Geçtiğimiz hafta küresel çapta ABD’de açıklanan istihdam verileri takip edilirken, yurt içi piyasada ise şubat ayına yönelik enflasyon rakamları yatırımcıların yakın takibindeydi.
İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:
1 - Şubat enflasyonu beklentileri aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.
TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yıllık yüzde 67,07, aylık bazda ise yüzde 4,53 oranında arttığını duyurdu.
ENAG verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) şubat ayında aylık bazda yüzde 9,38, yıllık bazda da 121,98 artış gerçekleştirdi.
2 - Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı!
Avrupa Merkez Bankası (ECB), mart ayı olağan para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.
ECB, mart ayı toplantısında refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 4,50’de, mevduat faizini yüzde 4'te, marjinal fonlama faizini ise yüzde 4,75'te sabit tuttu.
Mart ayı para politikası toplantısına yönelik piyasaların genel beklentisi de ECB’nin faizleri sabit bırakacağı yönündeydi.
3 - HSBC, yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahminini yükseltti
Yurt içinde açıklanan ve beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ardından yabancı kurumlar da dolar/TL'ye ilişkin tahminlerini güncelledi. Buna göre son olarak HSBC'den gelen analizde, dolar/TL tahmininin yukarı yönlü revize edildiği görüldü.
Aralarında Murat Toprak'ın da bulunduğu HSBC stratejistlerinin 6 Mart tarihli raporunda, 2024 yılı için dolar/TL tahmini 33'ten 36'ya yükseltilirken, değer kaybının beklenenden daha hızlı olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
4 - Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti
Büyük merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayarak daha destekleyici bir para politikasına yöneleceğine ilişkin beklentiler ile yaklaşan Bitcoin Halving'i (yarılanma) Bitcoin'deki artışı destekleyerek lider kripto para biriminin tüm zamanların en yüksek seviyesini test etmesine destek oldu. Buna göre Bitcoin, 69 bin 428 dolara çıktıktan sonra kar satışlarının etkisiyle tekrar 68 bin dolar bandına geriledi. Bitcoin geçen yıl genelinde ise yaklaşık yüzde 157 değer kazanmıştı.
5 - TCMB'den ilave sıkılaşma adımları
TCMB, ilave sıkılaşma adımlarına yönelik yeni bir duyuru yayımladı.
Duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirildi.
6 - 5 ilde 2,5 milyon TL’ye kadar kentsel dönüşüm kredisi verilecek
İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek ve şehirleri afetlere dirençli hale getirmek için yeni kredi kampanyası duyuruldu. Buna göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da kentsel dönüşüm için 180 ay vade, yüzde 0,69 oranında faizle kredi verileceğini açıkladı.
2,5 milyon liraya kadar verilecek kredilerde A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi sağlanacak.
Ödemeler inşaatın ilerleme seviyesine bağlı olarak yapılacak. Projenin pilot ili ise İzmir olacak.
7 - Gram altın rekor tazeledi
Altın fiyatlarındaki hareketlilik sürerken ons altın ve dolar/TL’de yaşanan yükselişin desteğiyle gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
Altındaki yükselişin ortasında Ahlatcı Yatırım ise altın fiyatlarına ilişkin paylaştığı notta, gram altında sınırlı kar satışlarının olabileceğini belirterek, “Teknik olarak ilk direnç seviyesi için 2 bin 220 TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2 bin 230 TL ve 2 bin 240 TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2 bin 200 TL noktası ilk destek olarak talep edilebilir. Bu fiyatlama altında 2 bin 190 TL ve 2 bin 180 TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olacaktır." ifadelerini kullandı.
8 - Şubat ayının en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 9,74, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 8,91 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 1,01, Amerikan Doları yüzde 1,34, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,94, külçe altın yüzde 2,33 ve Euro yüzde 2,37 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; mevduat faizi (brüt) yüzde 1,76, Amerikan Doları yüzde 2,09, DİBS yüzde 2,68, külçe altın yüzde 3,07 ve Euro yüzde 3,11 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
9 - Borsaya bir şirket daha katılıyor
Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 14. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi AŞ halka arzının onaylandığını duyurdu.
SPK haftalık bültenine Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi AŞ'nin mevcut ortakları Odine International Holding UK LLP’nin sahip olduğu 3.715.871 TL, Hidayet Didem Zapsu BİLYAY’ın sahip olduğu 4.596.031 TL, Deniz Han BİLYAY’ın sahip olduğu 6.894.049 TL ve Doğu Kaan BİLYAY’ın sahip olduğu 6.894.049 TL olmak üzere toplam 22.100.000 TL nominal değerli (B) grubu paylar 30 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. (Diğer halka arzlarla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilmek için Halka Arz sekmemizi takip edebilirsiniz.)
10 - ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı
ABD Çalışma Bakanlığı, şubat ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.
Buna göre tarım dışı istihdam verisi şubatta 275 bin seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayına yönelik piyasaların genel beklentisi ise tarım dışı istihdamın 198 bin seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.
Piyasa beklentisi yüzde 3,7 olan işsizlik oranı ise yüzde 3,9 oldu. Ocak ayında da işsizlik yüzde 3,7 seviyesinde gerçekleşmişti.
İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle: