KKM’de rekor düşüş: Finans piyasalarında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
KKM’de rekor düşüş: Finans piyasalarında son durum
Doviz.com
19.10.2023 15:21

KKM hesapları geçtiğimiz hafta 72,92 milyar lira gerileyerek 3,156 trilyon TL'ye indi. Bu düşüş ile KKM’deki kayıp serisi ise sekizinci haftaya taşındı. Peki KKM'ye olan ilginin azaldığı bu dönemde finans piyasalarında neler oluyor? İşte güncel gelişmeler..

Merkez Bankası ve yeni ekonomi yönetiminin kur korumalı mevduattan çıkış için attıkları adımların ardından KKM’de düşüş serisi sekizinci haftaya taşındı.

İLGİLİ ANALİZ KKM’nin dünü, bugünü ve yarını Kur korumalı mevduat (KKM) hacminde düşüş sürerken, KKM’nin kuruluşundan bu yana bütçeye olan maliyetini ve fonksiyonlarını inceledik. İşte KKM’nin dünü, bugünü ve yarını..

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 13 Ekim haftasında kur korumalı mevduatlar 72,9 milyar TL düştü. Böylelikle KKM hesapları 3,156 trilyon TL'ye kadar geriledi.

6 Ekim haftasında da 74,5 milyar lira azalan KKM hesaplarında son iki haftada ise 147,4 milyar liralık gerileme yaşandı.

Kaynak: beşyüzyedi – X

13 Ekim haftasında ayrıca dolar cinsi KKM hesaplarının büyüklüğü 114 milyar 152 milyon dolar oldu. Böylelikle dolar bazlı olarak da bir önceki haftaya göre 3,5 milyar dolar kayıp yaşandı.

18 Ağustos'ta ise KKM hesaplarının dolar karşılığı 126 milyar 430 milyon dolar seviyesindeydi. Buna göre KKM hesaplarında düşüşün başladığı 8 hafta öncesinden bu yana yaşanan gerileme 12,28 milyar dolar seviyesinde oldu.

İLGİLİ HABER KKM'den çıkan para nereye gider? Sektör temsilcileri yorumladı Dün KKM'ye yönelik asgari faiz uygulamasının kaldırıldığının açıklanmasının ardından piyasalar bu kararın etkilerini ve KKM'den çıkan paranın nereye gidebileceğini merak etmeye başladı. Sektör temsilcileri de kararın olasını etkilerini değerlendirdi.

Yurt içi piyasalarda son durum

KKM’den çıkış hızlanırken BNP Paribas’ın yayımladığı son raporda, yeni ekonomi ekibinin kabiliyetine ve isteğine vurgu yapılarak, bu durumun piyasalarda yeniden güven sağladığı duyuruldu.

BNP Paribas’ın strateji raporunda ayrıca 2022 yılında yüzde 5,5 olan GSYH büyüme oranının bu yıl yüzde 4 ve 2025 yılında yüzde 3,5 olacağı tahmin edildi. Yıllık ortalama enflasyonun ise 2023'te yüzde 54,2 ve 2025'te yüzde 49,5 olmasının beklendiği ifade edildi.

Öte yandan bu hafta Meclis’e gelen 12’nci Kalkınma Planı’nda, enflasyonun kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirilmesinin ve 2028 yılı sonunda yüzde 4,7 seviyesine çekilmesinin hedeflendiği bildirilmişti.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez ise 2011 yılında konulan hedeflerin 2023 yılında oldukça uzağında kalındığına atıfta bulunarak, 2023 hedeflerini paylaştı:

Kaynak: Mahfi Eğilmez - X

Bu gelişmelerin ortasında uluslarası piyasalara güven verme ve yatırım çekme hususunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bugün Fransız iş insanlarıyla bir araya geldi.

Ülkenin en büyük iş insanlarının üyesi olduğu MEDEF ile toplantı yapan Şimşek, yatırımcılara Türkiye'nin ekonomi politikalarına ilişkin sunum yaptı.

Bakan Şimşek’in ayrıca fon tutarı 4 trilyon doları bulan Avrupa'nın önde gelen 7 fon yöneticisiyle de bir araya geleceği bildirildi.

Bu gelişmelerin ışığında dolar/TL ise 28 lira seviyesinin hafif altında tüm zamanların zirvesine yakın bir seyir izliyor. Yatırımcılar da merakla önümüzdeki hafta perşembe günü açıklanacak faiz kararını bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00 seviyesine yükseltilmesi yönünde.  

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00 seviyesine yükseltileceği yönünde oldu. Peki ekonomistler para politikasında atılacak adımları nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X