Araç alırken en avantajlı dönem ne zaman?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Araç alırken en avantajlı dönem ne zaman?
Doviz.com
22.10.2023 16:56

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, kampanya dönemi devam ederken araç piyasasına ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

Sıfır araç piyasasında kampanya döneminin hızlanmasıyla vatandaşlar da araç fiyatlarının daha fazla düşüp düşmeyeceği ve bu dönemde araç almanın mantıklı olup olmayacağı soru işaretleriyle baş başa kaldı.

Son dönemde araç fiyatları stoklardaki bolluk ve kredi koşullarındaki kötüleşmesinin etkisiyle düşüş yaşamaya başlamıştı.

İLGİLİ HABER NTV: İkinci el otomobilde fiyatlar %10 düştü NTV, ikinci el otomobilde fiyatların yüzde 10 gerilediğini ve fiyatlardaki düşüşte Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerin etkili olduğunu paylaştı.

Merkez Bankası’nın faiz artışlarına devam etmesi, vatandaşların krediye erişmekte zorluk çekmesine yol açarak talebin düşmesini tetikleyen önemli bir faktör olarak görülürken, yaklaşan yeni TCMB toplantısı öncesinde vatandaşların kafasındaki soru işaretleri de artış gösterdi. 

Bu durum ise faizlerin daha fazla artabileceğinin beklenmesi nedeniyle talepteki azalmayı beraberinde getirdi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00 seviyesine yükseltileceği yönünde oldu. Peki ekonomistler para politikasında atılacak adımları nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise sektörün son durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Buna göre Ertemel, İMAS Derneği olarak yaz sezonu ortasında yapılan yazılı ve sözlü görüşmelerde sıfır araçta yaşanan bollaşma ve Ticaret Bakanlığı’nın fiyat istikrarına dair attığı etkili adımlar neticesinde kayıt dışı ticaretin sektörden el çekeceğini ve fiyat dengelerinin pandemi öncesi hale geri geleceğini söylediklerini hatırlattı.

Ertemel açıklamasının devamında, “Geldiğimiz noktada bayilerin kendi bünyelerinde sıfır ya da çok uygun faiz oranlı kredi imkanları sunduğu ya da yüzde 15’e varan ciddi indirimler uyguladığını görüyoruz.” dedi.

2024 model araçların gelecek olması sebebiyle 2023 araç stokunu eritmek adına kampanyaların yıl sonuna kadar süreceğini beklediklerini de belirten Ertemel, bu kampanyaların yeni yılın ilk birkaç ayında da sürebileceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Otomotivde stok eritme telaşı: Kampanyalar hız kazandı Otomobil markaları ellerindeki stokları eritmek için kampanyalarını artırmaya başladı. Artan stok sonrasında ise pandemiden bu yana ilk kez zam yerine indirimler yapılmaya başlandı.

Buna göre Ertemel, “Dolayısı ile hem sıfır hem de ikinci el araçta mevcut fiyat düşüşleri ve cazip kampanya ortamı, otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın değerlendirebileceği avantajlı bir dönem olacaktır.” diye konuştu.

Ertemel ayrıca devam eden süreçte döviz kuru ve enflasyon gibi sebeplerle fiyatlarda bir miktar yükselişler görülebileceğinin de altını çizdi.

Döviz kuru ve enflasyonun seyri dışında ise önümüzdeki dönemde araç fiyatları üzerinde TCMB'nin para politikasına yönelik atacağı adımlar da etkili olmaya devam edecek. Bu sebeple araç alacak kişiler, Merkez Bankası'nın para politikasında sıkılaşmasını ne kadar devam ettireceğini de yakından takip etmeli. 

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,05 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 68,01 oldu.
REKLAMI KAPAT X