Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (17 Temmuz - 22 Temmuz)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (17 Temmuz - 22 Temmuz)
Doviz.com
22.07.2023 13:24

Bu hafta yurt içinde TCMB’nin faiz kararı piyasaların ana gündem maddesi olurken, küresel piyasalarda ise enflasyon verileri yakından izlendi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 - Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından temmuz ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5 seviyesine çıkardı.

Temmuz ayı PPK toplantısına yönelik piyasaların genel beklentisi ise faizlerin yüzde 20 seviyesine çıkacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından temmuz ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

2 - BAE ile 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalandı. Anlaşmaların toplam tutarı ise 50,7 milyar dolar oldu.

İLGİLİ HABER Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalandı. Anlaşmaların toplam tutarı ise 50,7 milyar doları buldu.

3 – Bakan Şimşek'ten kamu kurumlarına tasarruf genelgesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla kamu kurumlarına Tasarruf Genelgesi gönderildi.

Söz konusu genelge kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının, kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacakları yurt içi ve dışı harcamaları ile taşınır ve taşınmazların kullanılmasında genelgeyle belirlenen tedbirlere uymakla talimatlandırıldığı ifade edildi.

İLGİLİ HABER Kamu kurumlarına Tasarruf Genelgesi gönderildi! Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla kamu kurumlarına Tasarruf Genelgesi gönderildi.

4 - Borsa İstanbul zirve tazeledi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününde 6.724,42’ye çıkarak, tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul zirve tazeledi! Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 6.724,42 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

5 - KKM'ye yüzde 15 zorunlu karşılık geldi

TCMB'nin faiz kararının ardından vadeli TL mevduata geçişi teşvik amacıyla KKM hesaplarına yüzde 15 zorunlu karşılık uygulanacağı bildirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan KKM hesaplarına %15 Zorunlu Karşılık (ZK) uygulaması getirilmesi ile sistemden fazla TL likiditenin çekilmesi amaçlanıyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan miktarsal sıkılaştırma için ilk adım TCMB'nin faiz kararının ardından seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları başladı. Buna göre vadeli TL mevduata geçişi teşvik amacıyla KKM hesaplarına yüzde 15 zorunlu karşılık uygulanacağı bildirildi.

6 - Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sonlandırdı

Kremlin’den Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik yapılan açıklamada, “Anlaşmanın geçerliliği bugün sona erdi. Rusya'yı etkileyen şartlar yerine getirilirse Rusya anlaşmaya geri dönecektir" denildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada ise yeni bir tahıl rotası üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

İLGİLİ HABER Rusya’dan Tahıl Koridoru açıklaması: Yeni bir rota üzerinde çalışıyoruz Rusya Dışişleri Bakanlığı, yeni bir tahıl rotası üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

7- Bütçede yıllık bazda %607,2 artış yaşandı

Merkezi yönetim bütçesindeki açık, haziranda geçen yılın aynı ayına göre %607,2 artış göstererek 219,6 milyar TL ile rekor kırdı.

İLGİLİ ANALİZ Rekor bütçe açığını nasıl okumak gerekiyor?: ABD ve Türkiye örneği Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın pazartesi günü açıkladığı verilere göre, haziran ayında merkezi yönetim bütçesi 219,6 milyar TL ile rekor bir açık verdi. Bu açığın ekonomiyi nasıl etkileyeceği ise piyasaların en önemli tartışma konularından biri oldu.

8 – Döviz kurları haftayı tarihi zirvesine yakın kapattı

Merkez Bankası'nın faiz ve KKM'ye yüzde 15 karşılık kararı sonrası, döviz kurlarında haftanın son işlem gününde zirveye yakın sakin bir seyir izlendi.

İLGİLİ HABER Dolar kurunda zirveye yakın, sakin seyir: Piyasalardaki son gelişmeler Merkez Bankası'nın faiz ve KKM'ye yüzde 15 karşılık kararı sonrası, döviz kurlarında zirveye yakın sakin bir seyir izleniyor.

9 – İngiltere enflasyonunda sürpriz gerileme

İngiltere’de enflasyon haziran ayında tahminlerden fazla düştü. Bu durum ise faiz artışlarının etkilerinin görülmeye başlandığı sinyalini verdi.

İLGİLİ ANALİZ Dünyanın en büyük ekonomileri ve Türkiye’deki mevcut enflasyon görünümü Geçtiğimiz seneden bu yana enflasyonist baskılar küresel anlamda etkisini göstermeye devam ederken, dünyanın en büyük ekonomileri ve ülkemizde, 2023 yılına ait durumun karşılaştırmasını yaptığımızda ortaya nasıl bir tablo çıktığını gelin birlikte inceleyelim.

10 - Brent petrol yeniden 80 doları aştı

Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler sonrası ülkede teşviklerin artırılacağı beklentisi ve ABD'de talebin artması brent petrolün varil fiyatının uluslararası piyasalarda yeniden 80 doların üzerine çıkmasını sağladı.

İLGİLİ HABER Brent petrol yeniden 80 doları aştı Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda yeniden 80 doların üzerine çıktı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER BİSAM haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı BİSAM'ın Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir aile için açlık sınırı haziranda 10 bin 434 TL, yoksulluk sınırı ise 36 bin 91 TL oldu.
İLGİLİ HABER Yeni faiz oranı sonrasında kredi kartı faizleri ne kadar artacak? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 250 baz puan artırmasının ardından kredi kartı ve kredi mevduat hesapları (KMH) faiz tavanı da yükseldi.
İLGİLİ HABER Yeni bedelli askerlik ücreti belli oldu! Milli Savunma Bakanlığı bedelli askerlik ücretinin 122 bin 351 TL olduğunu açıkladı.
İLGİLİ HABER Dolar/TL'deki rekor yükselişin 3 temel nedeni Sektör temsilcileri, dolar/TL'de uzun süredir devam eden rekor serisinin 3 temel sebebinin olduğunu belirterek, bu sebepleri açıkladı.
İLGİLİ HABER Konut fiyatları düşer mi?: Uzman isim yanıtladı Alaattin Aktaş, bugünkü köşe yazısında konut fiyatlarını ele aldı. Buna göre Aktaş, konut fiyatlarındaki artışın yavaşladığını bunun da satış rakamlarının gerilemesinden kaynaklandığını belirtti.
İLGİLİ HABER Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu: Türkiye'nin sırası değişti Henley & Partners, üç ayda bir güncellediği Henley Pasaport Endeksi raporunun sonuçlarını açıkladı. Pasaport sahiplerinin vizesiz gidebildiği ülke sayılarına göre sıralanan listede Türkiye'nin sırasının da değiştiği görüldü.
İLGİLİ HABER BAE’den sıcak para ne zaman gelir? Döviz kurlarındaki artış engellenir mi? Türkiye’nin BAE ile yaptığı 13 anlaşma sonunda 50,7 milyar dolarlık nakit akışı sağlayacağının bildirilmesinin ardından döviz kurlarında akşam saatlerinde bir miktar geri çekilme yaşandı. Peki BAE’den sıcak para ne zaman gelecek, bu para döviz kurlarındaki yükselişi engelleyebilecek mi?
REKLAMI KAPAT X