Dolar/TL yeniden hareketlendi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL yeniden hareketlendi
Doviz.com
04.06.2024 14:57

Mart ayının ortalarından itibaren istikrarlı seyrini sürdüren dolar/TL’de yükseliş yüzde 1’e yaklaştı.

Mart ayının ortalarından bu yana istikrarlı bir seyir izleyen döviz kuru yeniden hareketlendi. Buna göre dolar kuru 32,20'den 32,62'ye kadar hızla yükseldi.

İşlemciler ise dolar/TL'nin hızlı yükselişini gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen olumsuz seyre bağladı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel riskten kaçış bugün çok kuvvetli. Yabancının da buna paralel bir miktar pozisyon kapadığını gördük. Doğal bir hareket" dedi.

Bugün gelişmekte olan ülke borsalarında son 7 haftanın en sert düşüşü yaşanmıştı. Benzer şekilde gelişmekte olan para birimlerinde dolara karşı yüzde 2,3'e ulaşan değer kayıpları yaşandı.

Piyasalar BRICS gelişmesini takip ediyor 

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da yapılacak BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısına katılacağını açıklamasının ardından Kremlin’den memnuniyet açıklaması gelmişti.

Buna göre Kremlin'den bugün yapılan açıklamada, Türkiye'nin BRICS'e katılma konusunun memnuniyetle karşılandığı ve konunun BRICS zirvesinin gündeminde olacağı belirtilmişti.

İLGİLİ HABER Rusya, Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisinden memnun Rusya, Türkiye'nin BRICS'e (Brezilya, Rusya, İran, Çin, Güney Afrika) katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Batı ülkelerinin ekonomik birliğine alternatif olarak görülen ve son dönemlerde yerel para birimleriyle ticaret ve dolarsızlaşma için alternatif arayışında olan BRICS topluluğuna katılma haberleri de dolar/TL’nin hızlı artışında etkili oldu.

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise son olarak sosyal medya platformu X hesabından "Sonbahara kadar kur artmadan kalır mı?" sorusuna, "Sonbahara kadar kur artmadan kalır mı" diye sorular geliyor bana. Bilmiyorum ama her an köşeden ters yöne girmiş bir kamyon karşınıza çıkacakmış gibi tetikte olmak zorundasınız burada. Biliyorum böyle yaşamak çok yorucu bir şey ama gerçek bu.” şeklinde yanıt vermişti.

Şimşek: Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor

Öte yandan Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri, 31 Mayıs Cuma günü artıya geçerek 1,5 milyar dolara çıkmıştı. Böylece net rezervler 4 yıldan daha uzun süre sonra ilk kez pozitif bölgeye geçmişti.

Dün katıldığı bir yayında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise son 2 ayda Merkez Bankası'na 65 milyar dolar kaynak girişi olduğunu belirterek, “Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor." demişti.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten ekonomiye ilişkin önemli mesajlar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemdeki ekonomik gelişmelere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
REKLAMI KAPAT X