Euro 29’u geçti, dolar 27 lira sınırında: Yabancıların yıl sonuna ilişkin kur tahminleri

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro 29’u geçti, dolar 27 lira sınırında: Yabancıların yıl sonuna ilişkin kur tahminleri
Doviz.com
14.09.2023 09:51

Döviz kurları TCMB’nin sürpriz faiz kararı sonrası yaşadığı kayıpları, önümüzdeki haftaki PPK toplantısı öncesinde büyük ölçüde geri aldı. Peki yabancı kurumların yıl sonuna ilişkin dolar kuru tahminleri nasıl oldu? İşte detaylar..

TCMB’nin ağustos ayı faiz kararı öncesinde 27,20 seviyelerinden işlem gören dolar kuru, Merkez Bankası’nın kararının ardından 26 Haziran'dan bu yana ilk kez 25,25 seviyesini görmüş ancak o seviyelerden tepki alarak yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başarmıştı. Kur önümüzdeki hafta gerçekleşecek PPK toplantısı öncesinde ise yeniden 27 lira sınırına yaklaştı.

TCMB yeni faiz kararını ise 21 Eylül tarihinde açıklayacak. Piyasaların merakla beklediği toplantı öncesinde yabancı kurumlar ise faiz ve dolar kuruna yönelik beklentilerini üst üste revize etmeye başladı.

Buna göre Fransız banka Societe Generale, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın eylül toplantısında politika faizini %31’e yükselteceğini, bunu dördüncü çeyrekte 600 baz puanlık, 2024 birinci çeyrekte ise 200 baz puanlık artışların takip edeceğini belirterek, faizin %40’a çıkarılacağını öngördü. Bankanın yıl sonu dolar kuru tahmini ise 30 lira seviyesinde gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Fransız banka, dolar kuru ve politika faizine ilişkin öngörüsünü açıkladı Societe Generale analistleri, TCMB’nin eylül toplantısına ilişkin faiz beklentilerini ve yıl sonu dolar kuruna ilişkin tahminlerini açıkladı.

İngiliz banka Barclays ise yüzde 25 seviyesinde olan TCMB’nin politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 35’e, gelecek yıl ise yüzde 40’a yükselmesini beklediklerini duyurdu. İngiliz bankanın yıl sonuna ilişkin dolar kuru tahmini 29 lira seviyesinde olurken; dolar kurunun Mart 2024’te 32’ye, Haziran 2024’te 35’e, Eylül 2024’te ise 39’a yükselmesinin beklendiği bildirildi.

İLGİLİ HABER Barclays: Dolar bir yıl sonra 39 TL olabilir İngiliz banka Barclays, dolar/TL ve politika faizi tahmininde değişikliğe gitti. Buna göre banka, yüksek enflasyon ve yüksek cari açık nedeniyle kur ve faizde artış beklediğini duyurdu.

JPMorgan ise yayımladığı son raporda, TL'ye yönelik pozitif değerlendirmede bulunarak, Türk lirasında "sınırlı hacimde alım" tavsiye etti. Aralarında Anezka Christovova’nın da olduğu JPMorgan analistleri yayımladıkları notta, politika yapıcıların dolar/TL’yi yukarı yönlü serbest bırakarak enflasyonu yükseltmeyi istemediklerini de belirterek, “Artık risk-ödül dengesinin doğrudan lira uzun pozisyonlarına doğru kaydığına inanıyoruz” denildi.

İLGİLİ HABER JPMorgan'dan TL'ye yönelik yeni tavsiye JPMorgan, yayımladığı son raporda, TL'ye yönelik pozitif değerlendirmede bulunarak, Türk lirasında "sınırlı hacimde alım" tavsiye etti.

Kur üzerinde toparlanma çabası sürerken, CDS risk primi ise 389 baz puan seviyesindeki sakin görünümünü sürdürmeye devam etti.

Kaynak: A1 Capital

TCMB ise Kur Korumalı Mevduatlara uyguladığı zorunlu karşılık oranını %15'ten %25 seviyesine çıkardığını duyurdu. Bu artışın bankalardan 300 milyar TL likidite fazlasını çekmesi beklenirken KKM'nin bankalara olan maliyetini artırmaya devam edeceği düşünülüyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan KKM’ye yönelik yeni karar Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat sistemine yönelik yeni kararını açıkladı. Buna göre piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilmesi amaçlanarak, 6 ay vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılıklar 10 puan artırıldı. 

Bu gelişmelerin ortasında saat 09.40 itibarıyla 26,94 liradan alınan dolar 26,95 liradan satılıyor. 28,99 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 29,01 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 26,93 lira, euronun satış fiyatı ise 28,89 lira olmuştu.

Para piyasalarının seyri için küresel piyasalar bugün ECB'nin faiz kararını ve her hafta perşemebe günü olduğu üzere ABD işsizlik maaşı başvurularını; yurt içi piyasalar ise TCMB ve BDDK bültenlerini yakından takip edecek.

REKLAMI KAPAT X