Dolar/TL 18,70 seviyesini aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL 18,70 seviyesini aştı
Doviz.com
27.12.2022 12:02

Dolar/TL, Karadeniz’de bulunan gazın açıklanmasının ardından gece saatleri itibarıyla düştüğü 18,6297 seviyesinden sonra dolar endeksindeki gerilemeye rağmen yeniden yükselişe geçerek 18,70 seviyesini aştı.

Dolar/TL, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,26 artışla 18,7115 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,21 artışla 1,0654 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise piyasalarda risk iştahının artması sonrasında %0,17 düşüşle 104,0222 seviyesinden işlem görüyor.

Çin'in gelen yolcular için Covid-19 karantina kuralının kaldıracağının açıklanmasının ardından küresel piyasalarda risk iştahı artarken, dolar endeksi salı günü değer kaybını sürdürdü.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Covid vakalarının arttığı bir dönemde Çin'in 8 Ocak'tan itibaren gelen yolcuların karantinaya girmesini zorunlu tutmayı bırakacağını söyledi.

Aynı zamanda Pekin, Covid vakalarının yönetimine ilişkin düzenlemeleri en üst düzey seviye olan Kategori A'dan daha az katı bir seviye olan Kategori B'ye çekeceğini açıkladı.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong ise Çin’de Covid vakalarındaki artışa rağmen Covid kısıtlamalarının gevşetilmesinin, Çinli politika yapıcıların tam yeniden açılma konusundaki kararlılığını gösterdiğini söyledi.

Cuma günü ABD'den gelen veriler ise ABD'de tüketici harcamalarının beklentilerin altında kaldığını göstererek, Fed'in agresif para politikasında gevşemeye gidebileceği beklentilerini artırdı.

ING FX stratejisti Francesco Pesole, "Mevsimsel eğilime uygun olarak, aralık ayı dolar endeksi için soğuk bir ay oldu. Ancak, dolar endeksinin son dört yılın hepsinde ocak ayında yükseldiğini hatırlamakta fayda var. Bizim 2023'ün başları için görüşümüz hala doların toparlanacağı yönünde." dedi.

Son olarak dolar endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) geçtiğimiz hafta getiri eğrisi politikasında yaptığı sürpriz değişiklikle 104 seviyesinin altına inmişti.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, ultra gevşek para politikasından yakın vadede bir çıkış olmadığını belirtti.

Wells Fargo analistleri de, "Bu politika değişikliği, BOJ'un görünümüne belirsizlik katmış olsa da, BOJ politika yapıcılarının 2023 sonuna kadar başka politika ayarlaması yapmamasına sıcak bakmaya devam ediyoruz." dedi.

Analistler ayrıca, "Enflasyon baskılarının azalması beklenirken, BOJ'un daha fazla politika hamlesi yapma ihtimali azalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bazı analistler ise Kuroda'nın görev süresinin gelecek yıl nisan ayında sona erecek olması sebebiyle getiri eğrisinin kademeli olarak kaldırılmasını bekliyor.

BoJ'un ultra gevşek para politikasından vazgeçip sıkı para politikasına yönelmesi beklentisi ise dolar endeksi üzerindeki baskının artmasına yol açıyor.

REKLAMI KAPAT X