Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi
Doviz.com
24.06.2023 18:39

Bu hafta yurt içinde asgari ücret görüşmeleri ile TCMB’nin faiz kararı takip edilirken, küresel piyasalar ise Fed Başkanı Powell’ın konuşmaları ile BoE’nin faiz kararına odaklandı.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 - Yeni asgari ücret belli oldu!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü kez bir araya geldi.

Üçüncü toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin yüzde 34'lük artış ile net 11 bin 402 liraya çıktığını duyurdu.

İLGİLİ HABER Yeni asgari ücret belli oldu! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin yüzde 34'lük artış ile net 11 bin 402 lira olacağını duyurdu.

2 - Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 27 ay sonra 650 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkardı.

Haziran ayı PPK toplantısına yönelik piyasaların genel beklentisi ise faizlerin yüzde 20 seviyesine çıkacağı yönündeydi.

Ancak yabancı kurum ve ekonomistler faiz artışı konusunda yüzde 14 ile yüzde 40 arasında geniş bir bant içinde tahminde bulunmuştu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından haziran ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

3 - Powell’dan faiz artışlarına devam mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı sunumun metni yayımlandı.

İlgili metine göre, Federal Açık Piyasa Komitesi yetkililerinin bir yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını yükseltmeme kararı almasından bir hafta sonra merkez bankası lideri, bu hareketin Fed'in faiz artırımını bitirdiğinin bir göstergesi olmaktan ziyade muhtemelen kısa bir mola olduğunu belirtti.

Buna göre Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun olması gerekenin "oldukça üzerinde" kalması nedeniyle daha fazla faiz artışının muhtemel olduğunu teyit etti.

İLGİLİ HABER Powell’dan faiz artışlarına devam mesajı Fed Başkanı Powell, enflasyonla mücadelede gidilecek uzun bir yol olduğunu belirterek, Fed'in daha fazla faiz artırımı yapabileceğinin sinyalini verdi.

4 - Faiz kararı sonrası gram altında yeni tarihi zirve!

Ons altın, son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken; Merkez Bankası’nın faiz artırımından sonra yükselişine ivme kazandıran dolar/TL’den destek bulan gram altın, tarihi zirvesine çıktı.

Buna göre ons altın, ons başına 1.913 dolar seviyesine kadar gerilerken; ons altın ve bankalararası dolar kuru üzerinden hesaplanan gram altın, dolar/TL'nin 25,50 seviyesinin üzerine çıkmasıyla 1.608 TL’ye kadar yükseldi.

İLGİLİ HABER Faiz kararı sonrası gram altında yeni tarihi zirve! Şubat ayından bu yana en büyük haftalık kaybına hazırlanan ons altın, son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken; Merkez Bankası’nın faiz artırımından sonra yükselişine ivme kazandıran dolar/TL’den destek bulan gram altın, tarihi zirvesine çıktı.

5 - Konutlarda %25 kira sınırında süre uzatıldı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira artış sınırlaması düzenlemesinin bayram tatili sonrasında Meclis’te yasalaşacağını, yüzde 25 sınırlama getiren düzenlemenin böylelikle 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile uzatılacağını duyurdu.

İLGİLİ HABER Bakan açıkladı: Konutlardaki kira artış sınırlamasında süre uzatıldı! Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme, 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile uzatıldı.

6 - İngiltere Merkez Bankası politika faizini 15 yılın zirvesine taşıdı

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4,5'den yüzde 5'e çıkardı ve 1980’lerden bu yana en yüksek seviyelerinde seyreden enflasyonla mücadelesinde kararlılığını ortaya koydu.

50 baz puanlık faiz artışıyla birlikte ulaşılan yüzde 5'lik politika faizi ise 15 yılın en yüksek oranına çıkıldığına işaret etti.

İLGİLİ HABER İngiltere Merkez Bankası politika faizini 15 yılın zirvesine taşıdı İngiltere Merkez Bankası politika faizini beklentilerin üzerinde bir artış ile son 15 yılın zirvesine taşıdı.

7 – Dolar kuru tarihi yüksek seviyeye ulaştı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın beklentilerin altında gerçekleştirdiği faiz artırımı sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları sonrası dolar/TL kurunda yükseliş hızlandı.

Buna göre bankalararası piyasada dolar/TL 26,08 TL'ye kadar çıktı. 

İLGİLİ HABER Şimşek’in açıklamalarından sonra dolar kurunda yükseliş hızlandı: Yabancı kurumlar ne söyledi? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kademeli artış söylemlerinin ardından dolar kurunda yükseliş hızlandı. Peki TCMB'nin faiz kararına yönelik yabancı kurumlar ne söyledi?

8 - Resmi Gazete'de yayımlandı: Bakan Şimşek'e 4 yardımcı atandı

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararları ile bakan yardımcıları belli oldu.

Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı bakan yardımcılıklarına Abdullah Erdem Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik ve Zekeriya Kaya atandı.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete'de yayımlandı: Bakan Şimşek'e 4 yardımcı atandı Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararları ile bakan yardımcıları belli oldu. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e 4 yardımcı atandı.

9 - Otomobil satışlarında "6 ay-6 bin kilometre sınırı" uzatıldı!

Ticaret Bakanlığı otomtoiv sektörüne yönelik yeni düzenlemelerini açıkladı. 

Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi 6 ay daha uzatıldı.

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı uygulamanın kapsamı da genişletildi. 

Açıklamada, "Otomotiv sektöründe yaşanan aşırı ve fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve bazı haksız ticari uygulamalarla mücadelede fayda sağladığı değerlendirilen '6 ay 6 bin kilometre' kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatılmıştır." denildi. 

İLGİLİ HABER Otomobil satışlarında "6 ay-6 bin kilometre sınırı" uzatıldı! Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesinin kapsamının genişletilerek, süresinin uzatıldığını duyurdu.

10 - Borsa yatırım fonu başvuruları Bitcoin’i 30 bin doların üzerine taşıdı

Piyasa değeri açısından en büyük kripto para olan Bitcoin, geçtiğimiz günlerde ABD merkezli fon yönetimi şirketinin borsa yatırım fonu kurma başvurusunun ardından nisan ayından bu yana ilk kez 30 bin dolar seviyesine çıktı.

İLGİLİ HABER Borsa yatırım fonu başvuruları Bitcoin’i 30 bin doların üzerine taşıdı Borsa yatırım fonu başvuruları Bitcoin’i nisan ayından bu yana en yüksek seviye olan 30 bin doların üzerine taşıdı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

TCMB kredi kartı faizlerine yönelik tebliğinde değişikliğe gitti

İLGİLİ HABER TCMB kredi kartı faizlerine yönelik tebliğinde değişikliğe gitti Kredi kartı ve KMH faizlerini belirleyen referans oranın "sondan 5. iş günü" sabitlenme kuralı, “referans oranın ilan edildiği gün” şeklinde değiştirildi.

Asgari ücretin ardından değişecek 9 ücret: Güncel rakamlar

İLGİLİ HABER Asgari ücretin ardından değişecek 9 ücret: Güncel rakamlar Asgari ücrete ara zam yapılması sonrasında pek çok kalemde değişiklik yaşanacak. Buna göre 65 yaş aylığı, engelli aylığı, işsizlik maaşı, staj ücretleri, GSS primi asgari ücretteki artışla birlikte değişim gösterecek. İşte bu kalemlerdeki yeni rakamlar...

'Türkiye'de Yılın Otomobili' belli oldu

İLGİLİ HABER Türkiye'de "Yılın Otomobili" belli oldu Otomotiv Gazetecileri Derneği tarafından düzenlenen "Türkiye'de Yılın Otomobili" yarışmasında finale kalan 7 otomobil arasında 3 bin 580 puan alan Nissan X-Trail birinci oldu.

TÜİK açıkladı: En çok kazandıran üniversite bölümleri belli oldu

İLGİLİ HABER TÜİK açıkladı: En çok kazandıran üniversite bölümleri belli oldu TÜİK, 2022 yılına ait Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri'ni açıkladı. Böylelikle aylık ortalama kazancı en yüksek bölümler de belli oldu.

Mahfi Eğilmez: Faizi Artırınca Her Şey Düzelecek mi? 

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez: Faizi Artırınca Her Şey Düzelecek mi?  Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, “Faizi Artırınca Her Şey Düzelecek mi?” başlıklı yeni köşe yazısında yapısal reformların önemini vurgulayarak, faiz kararının tek başına yeterli olup olmayacağına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Özgür Demirtaş’tan 'yeni asgari ücrete' yönelik açıklama

İLGİLİ HABER Özgür Demirtaş’tan 'yeni asgari ücrete' yönelik açıklama Milyonların beklediği yeni asgari ücretin dün açıklanmasının ardından ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş asgari ücrete yönelik değerlendirmede bulundu.
REKLAMI KAPAT X