Güvenli liman parlamaya devam ediyor: Altın fiyatları iki haftanın zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Güvenli liman parlamaya devam ediyor: Altın fiyatları iki haftanın zirvesinde
Doviz.com
12.10.2023 10:57

Altın fiyatları güvercin bir tutum sergileyen ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin ardından yükselişine ivme kazandırırken, yatırımcılar ise Fed'in gelecek dönemlerde atacağı adımlara ilişkin fikir sahibi olabilmek için bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerini beklemeye başladı.

Altın fiyatları, Fed’in faiz oranları konusundaki temkinli eğilimine ışık tutabilecek ve merakla beklenen ABD enflasyon raporu öncesinde Hazine getirilerinin gerilemesiyle perşembe günü iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Buna göre ons altın, TSİ 10.45 itibarıyla %0,32 artışla 1.880,29 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,60 artışla 1.678,33 lira seviyesinden fiyatlandı.

Öte yandan dün açıklanan Fed'in eylül ayına ilişkin toplantı tutanakları, ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin artan belirsizliğin politika yapıcıları geçen ay temkinli bir duruşa ittiğini gösterdi. Bu durum ise üst düzey Fed yetkilileri tarafından bu hafta yapılan bir dizi açıklamada teyit edilmişti.

GoldSilver Central Genel Müdürü Brian Lan ise konuyla ilgili açıklamasında, faiz artırımlarının sonuna gelindiğini ve muhtemelen 25 baz puanlık son bir artırım olabileceğini söyledi. Brian Lan ayrıca bu oranda bir artışın piyasa üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağını çünkü bu artırımın büyük ölçüde piyasa tarafından fiyatlandığını belirtti.

Ancak Brian Lan, faiz oranlarının yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceğinin de altını çizdi.

Yatırımcılar ise Fed'in kasım toplantısında faiz artırımına gitme ihtimalini %8,5 olarak görüyor.

Kaynak: CME FedWatch

Yüksek faiz oranları da sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak, altın fiyatları üzerindeki satış baskısının korunmasına yol açıyor. Buna göre ons altın mayıs ayında ulaştığı rekor seviyelere kıyasla yüksek faiz ortamının etkisiyle hala %9'un üzerinde kayıp yaşıyor.

Yatırımcıların faiz beklentilerini şekillendirebilecek, enflasyonun verisi ise dün açıklanan ve ABD üretici fiyatlarının eylül ayında beklenenden daha fazla arttığını gösteren verilerin ardından bugün TSİ 15.30’da açıklanacak.

İLGİLİ HABER Borsada yükseliş sürer mi? HSBC analistleri değerlendirdi HSBC analistlerinin yayımladıkları son raporda, Borsa İstanbul’da yükselişin daha da ileriye gidebileceği öngörüldü. 
REKLAMI KAPAT X