Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi
Doviz.com
08.07.2023 18:28

Bu hafta yurt içinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar, yurt dışında ise Fed tutanakları ile ABD istihdam verileri piyasaların en önemli gündem maddeleri oldu.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 - Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile harç ve vergilerde artışa gidildi!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile harç ve vergilerde artışa gidildi.

Buna göre yüzde 18’lik KDV yüzde 20'ye, yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a çıkarıldı.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: Harç ve vergilerde artışa gidildi! Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile harç ve vergilerde artışa gidildi.

2 – Memurlar ve emeklilerin zam oranı belli oldu!

Meclis’e sunulan yeni teklif ile tüm memurların ücretlerinde sözleşme zammı ve enflasyon farkına ek olarak seyyanen 8 bin 77 TL'lik artış gerçekleştirileceği duyuruldu.

Böylelikle en düşük memur maaşının 22 bin 17 TL'ye, ortalama memur maaşının ise 25 bin 15 TL'ye çıkacağı aktarıldı.

İLGİLİ HABER Memurların zam oranı belli oldu! AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu açıkladı.

Emeklilere ise yüzde 17,55 ve yüzde 19,77 olarak verilecek normal enflasyon zamlarına ek refah payıyla birlikte yüzde 25 zam uygulanacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Emeklilere yapılacak zam oranı belli oldu Bağkur, Emekli Sandığı ve SSK emeklilerinin alacağı zam oranı belli oldu.

3 - Yeni torba yasanın detayları belli oldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde memur ve emeklilerin maaş artışlarını da içeren kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı.

Buna göre Güler, "17 maddelik hazırladığımız teklifte kurumlar vergisi ve MTV'de yeni düzenlemeler yapıyoruz, vergi kanunlarımızda yer alan bazı istisnaların kaldırılması yönünde değişiklikler öneriyoruz. Ayrıca vergi kanunlarında yer alan bazı maktu vergi tutarlarının GSYH içindeki paylarının azaldığını dikkate alarak, maktu tutarların güncellenmesine imkan verecek şekilde yetki düzenlemelerini öngörüyoruz" dedi.

İLGİLİ HABER Yeni torba yasa ile neler değişecek?: KKM desteği, akaryakıtta ÖTV, asgari ücret desteği, MTV artışı ve diğerleri Memur maaşlarına yönelik artışın yer aldığı yeni torba yasada pek çok düzenlemenin de bulunduğu görüldü. İşte yeni torba yasa ile gerçekleşecek yeni düzenlemeler..

4 - TÜİK, haziran ayı enflasyonunu açıkladı!

TÜİK, memur maaşları üzerinde belirleyici olacak haziran ayına yönelik Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) haziran ayında yıllık bazda yüzde 38,21 olarak gerçekleştiğini duyurdu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise haziran ayında enflasyonun (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 8,54, yıllık bazda ise yüzde 108,58 arttığını açıklamıştı.

İLGİLİ HABER TÜİK, memur maaşlarını belirleyecek haziran enflasyonunu açıkladı! TÜİK, memur maaşları üzerinde belirleyici olacak haziran ayına yönelik Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.

5 - Gayrimenkul alım satımında yeni dönem başladı

Taşınmaz satış sözleşmelerinin 4 Temmuz’dan itibaren noterlerde de yapılmasının önü açıldı.

İLGİLİ HABER Gayrimenkul alım satımında yeni dönem: Noterden de işlem yapılabilecek Noter üzerinden tapu satışında yeni dönem başladı. 4 Temmuz'dan itibaren konut satışı başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapılabilecek.

6 - ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı, haziran ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre, piyasa beklentisi 225 bin seviyesinde olan ABD'de tarım dışı istihdam 209 bin seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle veri piyasa beklentilerinin oldukça altında kalındığına işaret etti.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik tarım dışı istihdam verisi açıklandı ABD'de haziran ayı tarım dışı istihdam verisi 209 bin ile piyasa beklentilerinin altında kaldı.

7 – Bakanlık ikinci el araç satışlarına kısıtlama getirdi

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç pazarındaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasının yapılamaması için yönetmelikte değişikliğe gitti.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; 1 Ocak 2024 tarihine kadar, ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması ve satılması yasaklandı.

İLGİLİ HABER İkinci el araç satış düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç pazarındaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için aldığı yeni kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

8 - Fed'den daha fazla faiz artışına açık kapı

Fed'in faiz oranının sabit tutulduğu son toplantıya ait tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin ilerleyen toplantılarda daha fazla faiz artırımına sıcak baktıklarını ortaya koydu.

İLGİLİ HABER Fed'in toplantı tutanakları yayımlandı: Daha fazla faiz artışı vurgusu yapıldı Fed'in faiz oranının sabit tutulduğu son toplantıya ait tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin ilerleyen toplantılarda daha fazla faiz artırımına sıcak baktıklarını ortaya koydu.

9 – Merkez Bankası rezervlerinde artış serisi sürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, TCMB'nin toplam rezervleri 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 26 milyon dolar artarak, 108 milyar 587 milyon dolara ulaştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervlerinde 1 milyar dolarlık artış TCMB'nin toplam rezervleri 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 26 milyon dolar artarak, 108 milyar 587 milyon dolara ulaştı.

10 - Borsa İstanbul’dan yeni rekor

Yılın ilk yarısında yaşanan deprem felaketi ve seçim belirsizliği nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, seçim belirsizliğinin sonlanması ve yeni ekonomi yönetiminin adımlarıyla birlikte lira bazlı olarak yeni bir rekor kırdı.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul’dan yeni rekor: Dolar/TL ve gram altında son durum Yurt içi piyasada yeni torba yasa teklifi finans piyasalarındaki hareketliliği artırırken, vergi haberinin ardından 5900 puanın altına gerileyen BIST 100 endeksi yeni günde lira bazlı tarihi zirvesini yeniledi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

Kamu bankaları döviz piyasasına müdahaleye mi başladı?

İLGİLİ HABER Kamu bankaları döviz piyasasına müdahaleye mi başladı? ABD'li haber ajansı Bloomberg, Türk kamu bankalarının öğle saatlerine kadar doları 26,07 lira seviyesinde tutmak için 1 milyar dolar satış yaptığını iddia etti. Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ise iddiaları yanıtladı.

Kalem kalem memur maaşları: Hangi meslek ne kadar ücret alacak?

İLGİLİ HABER Kalem kalem memur maaşları: Hangi meslek ne kadar ücret alacak? Memur maaş zamlarıyla ilgili kanun teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından hangi memurun ne kadar maaş alacağı merak edilmeye başladı. İşte güncel zam oranıyla kalem kalem memurların kademelerine göre alacağı maaşlar...

ENAG hesaplamasını nasıl yapıyor, sonuçları TÜİK'ten neden farklı çıkıyor?

İLGİLİ HABER ENAG hesaplamasını nasıl yapıyor, sonuçları TÜİK'ten neden farklı çıkıyor? BBC'den Mahmut Hamsici, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyonı oranları arasındaki farkın sebeplerini ortaya koydu.

Yargıtay’dan ihtiyaç nedeniyle tahliyeye yönelik emsal karar

İLGİLİ HABER Yargıtay’dan ihtiyaç nedeniyle tahliyeye yönelik emsal karar Ev sahibinin kirada oturmasının, ihtiyacın varlığını kanıtlamanın en önemli göstergesi olduğunu vurgulayan Yargıtay; bir mülk sahibinin başka bir evde kiracı olarak oturmasının, kiradaki evin boşaltılmasını gerektirdiğine karar verdi.
REKLAMI KAPAT X