Gram altın tüm zamanların zirvesinden geri çekildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın tüm zamanların zirvesinden geri çekildi
Doviz.com
24.10.2023 15:50

Ons altın, Fed'in faiz oranlarına bakış açısını etkileyebilecek ABD ekonomik verileri öncesinde tahvil getirilerindeki yükselişin etkisiyle salı günü değer kaybederken; ons altındaki kayıpların etkisiyle gram altın da tüm zamanların zirvesinden geri çekildi.

Buna göre ons altın bugün TSİ 15.30 itibarıyla yüzde 0,48 düşüşle 1.963 dolara gerilerken; gram altın ise 1800 direncini aştıktan sonra 1.771 liraya kadar geri çekildi.

Kinesis Money piyasa analisti Carlo Alberto De Casa ise altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmesinde, "Altın destekleyici bir modda kalmaya devam ediyor. Ons başına 2000 dolarlık psikolojik eşik tarafından durdurulan fiyatla birlikte bir konsolidasyon görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Altının yeni bir itici güç beklediğini de belirten De Casa, 1950 doların altına inilmesinin 1900-1920 dolar aralığını yeni potansiyel hedef yapabileceğini belirtti. Ancak merkez bankalarından şahin bir sinyal gelmediği sürece altının düşmesi için bir neden görmediğinin de altını çizdi.

Ons altın ise Orta Doğu'da artan gerginlik sonrasında güvenli liman girişlerinin desteğiyle son iki haftada yaklaşık yüzde 9 yükselerek 20 Ekim'de son beş ayın en yüksek seviyesi olan 1997,24 dolara ulaşmıştı.

Dolar rakipleri karşısında %0,2 yükselerek altını diğer para birimi sahipleri için daha pahalı hale getirirken, gösterge 10 yıllık ABD Hazine getirisi ise pazartesi günü %5'in üzerini test etmişti.

İLGİLİ HABER ABD 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi son 16 yılın en yüksek seviyesinde ABD'nin 10 yıllık tahvil getirisi Fed'in yüksek faiz oranlarını sürdüreceği beklentilerinin etkisiyle 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Salı gününe sert bir gerileme ile başlayan gösterge 10 yıllık ABD Hazine getirisi ögleden sonra ise kayıplarının bir kısmını geri aldı ve altın fiyatları üzerindeki baskının korunmasına yol açtı.

Ancak, Tastylive’dan Ilya Spivak, daha büyük tahvil getirilerine rağmen altının son yükselişine atıfta bulunarak, ons altının ne kadar güçlü olduğunun çok net bir şekilde görüldüğünü belirtti.

Oanda analisti Craig Erlam ise olumsuz bir sinyal olmasa da, altında daha önce var olan momentumun bu hafta erken işlemlerde geri gelmediğini belirterek, bu durumun bir miktar kar alımına yol açabileceğini söyledi.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından perşembe günü üçüncü çeyreğe ilişkin ABD GSYİH rakamlarını ve cuma günü Fed’in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi olan ABD PCE fiyat endeksini takip edecek.

Verilerin önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek faiz toplantısında atılacak adıma ışık tutması bekleniyor. Öte yandan, ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta yapacağı politika toplantısında faiz oranlarını değiştirmemesine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD Merkez Bankası ise bu yıl gerçekleştirdiği hiçbir toplantıda piyasaları şaşırtmamıştı.

İLGİLİ HABER Yeni güvenli liman Bitcoin mi? Kripto devinde sert yükseliş İşlem hacmine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 35 bin dolar seviyesini test ederek geçen yılın mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
REKLAMI KAPAT X