Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (22 Nisan - 27 Nisan)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (22 Nisan - 27 Nisan)
Doviz.com
27.04.2024 19:48

Merkez Bankası’nın nisan ayı faiz kararını açıkladığı haftada küresel çapta ABD büyüme verileri öne çıktı. İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi..

1 - Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası, nisan ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Buna göre TCMB, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin ortak görüşü de politika faizinin yüzde 50 seviyesinde kalacağı yönündeydi. Öte yandan, yabancı ekonomistler de faizlerin sabit bırakılmasını bekliyordu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı Merkez Bankası, nisan ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

2 - ABD ekonomisi tahminlerin altında büyüdü

Küresel piyasaların yakından takip ettiği ABD büyüme rakamları açıklandı.

ABD ekonomisi, 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 1,6 ile beklentilerin altında büyüdü.

Ekonomistler, ülke ekonomisinin yüzde 2,4 büyüyeceğini öngörüyordu.

İLGİLİ HABER ABD ekonomisi tahminlerin altında büyüdü ABD ekonomisi, 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 1,6 ile tahminlerin altında büyüdü.

3 - Borsa lira bazlı rekor tazeledi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününde lira bazlı rekorunu 9.956 puana taşıdı

İLGİLİ HABER Borsa lira bazlı rekor tazeledi Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününün ilk yarısında 9.907,38 puanla lira bazlı rekor tazeledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri’ne göre yurt dışında yerleşik kişiler ise 19 Nisan haftasında 143,4 milyon dolarlık hisse senedi sattı.

İLGİLİ HABER Yabancı geçen hafta 143 milyon dolarlık hisse sattı Yurt dışında yerleşik kişiler, 19 Nisan haftasında 143,4 milyon dolarlık hisse senedi sattı.

4 - Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şubat 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE yaklaşık 3 yıl sonra ilk kez reel olarak azaldı. 

2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 58,3 oranında artarken reel olarak ise yüzde 5,1 oranında azaldı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı TCMB verilerine göre konut fiyatları 2024 yılı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 58,3 artarken reel olarak ise yüzde 5,1 oranında azaldı.

5 - Büyük seçim yılının sürprizi dolardan geldi

Küresel çapta 88 ülkede seçimlerin yapıldığı veya yapılacağı 2024 yılı, küresel yatırımcılar için bir dizi beklenmedik gelişmeyi de beraberinde getirdi. Bunlardan en dikkat çekeni ise küresel çapta dolarda yaşanan yükseliş oldu.

Buna göre dolar endeksi 106 seviyesine yaklaşarak geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana yaşadığı kayıpları telafi etti.

İLGİLİ HABER Büyük seçim yılının sürprizi dolardan geldi Küresel çapta 88 ülkede seçimlerin yapıldığı veya yapılacağı 2024 yılı, küresel yatırımcılar için bir dizi beklenmedik gelişmeyi de beraberinde getirdi. Bunlardan en dikkat çekeni ise küresel çapta dolarda yaşanan yükseliş oldu.

6 - Motorine indirim geldi

Dolar kuru ve brent petroldeki değişimler akaryakıt fiyatlarında da kendini gösteriyor.

Buna göre, dolar kurunun faiz kararı öncesi hafta boyunca temkinli bir seyir izlemesi ve brent petrolün 90 doların altına gerilemesi sonrasında 25 Nisan gece saatleri itibarıyla motorine 1,15 liralık indirim geldi.

İLGİLİ HABER Motorine indirim geldi Motorin fiyatlarında gece saatlerinden itibaren geçerli olmak üzere indirime gidildi. İşte motorine gelen indirim miktarı..

7 - Borsaya iki şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 21. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzının onaylandığını duyurdu.

SPK bültenine göre Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ pay başına 30,50 liradan, Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ 37,39 liradan halka arz edilecek. 

İLGİLİ HABER SPK onayladı: Borsaya iki şirket daha katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ilk halka arzını onayladı.

8 - Zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmasının ardından parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını yükseltti. 

İLGİLİ HABER Merkez'den yeni karar: Zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz yükseltildi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmasının ardından TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını yükseltti.

9 - Gram altında sert düşüş

Altın fiyatları, Orta Doğu'ya yönelik jeopolitik endişelerin azalması ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesiyle birlikte haftalık bazda yüzde 2’nin üzerinde kayıp yaşadı.

İLGİLİ HABER Gram altında sert düşüş Altın fiyatları, Orta Doğu'ya yönelik jeopolitik endişelerin azalması ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesiyle birlikte yeni haftanın ilk gününe düşüşle başladı.

10 - TOKİ, KDV’siz arsa satacağını duyurdu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 33 ildeki 391 muhtelif arsayı satışa çıkaracağını duyurdu.

Buna göre Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray,  Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Elazığ, Hatay, İstanbul, İzmir, Karabük, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Muş, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Uşak ve Yalova’da bulunan 391 arsa, açık artırma yöntemiyle 8 Mayıs 2024 Çarşamba ve 9 Mayıs 2024 Perşembe günleri 10.30 saatlerinde iki ayrı oturum halinde satılacak.

İLGİLİ HABER TOKİ, 33 ilde %25 peşinat ve 48 ay vadeyle KDV’siz arsa satacak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 33 ilde 391 muhtelif arsayı açık artırma yöntemiyle satışa sunacak. İşte açık artırmaya ilişkin detaylar..

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi: Resmi Gazete'de kek, kahve ve pastayla anlatıldı Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı.
İLGİLİ HABER Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Irak'a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı.
İLGİLİ HABER Ücretsiz dağıtılan doğal gazın maliyeti belli oldu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ücretsiz doğal gaz uygulaması kapsamında Bakanlığın bütçesinden 5 milyar 195 milyon liralık ödeme yapıldığını açıkladı.
İLGİLİ HABER Binance CEO’su yanıtladı: Türkiye neden kriptoya en çok yatırım yapan ülkeler arasında? Binance CEO’su Richard Teng, Türkiye’nin kriptoya en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer almasının sebeplerini açıkladı.
İLGİLİ HABER İkinci elde en çok tercih edilen otomobil markaları belli oldu Türkiye'de ikinci el araç pazarında martta bir önceki aya göre ilan sayısı yüzde 10 artarken satış sayısı yüzde 1,21 azaldı. Peki, martta en çok hangi araçlar satıldı? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Rusya, Türkiye'ye petrol sevkiyatını rekor seviyeye çıkardı Rusya'nın Türkiye'ye Ural ham petrolü sevkiyatı, mart ayında 12 milyon varili aşarak rekor kırdı.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez: İki ayda yurt dışına nasıl çıktığı belli olmayan 6,9 milyar dolar var Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin ödemeler dengesini analiz ettiği yazısında, yılın ilk iki ayında yurt dışına nasıl çıktığı belli olmayan 6,9 milyar dolar olduğunu aktardı.
İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Kamuda tasarruf yılın ikinci yarısında devreye girecek Bakan Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmasında, "Programımız sonuçlarını veriyor. Türkiye'nin makroekonomik sorunlarını çözmekte kararlıyız." dedi. Kamuda tasarruf çalışmalarının nihai noktaya geldiğini de belirten Şimşek, "Kamuda harcama kontrolü 2024'ün ikinci yarısında devreye girmiş olacak" ifadesini kullandı.

 

REKLAMI KAPAT X