Faiz kararına en sert tepkiyi hangi yatırım aracı verdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararına en sert tepkiyi hangi yatırım aracı verdi?
Doviz.com
26.10.2023 14:27

Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı ve politika faizini beklentilere uygun şekilde 500 baz puan artırdı. Peki piyasalar bu kararı nasıl fiyatladı? İşte ilk rakamlar..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının beşincisini atarak ekim ayında faiz artırım döngüsünü sürdürme kararı aldı.

Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantıda kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artışla yüzde 35 seviyesine çıkardı.

Piyasa beklentisi de TCMB'nin faizi yüzde 35'e yükseltmesi yönündeydi.

Piyasalar karara tepkisiz kaldı

Günlerdir merakla beklenen karar sonrası, yurt içi piyasalarda ise sakin bir seyir izlendi.

Merkez’in kararı öncesi 28,15 seviyesinden işlem gören dolar kuru, karardan sonra hafif bir gerileme ile 28,09 liraya geriledi. Dolar/TL tarihi zirvesini ise salı günü erken saatlerde sığ piyasada 28,43’e ulaşarak görmüştü.

Euro kuru ise faiz kararının açıklanmasından önce 29,76 seviyesinden işlem görürken kararın ardından hafif bir gerilemeyle 29,69 liraya indi. Euro/TL'nin şimdiye kadarki en yüksek seviyesi ise temmuz ayının ortasında ulaştığı 30,65 seviyesiydi.

Değerli metal cephesinde de döviz kurlarına benzer hafif geri çekilme görüldü. Buna göre 1800 TL’ye ulaşarak rekor kıran gram altın karar sonrasında 1.797 lira seviyesinden fiyatlandı.

En sert tepki Borsa İstanbul'dan geldi

Yatırım araçları arasında en büyük geri çekilme ise borsada hissedildi. Buna göre karardan önce yüzde 2’den fazla yükseliş yaşayan BIST 100 endeksi, kararın ardından saat 14.27 itibarıyla yüzde 0,90 artışla 7.491 puandan işlem gördü.

Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Filiz Özcan ise dün yaptığı açıklamada, faizlerin Borsa İstanbul için risk oluşturabileceğini ancak şu anda borsadan kaçıp mevduata gidecek bir ortam olmadığını söylemişti.

Özcan ayrıca kısa vadeli faizlerin yükseliyor olmasının aslında ilerleyen dönemlerde uzun dönemli faizleri aşağı çekecek bir ortamı hazırlayacağını, o yüzden borsadan tamamen vazgeçmemek gerektiğini belirtmişti.

Ancak dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e yönelik tepki söylemleri sonrasında jeopolitik risklerin etkisiyle Borsa İstanbul’da sert kayıplar yaşanmış ve endekste iki kez devre kesici uygulanmıştı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından borsada sert düşüş: Borsa iki kez devre kesti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e dönük tepki açıklamalarından sonra borsadaki kayıpların %7'ye ulaşması sonrasında devre kesici uygulamasına geçildi.
REKLAMI KAPAT X