İlk çeyreğe damga vuran hisse rallisi: Borsa İstanbul’da yükselişi baskılayan 5’li

Okuma Süresi: 4 Dakika
İlk çeyreğe damga vuran hisse rallisi: Borsa İstanbul’da yükselişi baskılayan 5’li
Doviz.com
29.03.2024 13:15

Küresel hisse senedi piyasaları son yılların en iyi çeyreğini kapatmaya hazırlanıyor. Türkiye’de yükselişiyle dikkatleri üzerine çeken Borsa İstanbul’da ise yükselişi baskılayan 5 unsur bulunuyor.

Küresel hisse senedi piyasaları başta ABD ekonomisinin direnci ve yapay zeka furyasıyla son yılların en iyi çeyreğini kapatmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 8'e yakın yükselerek 2019’dan bu yana en iyi ilk çeyrek performansını gösterdi.

Aynı dönemde Türk piyasaları da yükselişiyle küresel yatırımcıların odağında yer aldı. Buna göre BIST 100 endeksi, şubat ayını yüzde 8,20 artışla tamamlamasının ardından ilk iki ay bazında küresel pay piyasalarının tamamını geride bıraktı.

İLGİLİ HABER 2024 yılının ilk iki ayında BIST 100 endeksi dünya endekslerinin önüne geçti BIST 100 endeksi, şubatta yüzde 8,20 artışla ayı 9.193,69 puandan tamamlayarak, tüm zamanların en yüksek aylık kapanışını gerçekleştirirken, endeks yıl başından bu yana da yüzde 23,07 değer kazancıyla küresel pay piyasalarını geride bıraktı.

Borsa İstanbul’da yükselişi baskılayan 5’li

Yılbaşından bu yana yüzde 20’ye yakın değer kazanan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, daha sonra ise şubat ayının son haftasından başlayarak 9 bin 400 puan ile 8.700 puan arasında dalgalı bir seyir izlemeye başladı.

Endekste yaşanan çeyreklik yükselişe rağmen ise HaberTürk’ten Rahim Ak’ın aktardığına göre borsada 10 şirketin değer kaybı yüzde 30'un, 40 şirketin değer kaybı yüzde 20'nin üstünde oldu. Bu dönemde sadece 9 şirketin performansı borsadan daha iyi gerçekleşirken bu 9 şirketin ağırlığı yüzde 33 olduğu için borsa fazla değer kaybı yaşamamış gibi göründü. Peki, Borsa İstanbul’un yükselişinin önündeki engeller nelerdi? İşte borsadaki yükseliş trendinin ortasında yatırımcılarının tedirgin olmasına yol açan 5 önemli gelişme:

Seçim öncesi belirsizlik

2023 genel seçimlerinden itibaren değişen ve o günden bu yana uluslararası alanda takdir toplayan ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası'nın çabalarına rağmen vatandaşın önceki seçimde olduğu gibi kurun yükseleceğini düşünmesi dolar ve altına talebi artırdı. Bu durum ise borsa üzerinde olumsuz bir etki yarattı.

İLGİLİ HABER Dolar yerel seçim sonrasında geçen yılki gibi yükselir mi? Ekonomist Alaattin Aktaş, 31 Mart tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler sonrasına yönelik doların olası hareketini yorumladı.

Buna ek olarak ocak ayında yapılan ücret artışları sonrasında başlayan zam furyası, şubat enflasyonunu bozarak ekonomide dengeleri yeniden değiştirdi. TCMB ise beklentileri aşan enflasyon rakamları sonrasında 500 baz puan faiz artırımına gitti. TCMB, 500 baz puanlık faiz artırımına gittiği toplantının ardından ise 6 yıl sonra ilk kez faiz koridorunu genişlettiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan 6 yıl sonra gelen faiz koridoru adımı Merkez Bankası, sürpriz bir kararla 500 baz puanlık faiz artırımına gittiği toplantının ardından 6 yıl sonra ilk kez faiz koridorunu da genişletti. Peki bu ne anlama geliyor? İşte Merkez Bankasının faiz koridoru serüveni ve ekonomistlerin yorumları…

Politika yapıcıların şahin adımları ise ekonomi kurmaylarına yönelik seçim sonrası belirsizliklerin arttığı bir dönemde geldi. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak Batman mitinginde yaptığı konuşmada, ekonomiye yönetimine tam destek verdiğini belirterek, ekonomide yetkin isimlerden oluşan güçlü bir kadro kurduklarını ve Mehmet Şimşek'e tam itimadı olduğunu söyledi. Atılan adımlar ise seçim belirsizliğinin piyasadaki etkisinin azalmasına yol açtı.

İLGİLİ HABER Erdoğan'dan ekonomi yönetimine destek mesajı Batman'daki mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide yetkin isimlerden oluşan güçlü bir kadro kurduklarını belirterek, “Mehmet Şimşek'e tam itimadım var." dedi.
İLGİLİ ANALİZ Yerel seçimler borsayı nasıl etkiler? 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerin borsaya olası etkisini anlayabilmek adına önceki yerel seçimlerin borsa üzerindeki etkilerini sizler için inceledik.

Mevduat ve kredi faizlerinin yükselişi

Borsayı olumsuz etkileyen ikinci konu Merkez'in faiz artırımının ardından yükselen mevduat faizinin artık borsaya ciddi bir rakip olarak görülmesi oldu. Bir takım borsa yatırımcılarının borsada risk almak yerine yüzde 60'ları bulan mevduat faizi ile garanti geliri tercih etmesinin yanı sıra yükselen kredi faizi de borsada kredili işlemlerin miktarını düşürdü.

İLGİLİ HABER Kredi faizlerinde sert yükseliş: Örnek konut kredisi hesaplaması Bankalar, yeni haftaya tüm kredi kanallarında faiz artışı ile başladı. İhtiyaç kredisi faizleri 200 baz puana kadar yükselirken ticari kredi faizleri de yüzde 75'e dayandı. Peki, faizlerin arttığı bu dönemde konut kredilerinde son durum ne? İşte detaylar..

Şirket karlarında düşüş beklentisi

Seçim sonrası kredi faiz artışı ve büyümede beklenen frenin şirket karlarını düşüreceği beklentisi de borsayı frenleyen önemli bir etken oldu. Kredi faizlerinin yükseliyor olması şirketlerin kredi maliyetlerini önemli oranda artırırken seçim sonrası para ve maliye politikaları kullanılarak yapılacak ekonomik frenin piyasada yaratması beklenen durgunluk da piyasalar tarafından şirketleri olumsuz etkileyebilecek potansiyelde görüldü. 

Enflasyon muhasebesi

Piyasa uzmanlarının uzun süre şirketleri nasıl etkileyeceğini çözemediği enflasyon muhasebesinin de bilançolar geldikçe etkileri daha yakından anlaşıldı. Özellikle bilançosu geldikten sonra taban olan Petkim'in aynı zamanda endeksi de aşağı çekmesi buna en büyük örnek oldu.

İLGİLİ HABER Petkim bilanço sonrası taban oldu: Uzmanlar düşüşün nedenini açıkladı Petkim'in bilançosunu açıklamasının ardından şirket payları taban fiyata geriledi. Uzmanlar ise hissede yaşanan düşüşü değerlendirdi.
İLGİLİ HABER Borsada muhasebe zamanı: Enflasyon muhasebesi hangi şirketleri öne çıkaracak? Gelir kaybı endişelerinin artmasından dolayı ertelenmediği takdirde, 2023 yıl sonu itibarıyla mali tablolar enflasyon muhasebesine göre düzenlenecek. Peki bu durumdan faydalanacak ya da zorlanacak hisse senetleri hangileri olacak? İşte detaylar..

Faiz artışlarına rağmen yabancı ilgisinin zayıf kalması

Diğer önemli neden ise ekonomi politikalarında önemli bir dönüşüm sağlanıp başta enflasyonu düşürmek için yüzde 8'den 50'ye çıkarılan politika faizi ve CDS gibi kalemlerdeki iyileşmeye rağmen pandemi döneminde Türkiye'yi terk eden yabancı yatırımcıların istenilen düzeyde geri dönmüyor olmasıydı. Yabancı yatırımcının yetersiz düzeyde kalması ise düşük volatilite nedeniyle borsadaki yükselişin yavaşlamasına yol açmıştı.

Ancak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından dün yayımlanan verilere göre yurt dışında yerleşik kişiler, beş haftalık satışın ardından alıma geçti. Buna göre yabancı yatırımcı, 428,8 milyon dolarla bu yılın en büyük hisse alımını gerçekleştirdi.

İLGİLİ HABER Yabancı 5 haftalık satışın ardından bu yılın en büyük hisse alımını yaptı Yurt dışında yerleşik kişiler, beş haftalık satışın ardından alıma geçti. Buna göre yabancı yatırımcı, 428,8 milyon dolarla bu yılın en büyük hisse alımını gerçekleştirdi.
REKLAMI KAPAT X