TL'de değer kaybı sürüyor: Piyasalarda risk iştahı yükseliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
TL'de değer kaybı sürüyor: Piyasalarda risk iştahı yükseliyor
Doviz.com
12.10.2023 08:46

Dolar kuru, Orta Doğu'da artan gerginliklerin ortasında yeni zirvelerini zorlarken; piyasalarda risk iştahı yeniden yükselmeye başladı.

Orta Doğu'da hafta sonu patlak veren gelişmelerin yarattığı tedirginliklerin etkisi piyasalar üzerinde hafiflerken, FED yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri sonrasında piyasalarda risk iştahı yeniden canlanmaya başladı. 

Bu kapsamda ABD 10 yıllık tahvil getirileri son 16 yılın zirvesi olan %4,88 seviyelerinden sonra %4,56'lı seviyelere kadar geri çekildi.

Kaynak: Tradingview

Öte yandan dün akşam geç saatlerde açıklanan Fed'in eylül ayına ilişkin toplantı tutanaklarına göre, değişken veriler ve sıkılaşan mali piyasaların büyümeye yönelik riskler oluşturmasıyla birlikte ABD ekonomisinin gidişatına dair artan belirsizlik, politika yapıcıları geçen ay temkinli bir duruşa itti.

İLGİLİ HABER Fed'in eylül ayı toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı Fed'in toplantı tutanaklarına göre belirsizlik ve büyüme riskleri, Federal Açık Piyasa Komitesi'ni eylül ayında temkinli bir duruşa yöneltti.

Yurt içi gündem

Hamas'ın cumartesi sabah İsrail'e düzenlediği saldırılar ve ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan hava harekatında ölenlerin sayısı 1,100'ü aşarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise sükunetin tekrar tesis edilmesi için diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı.

Buna göre Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'in ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve iki lider İsrail-Filistin çatışması çerçevesinde atılabilecek adımları ele aldı.

Bu gelişmelerin ortasında Uluslararası Para Fonu (IMF) ise Türkiye ziyaretinin ardından yayımladığı raporda ekonomi politikalarında seçimlerin ardından başlayan değişimin riskleri azalttığını, yatırımcı güvenini artırdığını bu değişimin ivme kazanarak devam etmesi gerektiğini belirtti.

Raporda politika bileşiminde yaşanan değişimin hızlanarak devam etmesi gerektiğine de dikkat çekilerek, "Bunun için beklenen enflasyona göre belirlenecek olan politika faizi daraltıcı etki yaratarak dezenflasyona öncelik verilmeli, para ve kredi piyasalarının işlevselliğini artıracak şekilde regülasyonların serbestleştirilmeli ve bütçe açığının kontrol altına alınmalı" önerileri dile getirildi.

İLGİLİ HABER Türkiye ziyaretini tamamlayan IMF’den büyüme, enflasyon ve işsizlik tahmini IMF ekonomistleri hafta sonu Türkiye ziyaretini tamamlayarak büyüme, enflasyon ve işsizlik tahmini açıkladı.

Uluslararası görüşmeler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Gaye Erkan ise bu hafta Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için Fas Marakeş'te olacak.

Geçen hafta Londra'da temaslarda bulunan Bakan Şimşek, TCMB Başkanı Erkan ile birlikte gerçekleştireceği Fas programında Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank ve merkez bankası başkanları ile görüşmeler gerçekleştirecek.

Şimşek ayrıca 19 Ekim'de Paris'te yatırımcı toplantılarına katıldıktın sonra ay sonunda Körfez Arap ülkeleri ve yıl bitmeden de Asya ziyaretleri gerçekleştirecek.

Ekonomi yönetimi bu görüşmelerde ekonomi programlarını anlatarak yıllardır süren yabancı yatırım çıkışını tersine çevirmeyi hedeflerken, yabancı yatırımcıların da son dönemde Türkiye piyasalarına ilgisinin arttığı bildiriliyor.

Buna göre Bank of America (BofA) analistleri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yabancı fon yöneticilerinin bir araya geldiği Londra toplantısına  ilişkin bir not yayımlamıştı.

Notta toplantıya katılan farklı profildeki yatırımcıların görüşleri aktarılmış ve piyasa katılımcılarının Türkiye için risklerin devam ettiğini ancak Bakan Şimşek’in ikna edici mesajlar verdiğini aktardığı paylaşılmıştı.

İLGİLİ HABER Yabancı yatırımcılar Bakan Şimşek ile yapılan toplantıyı değerlendirdi: Hangi yabancı, ne dedi? Bank of America (BofA), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yabancı fon yöneticilerinin bir araya geldiği toplantıya ilişkin izlenimleri aktardığı bir not yayımladı.

Para piyasaları

ABD'de geçtiğimiz hafta cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verileri, tahminlerden çok daha hızlı artarak, para politikasının yönünü tayin etmeye çalışan yatırımcılar için bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisinin önemini artırdı.

Bu sebeple yatırımcılar da odağını bugün TSİ 15.30’da açıklanacak ABD enflasyon verilerine çevirdi.

Yurt içinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda yıllık bazda düşüşün 2024'ün ikinci yarısında gerçekleşeceğini açıkladıktan sonra pozitif reel faiz patikasına girildiğini belirterek, "Artık TL'nin eskiden olduğu gibi değer kaybı için sebep kalmıyor" ifadelerini kullandı.

Ancak dolar kuru, enflasyon dinamiklerine paralel olarak yaşadığı kademeli yükselişi sürdürerek bugün 27,74 seviyesinden yeni zirvelerini zorlamaya devam etti. Euro kuru da 29,56 bandından işlem gördü.

Bu verilere göre TL, dolar karşısında aylık bazda yüzde 3,37 değer kaybederken, yıllık bazda ise yüzde 49,48 değer kaybı yaşadı.

Türk Lirası'ndaki değer kaybına rağmen Türkiye’nin beş yıllık risk primini gösteren CDS'ler ise özellikle rezervlerdeki toparlanma beklentisi sonrasında dün 395 seviyesine kadar gerilemişti.

 

Kaynak: A1 Capital

İLGİLİ HABER Altın yeniden tırmanışa geçti: Piyasalar hangi gelişmeleri takip ediyor? İsrail-Filistin gerginliğinin etkisi ile yükselişe geçen altın fiyatları, Fed yetkililerin güvercin söylemleri sonrasında yükselişine ivme kazandırdı. Peki, altın fiyatlarının seyri için piyasalar hangi gelişmeleri takip ediyor? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X