Altın fiyatları iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı
Doviz.com
24.08.2023 10:46

Altın fiyatları, dolar endeksi ve ABD Hazine getirilerindeki gerilemenin ardından Jackson Hole öncesinde perşembe günü iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Buna göre ons altın, perşembe günü TSİ 10.30’da %0,33 artışla 1.921,71 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,42 artışla 1.681,30 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın ise dünkü fiyatlamalara göre 1.736 seviyesinden satıldı.

Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen güçlü ekonomik verilerin ardından ortaya çıkan daha yüksek faiz ortamı beklentisi, sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak, altın fiyatlarının üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapatmasına yol açmıştı.

İLGİLİ HABER Altın üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor Altın fiyatları, ABD’den gelen güçlü ekonomik verilerin ardından üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Bu düşüş sonrası yatırımcılar ise bugün başlayacak ve 26 Ağustos tarihine kadar sürecek olan Jackson Hole zirvesini beklemeye başladı. Buna göre özellikle yarın Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşmalar küresel finans piyasalarının en önemli gündem maddesi olacak.

Bu bekleyişin ortasında, beklenenden daha düşük gelen küresel ekonomik veriler ise faiz artışına ilişkin beklentileri daha karmaşık hale getirerek, dolar endeksinin gerilemesine ve altın fiyatlarının son iki haftanın en yüksek seviyesine çıkmasına yol açtı.

Buna göre, ABD'de ticari faaliyetler ağustos ayında durgunluk noktasına yaklaşırken, hizmet sektöründe yeni iş talebinin daralmasıyla büyüme şubat ayından bu yana en zayıf seviyesine geriledi.

National Australia Bank stratejisti Baden Moore ise konuyla ilgili açıklamasında, "Zayıf PMI verisi, ABD ve Avrupa'da daha fazla faiz artırım riskini bizim görüşümüze göre azalttı. Bu da altın fiyatları için genel olarak olumlu karşılandı." dedi.

Öte yandan çarşamba günü, Avrupa’da ticari faaliyetlerdeki keskin daralma, stagflasyon riskini artırarak, Avrupa Merkez Bankası'nın eylül ayında faiz artırımına ara vereceği yönündeki bahisleri kuvvetlendirdi.

İLGİLİ HABER Almanya'da stagflasyon riski arttı: Ekonomik aktivite 38 ayın en büyük düşüşünü yaşadı Almanya'da ekonomik aktivite Mayıs 2020'den bu yana görülen en büyük düşüşü yaşayarak, stagflasyon korkularını yeniden alevlendirdi.

İngiltere ekonomisinin de soğuması, İngiltere Merkez Bankası'nın yüksek enflasyonla mücadele etmek için arka arkaya yaptığı 14 faiz artışının etkisinin sert bir şekilde hissedildiğini gösterdi. Bu ise ülkeye yönelik resesyon beklentilerinin yeniden alevlenmesine yol açtı.

Küresel piyasalardaki bu gelişmelerin ardından yurt içinde ise TCMB'nin ağustos ayı faiz kararı takip edilecek. Karar dolar kuru üzerinde etkili olma potansiyeli sebebiyle, gram altın yatırımcıları tarafından da merakla bekleniyor olacak.

İLGİLİ HABER Piyasalarda faiz bekleyişi: İşte ekonomistlerin son tahminleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün piyasaların merakla beklediği yeni faiz kararını açıklayacak. İşte faiz kararına yönelik ekonomistlerin son tahminleri...
REKLAMI KAPAT X