Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (2 Ekim - 7 Ekim)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
07.10.2023 14:09

Bu hafta yurt içinde enflasyon rakamları finans piyasalarının odağında olurken, küresel çapta ise ABD istihdam rakamları takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 – Enflasyon yılın zirvesine çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon eylül ayında yıllık bazda yüzde 61,53 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 61,70 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER Eylül ayı resmi enflasyon rakamları açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

2 - Dolar/TL'de kademeli yükseliş, yeni rekor getirdi

Dolar/TL'de kademeli yükseliş, yeni rekorları da beraberinde getiriyor. Buna göre dolar kuru haftanın son işlem gününde gün içi rekor seviyesini 27,62’ye taşıdı.

İLGİLİ HABER Dolar/TL'de kademeli yükseliş, yeni rekor getirdi Dolar/TL'de kademeli yükseliş, yeni rekorları da beraberinde getiriyor. Buna göre dolar kuru haftanın son işlem gününde gün içi rekor seviyesini 27,62’ye taşırken, euro kuru ise 29,12 bandından işlem görüyor.

3 - ABD’de tarım dışı istihdam beklentileri ikiye katladı

ABD Çalışma Bakanlığı, eylül ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre, piyasa beklentisi 170 bin seviyesinde olan tarım dışı istihdam 336 bin seviyesinde gerçekleşti.

Eylül ayında ülkede işsizlik oranı yüzde 3,8 olurken, piyasanın işsizlik beklentisi ise yüzde 3,7 olmuştu. Ağustos ayında da işsizlik oranı yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER ABD’de istihdam verileri açıklandı: Tarım dışı istihdam beklentileri aştı! ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam eylül ayında piyasa beklentilerini aştı.

4 - Otomotivde eylül rekoru kırıldı: En çok satan marka ve modeller belli oldu

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre eylül ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı genelinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55,9 artış yaşanarak 96.793 satış rakamına ulaşıldı. Böylelikle eylülde tüm zamanların en yüksek satışı gerçekleşti.

Eylül ayında toplam satışlarda Fiat yeniden lider olurken, en büyük sürprizi ise Tesla yaptı.

Buna göre ağustos ayında Bursa fabrikasının kapalı olması sebebiyle liderliği geçici olarak devreden Fiat, eylülde 15.537 adetle toplam satışlarda (otomobil+hafif ticari) yeniden zirveye çıktı.

Tesla 4700 adet satışla listeye 7. sıradan girerken, Togg  ise 14. sıradan kendisine listede yer buldu.

İLGİLİ HABER Otomotivde eylül rekoru kırıldı: En çok satan marka ve modeller belli oldu Otomobil ve hafif ticari araç pazarı eylülde tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaştı. Peki, eylül ayında en çok satan marka ve modeller neler oldu? İşte detaylar..

5 - ABD'nin dış ticaret açığı ağustosta yüzde 9,9 azaldı

ABD Ticaret Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkenin dış ticaret açığı ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 9,9 azalarak 58,3 milyar dolara geriledi.

Piyasa beklentisi dış ticaret açığının bu dönemde 62,3 milyar dolar olacağı yönündeydi. Beklentinin altında gerçekleşen dış ticaret açığı, söz konusu dönemde Eylül 2020'den bu zamana kadarki en düşük seviyesini kaydetti. Dış ticaret açığı temmuzda ise 64,7 milyar dolar seviyesindeydi.

İLGİLİ HABER ABD'nin dış ticaret açığı ağustosta yüzde 9,9 azaldı ABD'nin dış ticaret açığı ağustosta 58,3 milyar dolar ile Eylül 2020'den sonraki en düşük seviyeye indi.

6 - TCMB Başkanı Erkan'dan fiyat istikrarı açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Meclis komisyonunda yaptığı sunumda, büyümeden ödün vermeden de dezenflasyonun sağlanabileceğini belirtirken, akaryakıt fiyatlarının enflasyonda risk unsuru olmayı sürdüreceğini duyurdu.

İLGİLİ HABER TCMB Başkanı Erkan'dan fiyat istikrarı açıklaması: Akaryakıt, enflasyonda risk unsuru olmayı sürdürecek Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Meclis komisyonunda yaptığı sunumda, büyümeden ödün vermeden de dezenflasyonun sağlanabileceğini belirtirken, akaryakıt fiyatlarının enflasyonda risk unsuru olmayı sürdüreceğini duyurdu.

7 - Petrol fiyatları son bir ayın en düşük seviyesine geriledi

Brent petrol, Fed yetkililerinin faiz artışına devam edilebileceği yönündeki açıklamaları sonrası talep endişelerinin artmasıyla son bir ayın en düşük seviyesine gerilerken; yurt içinde ise benzin ve motorin fiyatlarına üst üste indirim geldi. 

İLGİLİ HABER Benzinde indirim furyası: Bir indirim daha geliyor Benzine bugün gece saatleri itibarıyla gelen indirimin ardından yeni bir indirim daha gelmesi bekleniyor.

8 - SPK onayladı: 3 şirket daha borsaya katılıyor

Haftalık bültene göre Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borlease Otomotiv AŞ, MHR Gayrimenkul Yatırım ve Dofer Yapı Malzemeleri Sanayi'nin halka arz başvurularını onayladı.

Buna göre Borlease Otomotiv'de toplam 47 milyon TL pay halka arza konu edilecek. Fazla talep gelmesi halinde Bor Holding AŞ’nin sahip olduğu 4,7 milyon TL nominal değerli B grubu payların ek satışı gerçekleştirilebilecek. 1 TL nominal değerli paylar 25,29 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

MHR Gayrimenkul tarafında ise 207 milyon TL'lik payın halka arzı gerçekleştirilecek. 1 TL nominal değerli paylar 4,30 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

Dofer Yapı'nın da toplam 17 milyon TL nominal değerli payların satışı gerçekleştirilecek. 1 TL nominal değerli paylar 17,11 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

İLGİLİ HABER SPK onayladı: 3 şirket daha borsaya katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu haftalık bülteninde üç şirketin daha ilk halka arzına onay verdiğini duyurdu.

9 - KKM'deki düşüş serisi 5'inci haftaya taşındı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar düşüşünü sürdü. Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 304 milyar TL'den 3 trilyon 303 milyar TL'ye geriledi.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Ali Oğuz Diriöz, konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

"Türk lirası güçlendikçe, bu sistemin eninde sonunda işlevini tamamlayıp bitirileceği bekleniyordu. KKM'den birden değil kademeli bir çıkışın gerçekleşeceği yönünde bir irade temsil edildi bu da ekonomide şok etkisi yaratmadan, kademeli olarak TL'nin tercih edilmesine yönelik atılan adımların bir sonucu olduğunu görüyoruz."

İLGİLİ HABER KKM'deki düşüş serisi 6'ıncı haftaya taşındı: Düşüş devam eder mi? Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüş ivmesi 6. haftaya taşındı. Peki, hesaplardaki bu düşüş devam eder mi?

10 - JPMorgan 3 yıl sonra listesine bir Türk şirketi aldı

JPMorgan ekonomistleri BİM'i CEEMEA Top 10 listesine ekledi. Böylelikle BIMAS, 3 yıl sonra ilk kez JPMorgan’ın listesine giren bir Türk şirketi olmayı başardı.

İLGİLİ HABER JPMorgan 3 yıl sonra listesine bir Türk şirketi aldı: Borsada yılın kalan kısmında bizi neler bekliyor? JPMorgan ekonomistleri BİM'i CEEMEA Top 10 listesine ekledi. Böylelikle BIMAS, 3 yıl sonra ilk kez JPMorgan’ın listesine giren bir Türk şirketi olmayı başardı. Peki, borsada yılın kalan kısmında bizi neler bekliyor?

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER 500 TL’lik banknot basılacak mı, paradan sıfır atılacak mı?: TCMB Başkanı Erkan yanıtladı Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, başta 500 TL’lik baknot basılması ve paradan sıfır atılması olmak üzere milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.
İLGİLİ HABER Yellen: ABD'nin ekonomik görünümü konusunda çok iyimserim ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, güçlü iş gücü piyasası kapsamında kısa vadede enflasyonun düştüğünü belirterek, ABD ekonomisinin görünümü konusunda "çok iyimser" olduğunu belirtti.
İLGİLİ HABER TL'nin reel değeri eylülde yükseldi Reel efektif döviz kuru endeksi, eylülde TÜFE bazında 3,10 puan artarak 55,52 seviyesine yükseldi.
İLGİLİ HABER Dünya Bankası, Türkiye’nin yüzde 4,2 büyümesini bekliyor Dünya Bankası hazırladığı son raporunda Türkiye’nin bu yıl yüzde 4,2 büyüyeceğini öngördü.
İLGİLİ HABER Kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni adımlar: Tebligatlar artık e-Devlet'ten yapılacak Bakanlık tarafından düzenlenen "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası" sonrasında alınan kararlar açıklandı. Buna göre tebligat almak istemeyen yurt dışındaki vatandaşlar için artık e-Devlet tebligatının geçerli olacağı duyuruldu.
İLGİLİ HABER Eylülde konut satışları sert düştü: En fazla gayrimenkul satılan iller belli oldu Türkiye'de geçen ay yapılan konut satış işlemi sayısı bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 16 azaldı. Peki, eylülde en fazla gayrimenkul hangi ilde satıldı? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER KKM nasıl işliyor?: Yatırımcı %20 KKM’yi mi, %40 TL mevduatı mı seçmeli? Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Merkez Bankası’nın TL mevduata teşvik kapsamında attığı adımların ardından KKM’nin nasıl işlediğini ve bireyler için mevduat ile KKM uygulamasının getirileri arasındaki farkı yorumladı.
İLGİLİ HABER İlk evini alacaklara yönelik uygun faizli konut kredisinde son durum ne? İlk kez ev sahibi olacaklar, OVP kapsamında verilmesi planlanan düşük faizli kredi kampanyasının detaylarını bekliyor. Peki, düşük faiz ile sunulması planlanan kredide son durum ne?
İLGİLİ HABER Ekonomistler yorumladı: Hangi enflasyon oranı gerçeği yansıttı? Ekonomistler, dolar kurunun 27,50 ile tarihi zirvesine ulaştığı bir dönemde, Merkez Bankası’nın kura müdahaleye başladığını iddia etti. Öte yandan 3 farklı enflasyon oranını da değerlendiren ekonomistler, bu rakamların hangisinin gündelik yaşamda karşılığı olduğunu açıkladı.
İLGİLİ HABER Öğrencilere yönelik 10 GB internet desteğinde tarih belli oldu: İnternet desteğinin şartları neler olacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı gençlere yönelik 10 GB ücretsiz internet desteğinin ayrıntıları belli oldu. Buna göre üniversitelilere bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca aylık 10 GB kota tanımlanacağı ve öğrencilerin ücretsiz interneti ekim ayı içerisinde kullanmaya başlayacağı bildirildi.
İLGİLİ HABER Emekli promosyonları güncelleniyor: Ekim ayında hangi banka ne kadar promosyon veriyor? Müşteri payını genişletmek için vatandaşlara farklı imkanlar sunan bankalar, emekliler için de farklı tutarlarda nakit promosyonlar veriyor. İşte banka banka güncel promosyon tutarları...
REKLAMI KAPAT X