ve dolar/TL’nin fiyatıyla hesaplanan gram altının 1900 lirayı test etmesinin ardından piyasa katılımcıları gram altına yönelik tahminlerini paylaştı.
REKLAMI KAPAT X