Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (20 Ağustos - 26 Ağustos)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (20 Ağustos - 26 Ağustos)
Doviz.com
26.08.2023 12:24

Bu hafta yurt içi piyasada TCMB’nin şahin faiz kararı, ülkenin gündemine otururken; küresel piyasalarda ise Jackson Hole toplantısı ve Almanya verileri yakından takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından ağustos ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 17,5'ten yüzde 25 seviyesine çıkardı.

En son bu büyüklükte bir faiz artışı ise Haziran 2018’de Murat Çetinkaya’nın başkanlığı döneminde 850 baz puan olarak yapılmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile ilk faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından ağustos ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

2 - Memur maaşlarına yönelik zam oranında uzlaşma sağlanamadı

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen arasında zam oranında uzlaşma sağlanamadı.

Hükümet son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklif etmişti. Ancak 2024 için toplam yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam isteyen Memur-Sen bu teklifi kabul etmemişti.

Anlaşmaya yönelik sürenin sona ermesiyle ise Hakem Kurulu devreye girdi. Buna göre Hakem Kurulu’nun 31 Ağustos tarihine kadar nihai karara varması bekleniyor.

İLGİLİ HABER Memur maaşlarına yönelik zam oranında uzlaşma sağlanamadı Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memur ve memur emeklisinin iki yıllık zam oranında uzlaşma sağlayamadı. Sürenin sona ermesiyle Hakem Kurulu devreye girdi.

3 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine toplantısı sonrası önemli açıklamalar

Beştepe'de gerçekleşen Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Enflasyonu vatandaşımızın gündeminden çıkartacağız. Biraz daha sabır bekliyoruz" dedi.

Dış politikada büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, “Türkiye eksenli dış poitika bakış açısını hakim kıldık. 3 kıtanın merkezinde yer alan ülkemizin tüm potansiyelini kullanabilmesini sağladık. Türkiye'nin çok daha kapsamlı bir güce sahip olduğunu ispat ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, otomotiv sektöründeki fırsatçılara 211 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirten Erdoğan, “Otomobil balonu sönmeye başladı. Etkilerini yakında göreceğiz. Milletimizin malına kast eden aç gözlülere müsade etmeyeceğiz. Hayat pahalılığıyla mücadelemizi çift kulvarlı şekilde yürüteceğiz. Bugünkü toplantıda bu konudaki adımları değerlendirdik. Deprem yaralarını sarmak için artırdığımız vergiler, enflasyon üzerindeki baskı zamanla azalacaktır. İlave önlemleri aşama aşama devreye alacağız. Ekonomide birinci önceliğimiz tüm vatandaşlarımızın refahını en üst seviyeye çıkarmaktır.” dedi.

İLGİLİ HABER Erdoğan: Enflasyonu vatandaşlarımızın gündeminden çıkartacağız Beştepe'de gerçekleşen Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Enflasyonu vatandaşımızın gündeminden çıkartacağız. Biraz daha sabır bekliyoruz" dedi.

4 - Merkez Bankası’ndan KKM’nin payını azaltacak yeni adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verdi.

Bu kapsamda, Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan KKM’nin payını azaltacak yeni adım Merkez Bankası, TL mevduatları artıracak, KKM’nin ise mevduat içerisindeki payını azaltacak yeni bir düzenlemeye gitti. Buna göre, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklikle, vadesi gelen KKM hesaplarının TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.

5 - SPK, ebebek halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ebebek Mağazacılık AŞ'nin (ebebek) halka arzını onayladı.

SPK haftalık bültenine göre, ebebek hisseleri 46,50 liradan halka arz edilecek.

İLGİLİ HABER SPK onayladı: Borsaya bir şirket daha katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ebebek Mağazacılık AŞ'nin (ebebek) halka arzını onayladı.

6 – İlk 7 ayda ziyaretçi rekoru kırıldı

Türkiye, 2023 yılının 7 ayında 30 milyon 93 bin 446 ziyaretçiyi ağırladı. Söz konusu ziyaretçi sayısıyla 2019'daki 26 milyon 524 bin rakamı aşılarak yeni rekor kırıldı.

Ocak-temmuz döneminde Türkiye'ye gelen yabancı sayısında bir önceki yılın aynı dönemine oranla böylelikle yüzde 16,22 artış yaşandı.

İLGİLİ ANALİZ İlk 7 ayda ziyaretçi sayısı 30 milyonu aşarak rekor kırdı Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ülkeye giren yabancı turist sayısı geçen yılın temmuz ayından bu yana yüzde 7,25 artarak rekor kırdı.

7 - Almanya'da stagflasyon korkuları yeniden alevlendi

Almanya'da ekonomik aktivite Mayıs 2020'den bu yana görülen en büyük düşüşü yaşayarak, stagflasyon korkularını yeniden alevlendirdi.

HCOB tarafından hazırlanan satın alma yöneticileri bileşik endeksi (bileşik PMI), ağustos ayında 39 ayın en düşük seviyesine indi.

Temmuz ayında 48,5 puan olan bileşik PMI, ağustos ayında 44,7 puana geriledi.

İmalat PMI verisinin 38,8 puandan 39,1 puana toparlandığı ağustos ayında, hizmetler PMI ise 9 ayın en düşük seviyesine inerek daralmaya işaret etti.

Temmuz ayında 52,3 puan olan hizmetler PMI da 47,3 puana düştü.

İLGİLİ HABER Almanya'da stagflasyon riski arttı: Ekonomik aktivite 38 ayın en büyük düşüşünü yaşadı Almanya'da ekonomik aktivite Mayıs 2020'den bu yana görülen en büyük düşüşü yaşayarak, stagflasyon korkularını yeniden alevlendirdi.

8 - Faiz kararının ardından gram altında kayıplar derinleşti

Merkez Bankası’nın tahminleri aşan faiz kararıyla Türk Lirası'nda yaşanan güçlenme sonrasında, dolar kurundaki gerilemenin etkisiyle gram altın sert bir kayıp yaşadı.

Buna göre gram altın faiz kararının ardından %5’e yakın düşüş yaşadı. Ancak haftanın son işlem gününde dolar kurundaki toparlanmanın desteğiyle gram altın, kayıplarını telafi ederek haftayı %0,70 kayıpla tamamladı.

İLGİLİ HABER Faiz kararı finans piyasasını yerinden oynattı: Gram altında kayıplar %5'i aştı Merkez Bankası’nın tahminleri aşan faiz kararıyla Türk Lirası'nda yaşanan güçlenme sonrasında finans piyasalarında yer yerinden oynadı. İşte piyasadaki son durum..
İLGİLİ HABER Kurlar baş döndürüyor: Dolar yeniden 26,50 seviyesine çıktı Dün üç yeni üyeyle toplanan Merkez Bankası’nın şok bir faiz artışına imza atmasıyla kurlarda yaşanan sert düşüş sonrası haftanın son işlem gününde kayıpların bir kısmı telafi edildi.

9 - Dolar, küresel ödemelerde zirvedeki yerini perçinledi

Küresel finansal mesajlaşma servisi Swift verilerine göre, ABD dolarının uluslararası ödemelerdeki rolü arttı.

Swift verilerine göre, doların uluslararası ödemelerdeki payı temmuz ayında yüzde 46'ya yükselerek yeni bir rekor kırdı.

İşlem sayısına göre en çok işlem yapılan para birimi yine dolar olurken, onu eurosterlinyen ve yuan takip etti.

İLGİLİ HABER Dolar, küresel ödemelerde zirvedeki yerini perçinledi Swift verilerine göre, doların uluslararası ödemelerdeki payı temmuz ayında yüzde 46'ya yükselerek yeni bir rekor kırdı.

10 - Fed Başkanı Powell, Jackson Hole'da daha fazla faiz artışına hazır olduklarını duyurdu

Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında enflasyonla mücadelede daha dikkatli olunması çağrısında bulunarak, ek faiz artışlarının gelebileceğini belirtti.

Öte yandan Powell, konuyla ilgili açıklamasında, "Enflasyon zirve noktasından aşağı inmiş olsa da, hala çok yüksek. Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefimize doğru ilerlediğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetindeyiz" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell, Jackson Hole'da konuştu: Daha fazla faiz artırımına açık kapı bıraktı Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında enflasyonla mücadelede daha dikkatli olunması çağrısında bulunarak, ek faiz artışlarının gelebileceğini belirtti.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER BDDK duyurdu: Konut kredilerinde düzenlemeye gidildi BDDK, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gitti.
İLGİLİ HABER Ekonomistlerden Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin ilk yorumlar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz" ifadelerini kullandı. Peki ekonomistler sürpriz faiz kararını nasıl değerlendirdi?
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez tabloyla anlattı: Faiz artışından kim olumlu, kim olumsuz etkilenir? Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın 750 baz puanlık faiz artışına ilişkin kaleme aldığı yazdığı, faiz artışından olumlu ve olumsuz etkilenecek kesimleri belirtti.
İLGİLİ HABER Avrupa'da araçların en pahalı olduğu ülkeler belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı fiyat düzeyi endeksine göre, Avrupa’da araç fiyatlarının en pahalı olduğu ülke Türkiye oldu. Peki zirvede başka kimler yer aldı? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER 65 yaş üstüne yönelik ücretsiz toplu taşıma hakkı kalkacak mı?: Bakan açıkladı Son günlerde artan maliyetleri gerekçe gösteren Özel Halk Otobüsü işletmecileri, bazı illerde bu uygulamaya son vermeye yönelik girişimlerde bulunurken; Bakan Göktaş, 65 yaş üstü toplu taşımaya ilişkin son durumu açıkladı.
İLGİLİ HABER Vergisiz telefon ve ehliyetsiz motosikletlere yönelik düzenlemelerde son durum ne? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üniversite öğrencilerine yönelik vergisiz bilgisayar ve telefon imkanı hakkında; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 125 CC'lik motorların B sınıfı ehliyetlerle kullanılabilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.
İLGİLİ HABER Otomobilde tercih beyazdan griye döndü: İşte yeni renk skalası Türkiye'de trafiğe kaydı yapılan beyaz otomobillerin oranı 2018-2022 döneminde azalış gösterirken, bu yılın temmuz ayı itibarıyla gri otomobillerin de gerisinde kaldı.
İLGİLİ HABER BDDK duyurdu: KKTC, taksit kısıtlaması kapsamından çıkarıldı BDDK, temmuz ayının sonunda aldığı taksit kısıtlamasında KKTC'ye istisna getirdi. Buna göre, taksit imkanının KKTC'de devam etmesine karar verildi.
İLGİLİ HABER Tüketici güveni ağustosta sert düştü TÜİK, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarını yayımladı. Buna göre tüketici güveni ağustos ayında sert bir düşüş kaydetti.
REKLAMI KAPAT X