Analistler Apple için gelir ve satış tahminlerini düşürdü

Okuma Süresi: 1 Dakika
Analistler Apple için gelir ve satış tahminlerini düşürdü
Doviz.com
01.12.2022 14:42

Piper Sandler analistleri, dünyanın en büyük iPhone fabrikasındaki üretimi kısıtlayan sıkı karantinalar sebebiyle Apple'ın son çeyrek gelir ve satış tahminlerini düşürdü.

Piper Sandler, daha önce 127,3 milyar dolar olarak öngördüğü bu çeyrek için gelir tahminini 119 milyar dolara indirirken, daha önce 83 milyon olarak öngördüğü iPhone birim satışlarının 74 milyon seviyesinde gerçekleşmesini beklediğini açıkladı.

Analistler konuyla ilgili, "iPhone'ların %50'den fazlası Foxconn'un Zhengzhou fabrikasından geliyor. Kesintilerin büyük bir kısmı kasım ayında gerçekleşti ve fabrikanın kullanım oranı %50 ya da daha fazla düşüş yaşamış olabilir." dedi.

Resmi verilere göre ise, Çin'in imalat ve hizmet faaliyetleri kasım ayında daralarak son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi.

Çin genelinde yaşanan bu daralmanın, Foxconn şirketinde yaşanan huzursuzluklarla birleşmesi ise analistlerin tahminlerini revize etmelerine sebep oldu.

Foxconn'un işlettiği Zhengzhou fabrikasında “Sıfır-Covid” kısıtlamalarıyla mücadele edilmesi işçiler arasında memnuniyetsizliği artırarak üretimi kesintiye uğratmış ve birçok işçinin de fabrikadan kaçmasına yol açmıştı.

Bu gelişmeler Çin'de nadir görülen protestolarla birleşince Foxconn fabrikasında kapasite kullanım oranı da ciddi ölçüde gerileme gösterdi.

Bu da Apple’ın üretim ve teslimatlarında gecikme yaşanması ihtimalini artırdı.

Piper Sandler analistleri ayrıca, ürün için ödenen daha yüksek ortalama satış fiyatı göz önüne alındığında Apple'ın, iPhone 14 Pro üretimine diğer modellere göre öncelik verebileceğini de söyledi.

REKLAMI KAPAT X