TCMB'nin faiz kararı otomotiv piyasasını nasıl etkiler?

Okuma Süresi: 1 Dakika
TCMB'nin faiz kararı otomotiv piyasasını nasıl etkiler?
Doviz.com
24.11.2023 11:39

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt'un karara yönelik değerlendirmelerini paylaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği kasım ayı olağan toplantısında bir hafta vadeli repo faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40 seviyesine çıkardı.

Bu karar ile TCMB, önemli bir manevra alanı kazanırken önden yüklemeli adımlarıyla finans dünyasına da güven verdi.

İLGİLİ HABER Ekonomistler sürpriz faiz kararını nasıl değerlendirdi? TCMB'nin 500 baz puanlık faiz kararının ardından ekonomistlerden de karara ilişkin değerlendirmeler gelmeye başladı. İşte ekonomistlerin faiz kararına ilişkin ilk yorumları..

Ancak, Merkez Bankası’nın miktarsal sıkılaştırma kapsamında attığı adım, bankaların daha az kredi verebileceği gerçeğiyle karşı karşıya kalınmasına yol açtı.

Bu gelişmelerin ortasında Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt ise kararla ilgili şunları söyledi:

"Faizlerin %5 artması enflasyonla mücadele ve dövizi kontrol altında tutma kararlılığının net bir göstergesi. CDS'ler de düşüyor. Bunlar, mali disiplin konusundakı kararlılığı net olarak göstermesi bakımında oldukça olumlu. 

Bu gelişmeler gelecek sene otomotiv pazarının düşmesine sebep olacaktır ancak uzun vadede istikrarlı bir ekonomiye kavuşmak için herkes gibi otomotiv sektörü de sabır göstermek durumundadır."

'Ben de faizlerin %40'a çıkmasını otomotiv sektörü açısından şöyle okuyorum' diyen Özpeynirci ise konuyla ilgili, "Mevduat yeniden ana yatırım aracı olacak, zaten ulaşılmayan kredilerin faizleri daha da artacak. Bu da 2024'te otomotiv pazarın daralmasına yol açacak." değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Uzmanlar yorumladı: Otomobil yatırım aracı olmaktan çıktı mı? Artan faizler ve sektöre yönelik düzenlemeler otomotivde fiyatları aşağıya çekerken, kur beklentileri ile yüksek enflasyon otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkmasını zorlaştırıyor. Peki uzmanlar otomotiv ve yatırım ilişkisine yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X