Doların dünya ekonomisindeki hakimiyetini kırmak için sıklıkla dolara alternatif bir para birimi arayışını gündeme getiren BRICS, ilk sembolik banknotunu Güney Afrika BAE Büyükelçisi’ne sundu.
Doların dünya ekonomisindeki hakimiyetine son vermek için bir araya gelen ve son günlerde yeni ülkelerin katılımıyla büyüyen BRICS, ilk sembolik banknotunu yayımladı.
Buna göre, Rusya’nın Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Ilya Rogachev, Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanti’ndeki Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) Büyükelçiliği’nde düzenlenen törende BRICS’in ilk sembolik banknotunu sundu.
IRNA’da yer alan habere göre, BAE’nin BRICS üyeliğine kabulü nedeniyle salı gecesi Pretorya’daki BAE Büyükelçiliği’nde düzenlenen törende Rusya’nın Güney Afrika Büyükelçisi kısa bir konuşma yaptıktan sonra sembolik olarak Rusya’da basıldığını söylediği 100’lük BRICS banknotunun tanıtımını yaparak BAE büyükelçisine takdim etti.
Bu banknotta “BRICS Yeni Kalkınma Bankası” adı da yer aldı.
BRICS'in 2030'da küresel hasılanın yüzde 50'sine ulaşması öngörülüyor
İsmini üye ülkelerin İngilizcedeki adlarının baş harflerinden alan BRICS, üyeleri arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini amaçlıyor.
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in 2009'da düzenlenen ilk zirvede temellerini attığı topluluk, 2010'da Güney Afrika'nın katılımıyla son halini aldı.
BRICS İş Konseyinin raporuna göre, üye ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 56 trilyon doları geçiyor ve küresel hasılanın yüzde 31,5'ini oluşturuyor. Buna göre bu oranın 2030'a gelindiğinde yüzde 50'ye ulaşması öngörülüyor.