Türkiye ve dünya gündeminde neler oldu?: Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
29.04.2023 17:19

Bu hafta yurt içinde merkez bankasının faiz kararı takip edilirken, küresel piyasalarda ise Fed’in faiz kararını etkileyebilecek ABD ekonomik verileri haftanın en önemli başlıkları arasında yer aldı.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 - Merkez Bankası seçimden önceki son faiz kararını açıkladı

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), nisan ayı toplantısında politika faizinin sabit kalmasına karar verdi.

Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tuttu.

Nisan ayı para politikası toplantısına yönelik piyasaların genel beklentisi de politika faizinin sabit kalacağı yönündeydi.

2 - Ticari aracını yenileyenlerden ÖTV alınmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gemlik'te SIRO Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, yeni ticari araca ÖTV muafiyeti getireceklerini belirterek, ticari aracını yenileyenlerden ÖTV alınmayacağını bildirdi.

Öte yandan, evlerde imal edip bu ürünleri satan kişilerin de vergi muafiyeti kapsamına alındığı ve muafiyet kapsamının 320 bin liradan 700 bin liraya çıkarıldığı paylaşıldı.

 3 - Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temeli Bursa'da atıldı

Yerli otomobili Togg’a batarya üretecek olan fabrikanın temeli, Bursa Gemlik’te atıldı. Fabrikayla 120 ülkeye batarya ihracat edileceği bildirildi. 

Türkiye'ye önemli kabiliyetler kazandıracak batarya fabrikasının, Türkiye ve Bursa'ya istihdam anlamında da önemli bir getiri sağlayacağını belirten Varank ise şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerini atacağız. Bu teknoloji, Türkiye'ye önemli kabiliyetler kazandıracak. Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. İstihdam anlamında da Bursa'ya ve Türkiye'ye önemli bir getirisi olacak."

4 – Kirada %25 sınırının temmuzdan sonra da uzatılacağı açıklandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz'da sona erecek olan düzenlemeyi uzatacaklarını açıkladı.

5 - Uluslararası Finans Enstitüsü dolar/TL’nin adil değerini açıkladı

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL için adil değerin 21 seviyesinde olduğu değerlendirmesinde bulundu.

6 -  İsviçre'den yapılan altın ithalatında %75 düşüş yaşandı

İsviçre Federal Gümrük İdaresi'nin verilerine göre, Avrupa’nın önemli altın rafineri merkezlerinden İsviçre’nin altın ihracatı geçtiğimiz ay 148 tona düşerken, Türkiye'nin İsviçre'den yaptığı altın ithalatı da mart ayında bir önceki aya göre yüzde 75 düşerek 10,7 tona geriledi.

7 - Avrupalı bir şirketin piyasa değeri ilk kez 500 milyar doları aştı

Fransız lüks tüketim grubu Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) hisselerinin yüzde 0,21 artış göstermesinin ardından şirketin piyasa değeri de 500 milyar doları aştı. Böylece ilk kez Avrupalı bir şirketin piyasa değeri 500 milyar doları geçmiş oldu.

8 - KKM hesaplarından yeni rekor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 890,6 milyar TL'den 1 trilyon 979,8 milyar TL'ye çıkarak, rekor tazeledi.

9 - Brent petrol ikinci haftalık kaybını yaşadı

Brent petrol, haftanın son gününde yükselişini hızlandırsa da, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentilerin altında kalması ve faiz artırımlarına dair süren belirsizliğin talebin gelecekteki seyri konusunda baskı oluşturmasıyla üst üste ikinci haftalık kaybını yaşadı.

10 - ABD'de büyüme beklentilerin altında kaldı

ABD Ticaret Bakanlığı, ocak-mart dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı.

Buna göre, ilk çeyrekte büyüme yüzde 1,1 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomistler ise büyümenin yüzde 2,0 olmasını bekliyordu.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

SOCAR’dan halka arz açıklaması

Akkuyu "nükleer tesis" statüsüne kavuştu

“%25’lik kira sınırına karşı ev sahipleri 2 yola başvuruyor”

Gram altın ile Altın Sertifikası arasındaki makas açıldı: Uzmanlar nedenini açıkladı

Bakan Bilgin’den EYT ve refah payı açıklaması

İBB açıkladı: Geçiş garantisinden dolayı kamu ne kadar zarara uğradı?

Artan döviz talebi, TCMB’nin brüt rezervlerini zora soktu

REKLAMI KAPAT X