Dolarda kritik bekleyiş: Piyasalar, Fed'in faiz kararı ile yeni borçlanma programına odaklandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolarda kritik bekleyiş: Piyasalar, Fed'in faiz kararı ile yeni borçlanma programına odaklandı
Doviz.com
30.10.2023 10:47

Küresel piyasalarda haftanın en önemli gelişmesi olarak görülen Fed toplantısından saatler önce ABD'de yeni borçlanma planı duyurulacak. Piyasa katılımcıları da bu program ile genişleyen bütçe açığını finanse etmek için ABD’nin uzun vadeli tahvil satışlarını ne ölçüde artıracağını görme şansı yakalayacak.

Rezerv para birimi olan doların diğer 6 majör para birimi (İngiliz sterlini, Euro, Japon yeni, Kanada doları, isveç Kronu ve İsviçre frangı) karşısındaki performansını ölçen dolar endeksi (DXY), yeni haftaya yatay bir başlangıç yaptı.

Gösterge niteliğindeki ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi de bu sabah %4,87 ile sakin bir seyir izledi. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta %5’in üzerini test ederek, son 16 yılın zirvesine ulaşmıştı. Bu durum ise piyasaların gözünü FED toplantısına çevirmesine neden olmuştu.

Piyasa katılımcıları ise bu hafta çarşamba günü sonuçlanacak FOMC toplantısında FED yetkililerinin mevcut faiz koridoru aralığına (%5,25-5,5) sadık kalmasına %96,2 oranında şans tanıdı. Faizlerin 25 baz puan indirilmesine ise %3,8 ihtimal verildi. 

Kaynak: CME Fedwatch Tool

Piyasalar yeni borçlanma planını bekliyor 

Küresel piyasaların seyri açısından Fed cephesinden gelecek mesajlar kritik olsa da piyasalar ayrıca ABD’nin yeni borçlanma planını görmeyi bekliyor. Bu planının piyasalar üzerinde Fed kararından daha fazla etkili olabileceği düşünülüyor.

Buna göre ABD Hazinesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 1 Kasım’da açıklayacağı faiz kararından saatler önce yeni borçlanma planını duyuracak.

Açıklanacak üç aylık borçlanma planı, ABD Hazinesi’nin genişleyen bütçe açığını finanse etmek için uzun vadeli tahvil satışlarını ne ölçüde artıracağını ortaya koyacak.

Söz konusu tahviller, Fed yetkililerinin faiz artırımlarının “sonuna gelindiği veya sona yaklaştığı” yönündeki sinyallerine rağmen haftalardır değer kaybediyordu.

Son haftalarda bazı tahvil ihalelerinin inişli çıkışlı geçmesinin ardından yatırımcılar ise yetkililerin ağustos planında açıkladıkları uzun vadeli tahvil ihraçlarındaki artış hızını sürdürüp sürdürmeyeceğini merak etmeye başlamıştı.

Wells Fargo Securities Stratejisti Angelo Manolatos ise konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasa katılımcıları şu anda gerçekten arza aşırı odaklanmış durumda ve Fed’in beklemede olduğunu bir bakıma biliyoruz. Yani yeniden borçlanma planı FOMC’den daha büyük bir olay. Bunun aynı zamanda ağustos ayındaki plandan bu yana getirilerde gördüğümüz hareketlerle de ilgisi var” dedi.

Yurt içi gündem

Yurt içinde dolar/TL, rekor seviyeni yukarı taşımaya devam ederken ılımlı eğilimini de sürdürüyor.

TCMB ise 500 baz puan faiz artırımına imza attığı geçen haftaki toplantısı ardından ortodoks para politikası izlenmeyen dönemlere ait politikaları sadeleştirme gayretine devam ederek, pek çok alanda menkul kıymet tesis etme yükümlülüğünü kaldırdı.

İLGİLİ HABER Merkez'den TL'ye geçişi ve krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünkü faiz kararının ardından Türk Lirası’na (TL) geçişi özendirecek yeni adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

TCMB hamlesine paralel olarak, 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi haftayı %28,32 seviyesinden kapattı. Faizlerin yükseliyor olması ise tahvil piyasasına mesafeli olan yabancı yatırımcı için önem arz ediyor.

Son yıllarda düşük faizlerin bir sonucu olarak yabancıların elindeki tahvil stoku da önemli ölçüde gerilemişti. Buna göre 10 yıl önce yabancıların elindeki tahvil stoku 70 milyar dolar seviyesindeyken, bugün bu rakam 1,1 milyar dolara kadar geriledi.

Hafta sonu konuyla ilgili bir rapor yayımlayan JPMorgan da Türk tahvillerinde alıma geçmek için yüzde 29'luk tahvil faizini yeterli bulmadıklarını, adil değeri yüzde 35,7 olarak hesapladıklarını duyurdu.

İLGİLİ HABER JPMorgan tahvilde yatırım için yüzde 35,7 faiz istiyor JPMorgan dün yayımladığı raporda alıma geçmek için tahvil faizlerinde düzeltme beklediklerini belirterek, yüzde 29'luk tahvil faizini yeterli bulmadıklarını, adil değeri yüzde 35,7 olarak hesapladıklarını duyurdu.

Enflasyon Raporu perşembe günü açıklanacak

Öte yandan ülkemizde faizler dışında enflasyon rakamları da piyasa katılımcıları tarafından yakından takip ediliyor.

Bu kapsamda piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yılın 4. Enflasyon Raporu’nu açıklayacağı 2 Kasım Perşembe gününü bekliyor.

TCMB, yılın 3. Enflasyon Raporu toplantısında 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58'e yükseltirken, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 33'e güncellemişti. Banka, 2025 yıl sonunda enflasyonunun ise yüzde 15'e gerileyeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Yılın 4. Enflasyon Raporu’nun ardından Türkiye İstatistik Kurumu ise ekim ayı enflasyon rakamlarını 3 Kasım Cuma günü açıklayacak.

Enflasyon son olarak aylık bazda temmuzda 9,49, ağustosta 9,09, eylülde 4,75 artış kaydetmişti.

İLGİLİ HABER Google, dolar kurunu 24 TL'ye indirdi: Dolar gerçekten düştü mü? Pazar akşamı internet üzerinden dolar kuruna yönelik arama yapanlar, arama motoru Google’da dolar kurunun 24 TL’ye indiğini gördü. Peki gerçekten dolar kuru düştü mü? İşte detaylar...
REKLAMI KAPAT X