Altın haftalık kazançlarını geri verdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın haftalık kazançlarını geri verdi
Doviz.com
22.03.2024 12:10

Fed’in 2024 yılında üç faiz indirimine gideceğini ima etmesinin ardından yükselişine ivme kazandıran altın, haftanın son işlem gününde haftalık kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Ons altın bu hafta 2.223 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından haftanın son işlem gününde yüzde 0,69 gerileme ile 2.166 dolara indi.

Ons altında yaşanan gerilemenin yanında TCMB’nin faiz kararının ardından dolar/TL’de yaşanan düşüş ise gram altının 2.232 liraya kadar geri çekilmesine yol açtı.

Dolar endeksi de Fed’in faiz indirimine yeşil ışık yakmasının ardından düştüğü 103 seviyesinden sonra haftanın son işlem gününde yüzde 0,41 artışla 104,11 puana çıktı ve altını denizaşırı alıcılar için daha pahalı hale getirdi.

Fed’in çarşamba günü 2024'te üç faiz indirimi öngörüsünü korumasının ardından, ABD'li politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini bu yılın sonuna doğru düşürmeye hazırlandıkları yönündeki temkinli iyimserliğin etkisiyle altın fiyatları haftaya yükselişle başlamıştı.

BofA Research ekonomistleri ise 20 Mart tarihli bir notta, merkezi alımların altın üzerinde yükseliş için önemli bir etki yarattığını belirterek, "Altın, hisse senedi yatırımcıları için cazip bir portföy koruması olarak 2024 için hala en sevdiğimiz işlemlerden biri." ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Altına Fed desteği: Gram altından yeni rekor Altın, Fed'in bu yıl üç faiz indirimi öngörüsünü korumasının ardından ilk kez ons başına 2.200 doların üzerine çıktı. Ons altındaki yükselişin desteğiyle gram altın ise 2300 liraya yaklaşarak rekor tazeledi.

Ancak, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin faiz indirimi beklentilerini zayıflatması ve İsviçre Ulusal Bankası'nın sürpriz faiz indirimiyle birlikte dolar endeksinin beş haftadaki en büyük yükselişini kaydetmesinin etkisiyle altında haftalık kazançlar geri verildi.

TD Securities Emtia Stratejisti Daniel Ghali ise değerli metallere ilişkin paylaşımında, "Gecelik agresif alımlar tükenmiş görünüyor ve altın fiyatları, 2024 için daha fazla faiz indirimi beklentisinin azaldığını gösteriyor." dedi.

Yatırımcılar ise Fed'in faiz kararı öncesinde haziran ayında faiz indirimine başlama ihtimaline yüzde 65 ihtimal verirken, şimdi yüzde 69,4 ihtimal veriyor. Bu oran çarşamba günü yüzde 80'li rakamlara ulaşmıştı.

Kaynak: CME Fedwatch

İLGİLİ HABER SocGen'den altın fiyatlarına ilişkin yeni tahmin Fransa'nın önde gelen bankalarından Societe Generale, altının portföy yöneticileri için temel varlık olmaya devam ettiğini belirterek, merkez bankalarının talebinin piyasada sağlam bir zemin oluşturmasıyla altın fiyatlarında yükselme potansiyelinin devam ettiğini söyledi.

Altın fonlarına son 10 ayın en yüksek sermaye girişi

Altına yatırım akışı sürerken ABD'nin en büyük ikinci bankası Bank of America (BofA), değerli metalin tüm zamanların zirvesinde işlem görmesi ve yatırımcıların nakit benzerleri ve hisse senetlerinden fon çekmesiyle çarşamba gününe kadar olan haftada altına yatırım akışının neredeyse bir yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.

Altın fonlarına 1,1 milyar dolar ile Mayıs 2023'ten bu yana görülen en yüksek miktarda sermaye girişinin olduğu 20 Mart haftasında, global tahvil fonlarına 5,4 milyar dolar sermaye girişi yaşandı.

BoFA’nın EPFR verilerinden derlediği rapora göre 20 Mart haftasında, global hisse senedi fonlarından 21,2 milyar dolar çıktı. ABD hisse senedi fonlarından da 22 milyar dolar ile Aralık 2022'den bu yana görülen en yüksek miktarda sermaye çıkışı gerçekleşti.

Kripto fonlarından 100 milyon dolar çıkarken, nakit fonlandan sermaye çıkışı 61,2 milyar dolar ile Ekim 2023'ten bu yana görülen en yüksek miktar ulaştı.

Diğer değerli metallerde son durum

Altın fiyatlarındaki yüksek volatilitenin ortasında haftanın son işlem gününde ons gümüş %0,61 düşüşle 24,59 dolara, paladyum %0,24 kayıpla 1.009 dolara gerilerken, platin ise %0,08 değer kazanarak 908,86 dolara çıktı.

İLGİLİ ANALİZ Gümüşte kazanan ayılar mı boğalar mı olacak? Haftaya güç kaybederek başlayan ons gümüş, çarşamba günü açıklanan Fed kararının ardından önemli bir yükseliş kaydetmeyi başardı fakat bu yükselişe karşılık dün gelen güçlü satış bugünkü haftalık kapanışı hayati hale getirdi.
REKLAMI KAPAT X