BNY Mellon, Türk varlıklarına yönelik yabancı sermaye akışının aşırıya kaçmış olabileceğini belirterek, yatırımcıların muhtemelen tersine dönebilecek tuzakları göz ardı ettiği konusunda uyarıda bulundu.
BNY Mellon analistleri, yatırımcıları Türk piyasasına yönelik aşırı iyimserlik konusunda uyardı.
Bloomberg News haberine göre BNY Mellon Piyasalar ve Strateji Müdürü Bob Savage'a göre çok yüksek borçlanma maliyetleri ve jeopolitik gerilimler bu kalabalık döviz ticareti için önemli tehditler oluşturuyor.
Savage, konuyla ilgili paylaşımında, "Türkiye bir karmaşanın kavşağında. İran-İsrail çatışmasının ve Rusya-Ukrayna çatışmasının daha da kötüye gittiğini görebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
%50 faiz oranının sürdürülebilirliğinden emin olmadığını belirten Savage, insanların tahviller, hisse senetleri ve para biriminde uzun pozisyona sahip olduğunu belirterek, tersine dönebilecek durumlar için hazırlık olunmadığını söyledi.
Savage, dördüncü çeyrekte ya da gelecek yılın başlarında tersine bir dönüş yaşanabileceğini ve girişlerin Mısır, Nijerya ve Arjantin gibi "karşı ağırlık" ekonomilerine yönelebileceğini belirterek, "İnsanlar politikalardan memnun ve doğru yolda ilerliyor, ancak tüm parayı hak ettiğinden emin değilim. Gevşemesine neden olacak sorunlar olduğunu kabul etmek gerek. Bu gerçek" dedi.
Bank of America stratejistleri Türk lirası forward pozisyonlarının 20 milyar doları aşabileceğini hesaplamış, Türkiye'yi "2024'ün ticareti" olarak nitelendiren Deutsche Bank ve Pictet Asset Management ise Türk varlıklarında yükseliş bekleyenler arasında yer almıştı.