Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (4 Mart - 9 Mart)

Okuma Süresi: 5 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (4 Mart - 9 Mart)
Doviz.com
09.03.2024 18:18

Geçtiğimiz hafta küresel çapta ABD’de açıklanan istihdam verileri takip edilirken, yurt içi piyasada ise şubat ayına yönelik enflasyon rakamları yatırımcıların yakın takibindeydi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Şubat enflasyonu beklentileri aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yıllık yüzde 67,07, aylık bazda ise yüzde 4,53 oranında arttığını duyurdu.

ENAG verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) şubat ayında aylık bazda yüzde 9,38, yıllık bazda da 121,98 artış gerçekleştirdi.

İLGİLİ HABER TÜİK şubat ayı enflasyon rakamını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

2 - Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı!

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mart ayı olağan para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

ECB, mart ayı toplantısında refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 4,50’de, mevduat faizini yüzde 4'te, marjinal fonlama faizini ise yüzde 4,75'te sabit tuttu.

Mart ayı para politikası toplantısına yönelik piyasaların genel beklentisi de ECB’nin faizleri sabit bırakacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı! Avrupa Merkez Bankası (ECB), mart ayı olağan para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

3 - HSBC, yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahminini yükseltti

Yurt içinde açıklanan ve beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ardından yabancı kurumlar da dolar/TL'ye ilişkin tahminlerini güncelledi. Buna göre son olarak HSBC'den gelen analizde, dolar/TL tahmininin yukarı yönlü revize edildiği görüldü.

Aralarında Murat Toprak'ın da bulunduğu HSBC stratejistlerinin 6 Mart tarihli raporunda, 2024 yılı için dolar/TL tahmini 33'ten 36'ya yükseltilirken, değer kaybının beklenenden daha hızlı olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

İLGİLİ HABER HSBC, yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahminini yükseltti TL’de değer kaybının beklenenden daha hızlı olabileceği konusunda uyarıda bulunan İngiltere merkezli HSBC, dolar/TL’ye ilişkin tahminini yukarı yönlü revize etti.

4 - Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti

Büyük merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayarak daha destekleyici bir para politikasına yöneleceğine ilişkin beklentiler ile yaklaşan Bitcoin Halving'i (yarılanma) Bitcoin'deki artışı destekleyerek lider kripto para biriminin tüm zamanların en yüksek seviyesini test etmesine destek oldu. Buna göre Bitcoin, 69 bin 428 dolara çıktıktan sonra kar satışlarının etkisiyle tekrar 68 bin dolar bandına geriledi. Bitcoin geçen yıl genelinde ise yaklaşık yüzde 157 değer kazanmıştı.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta kripto piyasasında neler oldu? (9 Mart 2024) Bu hafta yıllar süren bekleyiş sonunda Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

5 - TCMB'den ilave sıkılaşma adımları

TCMB, ilave sıkılaşma adımlarına yönelik yeni bir duyuru yayımladı.

Duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirildi.

İLGİLİ HABER TCMB'den ilave sıkılaşma adımları geldi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında ihtiyaç kredisi ile ticari kredilerde düzenlemeye gitti.

6 - 5 ilde 2,5 milyon TL’ye kadar kentsel dönüşüm kredisi verilecek

İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek ve şehirleri afetlere dirençli hale getirmek için yeni kredi kampanyası duyuruldu. Buna göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da kentsel dönüşüm için 180 ay vade, yüzde 0,69 oranında faizle kredi verileceğini açıkladı.

2,5 milyon liraya kadar verilecek kredilerde A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi sağlanacak.

Ödemeler inşaatın ilerleme seviyesine bağlı olarak yapılacak. Projenin pilot ili ise İzmir olacak.

İLGİLİ HABER Bakan Özhaseki açıkladı: 180 ay vade ile 2,5 milyon TL’ye kadar kentsel dönüşüm kredisi verilecek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm için 180 ay vade, yüzde 0,69 oranında faizle 2,5 milyon TL'ye varan kredi verileceğini açıkladı.

7 - Gram altın rekor tazeledi

Altın fiyatlarındaki hareketlilik sürerken ons altın ve dolar/TL’de yaşanan yükselişin desteğiyle gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 

Altındaki yükselişin ortasında Ahlatcı Yatırım ise altın fiyatlarına ilişkin paylaştığı notta, gram altında sınırlı kar satışlarının olabileceğini belirterek, “Teknik olarak ilk direnç seviyesi için 2 bin 220 TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2 bin 230 TL ve 2 bin 240 TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2 bin 200 TL noktası ilk destek olarak talep edilebilir. Bu fiyatlama altında 2 bin 190 TL ve 2 bin 180 TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olacaktır." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Gram altında yeni rekor: 3 aracı kurumdan altın fiyatlarına ilişkin değerlendirme Altın fiyatlarındaki hareketlilik sürerken gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Peki, altında yükseliş devam eder mi? İşte 3 aracı kurumun altın fiyatlarına ilişkin görüşleri..

8 - Şubat ayının en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 9,74, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 8,91 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 1,01, Amerikan Doları yüzde 1,34, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,94, külçe altın yüzde 2,33 ve Euro yüzde 2,37 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; mevduat faizi (brüt) yüzde 1,76, Amerikan Doları yüzde 2,09, DİBS yüzde 2,68, külçe altın yüzde 3,07 ve Euro yüzde 3,11 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İLGİLİ HABER Şubat ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? TÜİK verilerine göre şubat ayında aylık en yüksek reel getiri, yüzde 8,91 oranıyla Borsa İstanbul 100 endeksinde oldu.

9 - Borsaya bir şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 14. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi AŞ halka arzının onaylandığını duyurdu.

SPK haftalık bültenine Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi AŞ'nin mevcut ortakları Odine International Holding UK LLP’nin sahip olduğu 3.715.871 TL, Hidayet Didem Zapsu BİLYAY’ın sahip olduğu 4.596.031 TL, Deniz Han BİLYAY’ın sahip olduğu 6.894.049 TL ve Doğu Kaan BİLYAY’ın sahip olduğu 6.894.049 TL olmak üzere toplam 22.100.000 TL nominal değerli (B) grubu paylar 30 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. (Diğer halka arzlarla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilmek için Halka Arz sekmemizi takip edebilirsiniz.)

İLGİLİ HABER SPK onayladı: Bir şirket daha borsaya katılıyor! Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

10 - ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı

ABD Çalışma Bakanlığı, şubat ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre tarım dışı istihdam verisi şubatta 275 bin seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayına yönelik piyasaların genel beklentisi ise tarım dışı istihdamın 198 bin seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Piyasa beklentisi yüzde 3,7 olan işsizlik oranı ise yüzde 3,9 oldu. Ocak ayında da işsizlik yüzde 3,7 seviyesinde gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam şubat ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu seçim benim son seçimim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere ilişkin, "Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim ama buradan çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak." dedi.
İLGİLİ HABER Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü ise "durağan"dan "pozitif"e çıkardı.
İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell’dan faiz indirimine yeşil ışık Temsilciler Meclisi'nde konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi için acele etmeyeceklerini ancak bu yıl faiz indiriminin bir noktada uygun olacağını belirtti.
İLGİLİ HABER iPhone 15'in en pahalı olduğu ülkeler belli oldu Türkiye'de satılan iPhone cihazlara gelen son zammın ardından iPhone 15 model cihazlar, dolar bazında dünyanın en pahalısı olma unvanını koruyor. Peki, diğer ülkelerde iPhone 15 ne kadara satılıyor? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Mevduat faizi 22 yılın zirvesinde: 1 milyon TL’ye hangi banka ne kadar faiz veriyor? Merkez Bankası’nın 8 ay aradan sonra faiz artışını pas geçtiği bir dönemde, mevduat getirilerindeki yükseliş sürüyor. Peki, mart ayı itibarıyla hangi banka ne kadar faiz veriyor? İşte bankaların güncel mevduat faizi oranları..
İLGİLİ HABER Dört günlük kayıp serisinin ardından borsada kritik eşiğin üzeri test edildi Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 4 işlem gününde yaşadığı kayıpların ardından yüzde 3’e varan bir yükseliş ile kritik eşik olan 9 bin puanın üzerini test etti.
İLGİLİ HABER SGK genelge yayımladı: Yeni asgari ücret desteği nasıl uygulanacak? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işçi başına aylık 700 lira olarak belirlenen yeni asgari ücret desteğinin nasıl uygulanacağına ilişkin bir genelge yayımladı.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan bankalara telefon: Döviz talebi neden artıyor? Dolar/TL'de yükseliş sürerken TCMB’nin artan döviz talebinin kaynağını anlamak için bankalara telefonla ulaştığı bildirildi.
İLGİLİ HABER Emekli maaşlarına ek zam yapılacak mı?: AK Parti'li Akbaşoğlu’ndan açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, gazetecilerin emekli maaşlarına ek zam yapılıp yapılmayacağına yönelik sorularını yanıtladı.
İLGİLİ HABER Borsada son iki ayda yatırımcısına en çok kazandıran 4 teknoloji fonu Fitch'in Türkiye'ye yönelik değerlendirmesi öncesinde borsada çekimser bir seyir izlenirken teknoloji hisselerinin performansı ise dikkat çekmeye devam ediyor. İşte borsada son iki ayda yatırımcısına en çok kazandıran 4 teknoloji fonu..
İLGİLİ HABER Dünyanın en değerli bankaları belli oldu Dünyanın en değerli 500 bankacılık markası sıralamasında Çinli ICBC, 71,8 milyar dolar değeriyle yine zirvede yer aldı.
İLGİLİ HABER LPG'ye zam geldi! Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmadan nasibini alan benzin ve motorinden sonra bu kez de LPG'ye zam geldi!
İLGİLİ HABER En ucuz sıfır otomobiller hangileri? Sıfır araçlara olan ilgi devam ediyor. Satışlar rekor seviyelere dayanmış durumda. 2024 model araçlar da giriş yapmaya başladı ancak bazı markalar henüz sıfır araçları değerleyebilmiş değil!
İLGİLİ HABER Mehmet Şimşek: Kur hedefimiz yok! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Habertürk kanalında açıklamalarda bulunuyor. Şimşek'in şu an kadar bahsettiği konu başlıkları şu şekilde...
İLGİLİ HABER Şubat ayı enflasyonu ile memur ve emekli zammı oranı yeniden hesaplandı Şubat rakamlarının gelmesinin ardından memur ve emekli zammı için rakamlar da ortaya çıktı! Memur ve memur emeklisinin ise 2024 yılının ikinci yarısı için yüzde 10 toplu sözleşme zammı bulunuyor.
REKLAMI KAPAT X