Küresel çapta dolar endeksindeki gerileme eğilimi sürerken, yurt içinde ise mevduat faizinin 20 yılın zirvesine çıkmasına rağmen dolar/TL'de yükseliş sürüyor.
Küresel piyasalarda dolar haftanın ve ayın son işlem gününde bir miktar yükselse de, önemli ABD enflasyon verileri öncesinde art arda ikinci çeyrek dönemlik kaybını yaşamaya hazırlanıyor.
Buna göre dolar endeksi saat 11:45 itibarıyla 102,1500 seviyesinden işlem görerek şubat başından bu yana en düşük seviyesine yakın seyrini sürdürüyor.
Özellikle ABD bankacılık sektöründeki çalkantı, yatırımcıların Fed'in gelecekteki hamlelerine ilişkin görüşlerini yeniden değerlendirmelerine neden olurken, bu beklentiler sonrasında faiz artışlarında yavaşlama ihtimali de kuvvetlendi.
Buna göre, Fed'in mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutma ihtimali de %58,70 olarak fiyatlanmaya başladı.
Piyasaların bu beklentisinde etkili olması beklenen Fed'in en sevdiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE fiyat endeksi ise seansın ilerleyen saatlerinde açıklanacak. Enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakan endeksin bir önceki aya göre %0,4 ve yılın şubat ayına kadar olan kısmı için ise %4,7 artış göstermesi bekleniyor.
Yurt içi piyasada dolar/TL’de son durum ne?
Yurt içi piyasada döviz kurunu baskılamak için devreye alınan KKM uygulaması ilk olarak Aralık 2021’de döviz kurundaki atak sonrası devreye alınmıştı. Uygulamanın devreye alınmasının ardından uygulamanın daha fazla ilgi görmesi ve döviz kurlarının baskılanabilmesi amacıyla döviz dönüşümlü hesaplar için faiz tavanı ocak ayında TCMB tarafından gönderilen bir yazıyla kaldırıldı. Dövizden dönüşlü KKM uygulaması bu tedbirlerin ardından ise yatırımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Hazine taraflı KKM’de ise hala faiz oranı bir haftalık repo faizinin en fazla 300 baz puan üstünde olabiliyordu. Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Hazine destekli KKM hesaplarında da faiz üst sınırının kaldırıldığı açıklandı.
Bu gelişmenin ise 24 Mart haftası itibarıyla 1 trilyon 672 milyar 833 milyon liraya yükselen KKM'ye olan ilgiyi ve dolar/TL üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor.
Dolar/TL üzerinde baskıyı artırması beklenen bir diğer önemli faktör ise mevduat faizinin son 20 yılın zirvesine çıkmış olması.
Buna göre, Türkiye'de mevduatın en yoğun olduğu dilim olan 3 aya kadar vadeli mevduatlarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı ortalama faiz 24 Mart haftası itibariyle yüzde 28,10 seviyesine yükseldi.
Bu veri ise 2003 yılından bu yana görülen en yüksek faiz seviyesine ulaşıldığına işaret etti.
3 aya kadar vadeli mevduatlarda ayrıca faiz ilk kez 2009 yılında tek hanelere düşmüş, sonrasında ise dalgalı bir seyir izleyerek 2019 yılında yüzde 27,2’ye çıkmıştı.
Ancak hem küresel piyasalarda değer kaybeden dolar endeksine hem de yurt içinde alınan tedbirler ve yüksek mevduat oranlarına karşı dolar/TL, gün içi rekor serisini ılımlı da olsa sürdürüyor.
Ekonomistler ise yaklaşan seçim öncesinde dolar/TL’de değer kayıplarının sürmesini beklediğini bildiriyor.
Tıklayın: Ekonomistler döviz kurunun adil değeri için ne söylüyor?