Bu hafta yurt içi piyasada TCMB’nin şahin faiz kararı, ülkenin gündemine otururken; küresel piyasalarda ise Jackson Hole toplantısı ve Almanya verileri yakından takip edildi.
İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:
1 - Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından ağustos ayına yönelik faiz kararını açıkladı.
Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 17,5'ten yüzde 25 seviyesine çıkardı.
En son bu büyüklükte bir faiz artışı ise Haziran 2018’de Murat Çetinkaya’nın başkanlığı döneminde 850 baz puan olarak yapılmıştı.
2 - Memur maaşlarına yönelik zam oranında uzlaşma sağlanamadı
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen arasında zam oranında uzlaşma sağlanamadı.
Hükümet son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklif etmişti. Ancak 2024 için toplam yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam isteyen Memur-Sen bu teklifi kabul etmemişti.
Anlaşmaya yönelik sürenin sona ermesiyle ise Hakem Kurulu devreye girdi. Buna göre Hakem Kurulu’nun 31 Ağustos tarihine kadar nihai karara varması bekleniyor.
3 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine toplantısı sonrası önemli açıklamalar
Beştepe'de gerçekleşen Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Enflasyonu vatandaşımızın gündeminden çıkartacağız. Biraz daha sabır bekliyoruz" dedi.
Dış politikada büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, “Türkiye eksenli dış poitika bakış açısını hakim kıldık. 3 kıtanın merkezinde yer alan ülkemizin tüm potansiyelini kullanabilmesini sağladık. Türkiye'nin çok daha kapsamlı bir güce sahip olduğunu ispat ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, otomotiv sektöründeki fırsatçılara 211 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirten Erdoğan, “Otomobil balonu sönmeye başladı. Etkilerini yakında göreceğiz. Milletimizin malına kast eden aç gözlülere müsade etmeyeceğiz. Hayat pahalılığıyla mücadelemizi çift kulvarlı şekilde yürüteceğiz. Bugünkü toplantıda bu konudaki adımları değerlendirdik. Deprem yaralarını sarmak için artırdığımız vergiler, enflasyon üzerindeki baskı zamanla azalacaktır. İlave önlemleri aşama aşama devreye alacağız. Ekonomide birinci önceliğimiz tüm vatandaşlarımızın refahını en üst seviyeye çıkarmaktır.” dedi.
4 - Merkez Bankası’ndan KKM’nin payını azaltacak yeni adım
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verdi.
Bu kapsamda, Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçildi.
5 - SPK, ebebek halka arzını onayladı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ebebek Mağazacılık AŞ'nin (ebebek) halka arzını onayladı.
SPK haftalık bültenine göre, ebebek hisseleri 46,50 liradan halka arz edilecek.
6 – İlk 7 ayda ziyaretçi rekoru kırıldı
Türkiye, 2023 yılının 7 ayında 30 milyon 93 bin 446 ziyaretçiyi ağırladı. Söz konusu ziyaretçi sayısıyla 2019'daki 26 milyon 524 bin rakamı aşılarak yeni rekor kırıldı.
Ocak-temmuz döneminde Türkiye'ye gelen yabancı sayısında bir önceki yılın aynı dönemine oranla böylelikle yüzde 16,22 artış yaşandı.
7 - Almanya'da stagflasyon korkuları yeniden alevlendi
Almanya'da ekonomik aktivite Mayıs 2020'den bu yana görülen en büyük düşüşü yaşayarak, stagflasyon korkularını yeniden alevlendirdi.
HCOB tarafından hazırlanan satın alma yöneticileri bileşik endeksi (bileşik PMI), ağustos ayında 39 ayın en düşük seviyesine indi.
Temmuz ayında 48,5 puan olan bileşik PMI, ağustos ayında 44,7 puana geriledi.
İmalat PMI verisinin 38,8 puandan 39,1 puana toparlandığı ağustos ayında, hizmetler PMI ise 9 ayın en düşük seviyesine inerek daralmaya işaret etti.
Temmuz ayında 52,3 puan olan hizmetler PMI da 47,3 puana düştü.
8 - Faiz kararının ardından gram altında kayıplar derinleşti
Merkez Bankası’nın tahminleri aşan faiz kararıyla Türk Lirası'nda yaşanan güçlenme sonrasında, dolar kurundaki gerilemenin etkisiyle gram altın sert bir kayıp yaşadı.
Buna göre gram altın faiz kararının ardından %5’e yakın düşüş yaşadı. Ancak haftanın son işlem gününde dolar kurundaki toparlanmanın desteğiyle gram altın, kayıplarını telafi ederek haftayı %0,70 kayıpla tamamladı.
9 - Dolar, küresel ödemelerde zirvedeki yerini perçinledi
Küresel finansal mesajlaşma servisi Swift verilerine göre, ABD dolarının uluslararası ödemelerdeki rolü arttı.
Swift verilerine göre, doların uluslararası ödemelerdeki payı temmuz ayında yüzde 46'ya yükselerek yeni bir rekor kırdı.
İşlem sayısına göre en çok işlem yapılan para birimi yine dolar olurken, onu euro, sterlin, yen ve yuan takip etti.
10 - Fed Başkanı Powell, Jackson Hole'da daha fazla faiz artışına hazır olduklarını duyurdu
Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında enflasyonla mücadelede daha dikkatli olunması çağrısında bulunarak, ek faiz artışlarının gelebileceğini belirtti.
Öte yandan Powell, konuyla ilgili açıklamasında, "Enflasyon zirve noktasından aşağı inmiş olsa da, hala çok yüksek. Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefimize doğru ilerlediğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetindeyiz" ifadelerini kullandı.
İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle: