Bu hafta yurt içinde TCMB'ye yönelik atama kararı piyasaların yakın takibindeyken, küresel piyasalarda ise ABD verileri ile Euro Bölgesi'nin teknik resesyona girmesi haftanın en önemli başlıkları arasında yer aldı.
İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:
1 - Merkez Bankası'nın yeni başkanı belli oldu
Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na Dr. Hafize Gaye Erkan atandı.
2 - Döviz kurları tarihi seviyeye çıktı
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından hızlanan döviz kurlarındaki artış yeni rekor seviyeleri de beraberinde getirdi.
Uzmanlar ise TL'nin tekrar değer kazanması için ilk kriterin, ortalama fonlama maliyetinin en az yüzde 40’a çıkması olduğunu belirtti. İkinci kriter olarak dolar/TL’nin 25 seviyesinin üzerinde olması, üçüncü kriter kurumların dolar alımlarına yönelik kısıtlamaların ve döviz piyasasına yönelik müdahalelerin kaldırılması, dördüncü kriter de dolar için küresel görünümün yukarı yönlü olmaması gösterildi.
3- TÜİK ve ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı
TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) mayıs ayında yıllık bazda yüzde 39,59 artış gösterdiğini açıkladı.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise mayıs ayına yönelik enflasyonu iki farklı senaryoyla hesapladı.
Buna göre yıllık bazda ilk senaryodaki artış doğal gaz hesabının göz ardı edilmesiyle %109,01 oldu. İkinci senaryoda ise E-TÜFE’nin yıllık artışı %105,45 olarak kayıtlara geçti.
4- Merkez Bankası, prim kararıyla KKM'nin hızını kesti
TCMB'nin prim uygulamasında değişikliğe gitmesi sonrasında KKM hesaplarında TL bazında 2 ayın en yavaş artışı kaydedildi.
Verilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 9 Haziran’da sone eren haftada 2 trilyon 498 milyar TL’den 2 trilyon 533 milyar TL’ye çıktı.
5- Yeni kabinenin 10 adımlı eylem planı açıklandı
Yeni kabine, enflasyondan enerji faturalarına, fahiş kiralardan üretimde rekebate kadar 10 adımdan oluşan yeni bir eylem planını hayata geçirdi.
6- Euro Bölgesi ekonomisi teknik resesyona girdi
Euro Bölgesi ekonomisi, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde daralmasının ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde de hafif daralarak teknik resesyona girdi.
7- Gram altında rekor serisi sürdü
Önümüzdeki hafta başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz kararlarını açıklayacak olması sebebiyle ons altındaki yükseliş daha sınırlı kalırken, gram altın ise rekor serisini sürdürdü.
8- Dolur kurundaki artış yeni bir zam dalgası başlattı
Dolar kurunda yaşanan artışın ardından çaydan telefona, otomobilden akaryakıta pek çok ürüne zam geldi.
Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri ise Çaykur'un çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yapması oldu.
9- Borsa İstanbul'a iki şirket daha katıldı
PASEU halka arzının toplam büyüklüğü 850 milyon TL olurken, Katılımevim halka arzının toplam büyüklüğü 805,8 milyon TL oldu.
10- ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklentileri aştı
ABD'de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı beklentileri aşarak, iş gücü piyasasının soğumaya başladığına işaret etti.
Buna göre, ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 3 Haziran ile biten haftada 261 bin ile Reuters anketine katılan ekonomistlerin 235 bin seviyesindeki beklentisinin üzerine çıktı.
İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:
Acun Ilıcalı'dan yeni yatırım: Bir kulüp daha satın aldığını duyurdu
Merkez Bankası’nın net rezervi tarihi düşük seviyeye geriledi
WGC: Merkez Bankası nisanda 80,8 ton altın sattı
Dolar kurunun yükselişi ekonomiyi nasıl etkileyecek?