Türkiye ve dünya gündeminde neler oldu?: Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
10.06.2023 15:10

Bu hafta yurt içinde TCMB'ye yönelik atama kararı piyasaların yakın takibindeyken, küresel piyasalarda ise ABD verileri ile Euro Bölgesi'nin teknik resesyona girmesi haftanın en önemli başlıkları arasında yer aldı.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 - Merkez Bankası'nın yeni başkanı belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na Dr. Hafize Gaye Erkan atandı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın yeni başkanı belli oldu Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na Dr. Hafize Gaye Erkan atandı.

2 - Döviz kurları tarihi seviyeye çıktı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından hızlanan döviz kurlarındaki artış yeni rekor seviyeleri de beraberinde getirdi.

Uzmanlar ise TL'nin tekrar değer kazanması için ilk kriterin, ortalama fonlama maliyetinin en az yüzde 40’a çıkması olduğunu belirtti. İkinci kriter olarak dolar/TL’nin 25 seviyesinin üzerinde olması, üçüncü kriter kurumların dolar alımlarına yönelik kısıtlamaların ve döviz piyasasına yönelik müdahalelerin kaldırılması, dördüncü kriter de dolar için küresel görünümün yukarı yönlü olmaması gösterildi.

İLGİLİ HABER Uzmanlar TL'nin değer kazanması için gerekli kriterleri açıkladı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından hızlanan döviz kurlarındaki artış yeni rekor seviyeleri beraberinde getirdi. Uzmanlar ise TL’nin değer kazanması için gerekli kriterleri açıkladı.

3- TÜİK ve ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) mayıs ayında yıllık bazda yüzde 39,59 artış gösterdiğini açıkladı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise mayıs ayına yönelik enflasyonu iki farklı senaryoyla hesapladı.

Buna göre yıllık bazda ilk senaryodaki artış doğal gaz hesabının göz ardı edilmesiyle %109,01 oldu. İkinci senaryoda ise E-TÜFE’nin yıllık artışı %105,45 olarak kayıtlara geçti.

İLGİLİ HABER TÜİK, doğal gaz fiyatının 'sıfır' olarak hesaplandığı enflasyon rakamlarını açıkladı TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) mayıs ayında yıllık bazda yüzde 39,59 artış gösterdiğini açıkladı.

4- Merkez Bankası, prim kararıyla KKM'nin hızını kesti

TCMB'nin prim uygulamasında değişikliğe gitmesi sonrasında KKM hesaplarında TL bazında 2 ayın en yavaş artışı kaydedildi.

Verilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 9 Haziran’da sone eren haftada 2 trilyon 498  milyar TL’den 2 trilyon 533 milyar TL’ye çıktı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, prim kararıyla KKM'nin hızını kesti TCMB'nin prim uygulamasında değişikliğe gitmesi sonrasında KKM'ye olan ilgi eski ivmesini kaybetti. Buna göre önden prim ödemesi uygulamasının sonlandırıldığı haftada TL bazında 2 ayın en yavaş artışı kaydedildi.

5- Yeni kabinenin 10 adımlı eylem planı açıklandı

Yeni kabine, enflasyondan enerji faturalarına, fahiş kiralardan üretimde rekebate kadar 10 adımdan oluşan yeni bir eylem planını hayata geçirdi.

İLGİLİ HABER Yeni kabinenin 10 adımlı eylem planı hazır: Başlıklar neler? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ilk toplantısında yaşanan ekonomik sorunların çözümünde izlenecek yol haritasını anlattı. Yapılan sunum sonrası ortaya enflasyondan enerji faturaları ve fahiş kiralara kadar 10 adımdan oluşan yeni bir eylem planı çıktı.

6- Euro Bölgesi ekonomisi teknik resesyona girdi

Euro Bölgesi ekonomisi, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde daralmasının ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde de hafif daralarak teknik resesyona girdi.

İLGİLİ HABER Euro Bölgesi ekonomisi teknik resesyona girdi Euro Bölgesi ekonomisi, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde daralmasının ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde de hafif daralarak teknik resesyona girdi.

7- Gram altında rekor serisi sürdü

Önümüzdeki hafta başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz kararlarını açıklayacak olması sebebiyle ons altındaki yükseliş daha sınırlı kalırken, gram altın ise rekor serisini sürdürdü.

İLGİLİ HABER Gram altında rekor serisi Önümüzdeki hafta başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz kararlarını açıklayacak olması sebebiyle ons altındaki yükseliş daha sınırlı kalırken, gram altın ise rekor serisini sürdürüyor.

8- Dolur kurundaki artış yeni bir zam dalgası başlattı

Dolar kurunda yaşanan artışın ardından çaydan telefona, otomobilden akaryakıta pek çok ürüne zam geldi.

Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri ise Çaykur'un çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yapması oldu. 

İLGİLİ HABER Çaya %43 zam yapıldı: Sektör temsilcileri tekrar zam gelebileceğini duyurdu Çaykur, çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere de gönderildi.

9- Borsa İstanbul'a iki şirket daha katıldı

PASEU halka arzının toplam büyüklüğü 850 milyon TL olurken, Katılımevim halka arzının toplam büyüklüğü 805,8 milyon TL oldu.

İLGİLİ HABER Katılımevim halka arz sonuçları açıklandı: KTLEV kaç lot verdi? Katılımevim halka arzının toplam büyüklüğü 805,8 milyon TL oldu. Peki KTLEV kaç lot verdi?

10- ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklentileri aştı​

ABD'de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı beklentileri aşarak, iş gücü piyasasının soğumaya başladığına işaret etti.

Buna göre, ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 3 Haziran ile biten haftada ​261 bin ile Reuters anketine katılan ekonomistlerin 235​ bin seviyesindeki beklentisinin üzerine çıktı.

İLGİLİ HABER ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklentileri aştı​ ABD'de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı beklentileri aşarak, iş gücü piyasasının soğumaya başladığına işaret etti.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

Acun Ilıcalı'dan yeni yatırım: Bir kulüp daha satın aldığını duyurdu

İLGİLİ HABER Acun Ilıcalı'dan yeni yatırım: Bir kulüp daha satın aldığını duyurdu Daha önce Championship ekibi Hull City'i satın alan Acun Ilıcalı, İrlanda Premier Ligi ekibi Shelbourne FC'nin çoğunluk hisselerini aldığını duyurdu.

Merkez Bankası’nın net rezervi tarihi düşük seviyeye geriledi

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’nın net rezervi tarihi düşük seviyeye geriledi TCMB'nin net rezervleri seçim sonrasındaki haftada düşüşüne devam ederek, eksi 5,7 milyar dolar ile tarihi düşük seviyeye geriledi.

WGC: Merkez Bankası nisanda 80,8 ton altın sattı

İLGİLİ HABER WGC: Merkez Bankası nisanda 80,8 ton altın sattı Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre Merkez Bankası, mart ayındaki 15,3 tonluk satışın ardından nisan ayında 80,8 ton altın sattı.

Dolar kurunun yükselişi ekonomiyi nasıl etkileyecek?

İLGİLİ HABER Dolar kurunun yükselişi ekonomiyi nasıl etkileyecek? TL'nin dolar karşısında %7 ile bir buçuk yılın en keskin değer kaybını yaşamasının ardından vatandaşlar da yeni güne pek çok zam haberiyle uyandı. Peki TL’nin değer kaybı zamlar dışında ekonomi üzerinde nasıl etki yaratır?
REKLAMI KAPAT X