Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
08.04.2023 13:51

Bu hafta yurt içinde enflasyon verileri ve Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler haftanın en önemli başlıkları arasında yer alırken; küresel piyasalarda ise ABD ekonomik verileri takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 - Enflasyon rakamları açıklandı

TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) mart ayında aylık bazda yüzde 2,29, yıllık bazda ise yüzde 50,51 artış gösterdiğini açıkladı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise mart ayında enflasyonun (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 5,08, yıllık bazda ise yüzde 112,51 arttığını bildirdi.

2 - Gram altından yeni rekor

Ons altın, ABD'de açıklanan zayıf verilerin ardından 2 bin doları aşarken; ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle gram altın ise 1250 TL'ye çıkarak rekor tazeledi.

3 - ABD'de kritik tarım dışı istihdam verisi açıklandı

ABD Çalışma Bakanlığı, mart ayında piyasa beklentisi 239 bin seviyesinde olan ABD'de tarım dışı istihdamın 236 bin seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. 

Böylelikle tarım dışı istihdam mart ayında piyasa beklentilerinin altında kalarak ABD’de iş gücünün soğumaya başladığına işaret etti. 

4 – Kur korumalı mevduatta yeni rekor kaydedildi

Kur korumalı mevduatlara yönelik yapılan düzenlemeler birbirini izlerken, vatandaşların kur korumalı mevduat hesaplarına olan ilgisi de artış gösterdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 31 Mart haftasında kur korumalı mevduat hesapları toplamı 28,2 milyar TL'lik artışla 1,7 trilyon TL'ye ulaştı.

5 - Trafik sigortası azami prim oranlarında değişikliğe gidildi

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle hasarsızlık prim tutarı düşürülürken, zorunlu trafik sigortasında uygulanan azami prim artırım tutarının da mayıs ayından itibaren yüzde 2 olmasına karar verildi.

6 -  TCMB'den Liralaşmaya Stratejisi'ne yönelik yeni hamle

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve zorunlu karşılıklar hakkında tebliğde değişiklik yapan tebliğe göre, bankalarca gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak TL mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki payına göre belirlenen zorunlu karşılık oranlarına ilave olarak zorunlu karşılık tesis edilecek. Buna göre, gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı %60'ın altında kalan bankalar için 5 puan ilave edilecek.

7 – Martta gayrimenkul satışları %83 arttı

Seçim sonrasına yönelik belirsizliklerin artmasıyla mart ayındaki gayrimenkul satış işlemleri, şubat ayına göre yüzde 83 arttı. Buna göre, Türkiye'de geçen ay 277 bin 496 gayrimenkul satış işlemi yapıldı.

8 - Resmi Gazete'de yayımlandı: En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL oldu

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılması ile geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

9 - ABD'de dış ticaret açığı 4 ayın zirvesine çıktı

ABD Ticaret Bakanlığı, ülkenin dış ticaret açığının şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 2,7 artarak 70,5 milyar dolara çıktığını açıkladı. Şubatta dört ayın en yüksek seviyesine çıkan dış ticaret açığı, ocakta 68,7 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

10 - Gümüş ithalatında tüm zamanların rekoru kırıldı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, mart ayında altın ithalatı son 9 ayın en düşük seviyesine gerilerken, gümüş ithalatı 123 ton ile tüm zamanların rekorunu kırdı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

Türk lirasında ‘deprem etkisi’ sürüyor

Emeklilerin maaş ve ikramiye tarihleri belli oldu

Döviz kurları rekora koşuyor: Dolar/TL, sterlin/TL, euro/TL

Merkez Bankası’nın önlemleri piyasada nasıl yankı buluyor

REKLAMI KAPAT X