Standart TL mevduatın payı 67 ayın zirvesinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Standart TL mevduatın payı 67 ayın zirvesinde
Doviz.com
26.07.2024 12:46

Bankacılık sektöründe TL mevduat oranı TCMB’nin TL mevduatı destekleyici adımları sonrasında %51,46 ile son 67 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Peki, TL mevduatta artan cazibe sonrasında altın, dolar ve borsa yatırımcılarını neler bekliyor? İşte uzman yorumları..

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki oranı 19 Temmuz ile biten haftada yüzde 51,46’ya yükseldi. Bu oran, son olarak 30 Kasım 2018 tarihinde görülmüştü.

TL mevduatın payındaki artış ise TCMB’nin mevduatı destekleyici hamlelerinin ortasında geldi. Bu kapsamda son olarak bu hafta politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB, piyasadaki likidite fazlası için harekete geçmiş ve TL karşılığı döviz ve altın swap ihalelerine başlayacağını duyurmuştu. Öte yandan TCMB, döviz karşılığı Türk lirası swap işlemlerine de son vereceğini açıklamıştı.

Atılan adımların ardından mevduat faizlerinde bir miktar daha yükseliş beklenirken, kararın olası etkilerini Ekonomist Hikmet Baydar, Milliyet’e açıkladı.

Buna göre Baydar, konuyla ilgili paylaşımında şunları aktardı:

“Satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalesiyle valör tarihinde TCMB, TL karşılığında altın satışı gerçekleştirecektir. Satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalesinde de valör tarihinde TCMB, TL alarak döviz satacaktır. Böylece fazla TL’yi döviz ve altın satarak emecektir.

Mevduat faizleri daha fazla yükselir mi?

Piyasadan şu an TL çekileceğini göre TL ihtiyacını gidermek zorlaşacağı için TL bulma telaşı mevduat faizlerini yukarı çekebilir. Ancak, faizlerde çok fazla değişim olacağını ve bunun kalıcı olacağını düşünmüyoruz. Şu anda mevduat faizlerinde 1 milyon TL ve üzeri için %52-53'lere kadar oran bulmak mümkün. Mevduat faizleri hala yüksek, ancak kararla birlikte faizlerde kısa süreliğine 1-3 puan arası yükseliş görülebilir. Yani yeniden yüzde 55’e varan oranları görebiliriz.

1 milyon TL’si olan şu an ne kazanıyor?

1 milyon TL için yüzde 53 faiz oranı ile aylık kazanç 42.863 TL civarında olmaktadır.

"Kısa vadede kritik nokta enflasyon verileri olacak"

Merkez Bankasının PPK kararında kısa vadeli faizlerden dolayı tedirginliğinin olduğunu gördük. Burada kritik nokta kısa vadede enflasyonun aylık bazda yüksek kalıp kalmayacağıdır. Enflasyon aylıkta yüksek kalırsa ve hedeflenen enflasyon konusunda bir engel oluşturacağı kanaati oluşursa Merkez Bankası o zaman likidite yönetiminde TL’yi sıkıştırabilir.

TL’ye ulaşmak zorlaşır ve bunu da altın, döviz karşılığı TL swap işlemleri ile yapabilir. Sadece faiz oranlarına bakmak doğru değil. Burada amaç enflasyonu aşağı çekmektir.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Akçay'dan faiz indirimi beklentilerine yanıt Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini belirterek, indirimler başladığı zamanda da sıkı duruşun korunacağını söyledi.

Altın, dolar ve borsa nasıl etkilenir?

Borsada orta vadeli aşağı sinyalleri geldiği için pozisyon artırılmamalıdır. En az 2 hafta borsayı izlemek lazım. Riski sevmeyenlerin borsada gelen aşağı sinyaller nedeniyle kısa vadeli aldıkları pozisyonları azaltmalarında fayda var. Mümkün olan en iyi faiz oranıyla parayı mevduatta değerlendirmek kısa vadede garanti gibi duruyor. Ağırlığımı mevduattan yana kullanıyorum. Bunun yanında tahvillere de yatırım yapılabilir.

İLGİLİ HABER Borsa son 20 yılda kredi notu artışlarına nasıl tepki verdi? Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden artırmasının ardından Borsa İstanbul, haftaya pozitif başladı. Peki, BIST 100 endeksi son 20 yılda kredi notu artışlarına nasıl tepki verdi? İşte detaylar..

Dövizde de yatay dalgalanma ve hedef fiyatlarda aşağı yönlü hareketler olduğu için şu anda borsa ve dövizi devre dışı bırakıyorum.

İLGİLİ HABER Yıl sonu dolar kuruna ilişkin en düşük tahmin Wells Fargo’dan geldi Wells Fargo Uluslararası Ekonomisti ve Döviz Stratejisti Brendan McKenna, Türkiye'nin yıl sonu enflasyonunda ortalamanın üzerinde bir tahminde bulunurken, dolar/TL paritesinde ise diğer yabancı kurumlar arasında en düşük tahmini bildirdi.

Ons altında aşağı yönlü sinyaller devam ettiği için ayı piyasasına giriş var. Bundan sonra ons altındaki hedefimiz 2331 dolardır.

Gram altında da aşağı sinyaller var. Altın ve döviz karşılığı TL swap işlemleri açıldığı için önümüzdeki günlerde bu fiyatların aşağı gelmesine yol açabilir. Gram altının 2430 lira seviyelerine kadar düşme ihtimali var.”

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatları ilk desteğine tutunabilecek mi? Zirve seviyelerden yönünü tekrar aşağı çeviren ons altın kısa vadeli yükselen trendini kırmış olsa da yükselen kanal desteğine tutunup tutunamayacağı büyük bir soru işareti olarak karşımıza çıkmaktadır.
REKLAMI KAPAT X