Türkiye ve dünya gündeminde neler oldu?: Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
20.05.2023 12:50

Bu hafta yurt içinde genel seçimlerin ardından merkez bankasının sözlü talimatları takip edilirken, küresel piyasalarda ise ABD borç tavanına yönelik gelişmeler haftanın en önemli başlıkları arasında yer aldı.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 - Türkiye 13'üncü Cumhurbaşkanı için oyunu kullandı: Seçimler ikinci tura kaldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilleri seçiminin ilk turda tamamlanmadığını böylelikle seçimlerin 28 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek ikinci tura kaldığını duyurdu.

2 - TÜİK: Yılın ilk çeyreğinde işsizlik oranı %9,9'a geriledi

TÜİK, 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

TÜİK'e göre ilk çeyrekte işsizlik oranı 0,3 puanlık azalış ile %9,9 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,2, kadınlarda %13,4 olarak tahmin edildi.

İşsiz sayısı ise 2023 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre 62 bin kişi azalarak 3 milyon 483 bin kişi oldu.

3 - Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı

BİSAM, nisan ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için hesaplanan açık sınırının 9 bin 814 lira, yoksulluk sınırının ise 33 bin 948 lira olduğunu duyurdu. 

4 - Mevduat faizleri rekor kırarken, Kapalıçarşı döviz kurları sert düştü

Bankalararası piyasada dolar/TL yükselişini sürdürürken, Kapalıçarşı’da ise 22 seviyelerini aşan dolar kuru yeniden 20 seviyesine kadar geriledi. Böylelikle bankalararası kur ve Kapalıçarşı kuru arasındaki makas kapanmaya başladı.

5 - Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilere paralel geldi

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin nisan ayı nihai enflasyon verilerini yayımladı.

Buna göre, Euro Bölgesi'nde martta yüzde 6,9 olan yıllık enflasyon, nisanda yüzde 7 olarak ölçüldü. Euro Bölgesi'nin öncü verilerinde de nisan ayı enflasyonu, yıllık yüzde 7 olarak açıklanmıştı.

6 -  Türkiye'nin CDS'i son 6 ayın zirvesine çıktı

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 675 baz puana çıkarak son 6 ayın zirvesine ulaştı.

7 - Yeni konut kampanyasına başvurular başladı

“ilk Evim, İlk İşyerim” ve “Yeni Evim” kampanyalarının ardından İstanbul’da evi olmayanlara yönelik yeni bir kampanya daha hayata geçirildi.

Buna göre, 13.000 bağımsız bölümden oluşan sosyal konut hamlesiyle vatandaşların yüzde 20 peşinat, 120 ay vade ve 7.500 TL’den başlayan ödeme koşullarıyla ev sahibi olabilmesinin önü açıldı.

8 - Apple Türkiye’den teknoloji ürünlerine dev zam

Apple, yeni cihazlar için çalışmalara başlarken; Apple Türkiye, ürünlerine zam yaparak, en pahalı iPhone fiyatını 63 bin 999 TL'ye çıkardı.

Eylül ayında piyasaya sürdüğü iPhone 14 serisiyle dikkat çeken Apple, Türkiye'de son zammını 17 Ocak 2023’te iPhone 14 serisine yaptıktan sonra, fiyatlarında yaklaşık yüzde 10 artışa gitti. Zamlar, Apple Türkiye’nin kendi web sitesindeki satış fiyatlarına da yansıdı.

9 - Merkez Bankası'ndan geri adım: Kredi kartı nakit avans kararı kaldırıldı

Merkez Bankası, kredi kartlarından nakit avans kullanımına ilişkin yeni bir talimatı bankalara gönderdi. Bu talimatla bireysel ve kurumsal kredi kartı kullanımlarında bir sıkıntı bulunmadığı ifade edildi.

Buna göre kredi kartı nakit avans çekimine ilişkin menkul kıymet tesisi zorunluluğunun kaldırıldığı paylaşılırken, kuyum harcamaları ve kredili mevduat hesaplarının kullanımında da herhangi bir makro ihtiyati tedbirin uygulanmayacağı aktarıldı.

10 – ABD’de borç limiti müzakereleri açmaza girdi

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre liderleriyle borç limiti konusunda verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerine atıfta bulunarak, "ABD temerrüde düşmeden bir anlaşmaya varacağımızdan eminim." dedi.

Ancak devam eden borç limiti açmazında, Cumhuriyetçi liderlerden müzakerelere ilişkin olumsuz açıklamalar geldi.

Buna göre, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy tarafından görevlendirilen borç limiti müzakerecilerinin, Beyaz Saray yetkilileriyle başladığı görüşmelerden ayrılması, borç limiti konusunda anlaşmaya varılmasını şüpheye düşürdü.

Cumhuriyetçi temsilci Garret Graves ise Beyaz Saray yetkililerinin "tamamen mantıksız" olduğunu öne sürerek müzakerelerin verimli olmadığı gerekçesiyle durakladığını söyledi. Graves, müzakerecilerin ne zaman tekrar görüşeceğini ise bilmediğini kaydetti.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

Seçimin ardından Borsa İstanbul’da dikkat çeken hisseler

Kapalıçarşı döviz kurlarında sert düşüş: Kayıplar %7’ye yaklaştı

Asgari ücrete yapılacak zamma yönelik yeni tahmin

Vekil başına en çok harcama yapan partiler belli oldu

Fiat Doblo, Türkiye’deki üretim bandına veda etmeye hazırlanıyor

Ekonomistler değerlendirdi: Seçim sonrası dolarda beklenti ne yönde?

REKLAMI KAPAT X