Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
15.07.2023 17:38

Bu hafta yurt içinde işsizlik rakamları ile Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar piyasaların en önemli gündem maddeleri olurken, küresel piyasalarda ise ABD enflasyon verileri takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 – Türkiye'de işsizlik tek haneye geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayında Türkiye’de işsizlik oranının 0,5 puan azalarak yüzde 9,5 seviyesine indiğini duyurdu. Böylelikle işsizlik oranı tek haneye inmesinin yanında 2014'ten bu yana da en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

İLGİLİ HABER TÜİK işsizlik oranını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının mayıs ayına yönelik işsizlik verilerini açıkladı.

2 – ABD’de enflasyon aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kaldı

ABD'de haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 3 artış gösterdi.

Mayıs ayında yıllık artış yüzde 4 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın haziran ayına yönelik yıllık artış beklentisi ise yüzde 3,1 seviyesindeydi.

İLGİLİ HABER Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziran ayında aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında kaldı.

3- Memur ve emeklilerin maaş zammı TBMM’de kabul edildi

En düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılmasını, emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını, MTV’nin iki katına çıkarılmasını içeren “6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

İLGİLİ HABER Memur ve emekli maaş zamlarıyla ilgili torba teklif TBMM'de kabul edildi: Teklifte başka neler yer aldı? “6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

4 – Euro kuru tarihinde ilk kez 29 lira seviyesini aştı

ABD enflasyonunun beklentilerden düşük gelmesi sonrasında dolar endeksi son bir yılın en düşük seviyesine gerilerken; yurt içi piyasada euro kuru tarihinde ilk kez 29 seviyesini aştı.

İLGİLİ HABER Euro kuru tarihinde ilk kez 29 seviyesini aştı ABD enflasyonunun beklentilerden düşük gelmesi sonrasında dolar endeksi son bir yılın en düşük seviyesine gerilerken; yurt içi piyasada dolar yatay seyretti, euro ise tarihinde ilk kez 29 seviyesini aştı.

5 - Merkez Bankası'ndan KKM'siz TL mevduat teşviki için yeni adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişikliğe gitti.

Buna göre menkul kıymet tesisinde "üç aydan uzun vadeli kur korumasız TL mevduata geçişlerin TL mevduat hesaplamasında 1,5 kat olarak hesaplanacağı" bildirildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan KKM'siz TL mevduat teşviki için yeni adım Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişikliğe gitti.

6 – Gram altından yeni rekor!

Ons altın, Fed'in faiz artırımlarının sonuna yaklaştığı beklentisiyle bir ayın en yüksek seviyesine yaklaşırken; gram altın ise ons altının desteğiyle tarihi zirvesini 1651 liraya taşıdı.

İLGİLİ HABER ABD’den gram altına destek: Yeni bir rekor kırıldı Ons altın, Fed'in faiz artırımlarının sonuna yaklaştığı beklentisiyle bir ayın en yüksek seviyesine yaklaşırken; gram altın ise ons altının desteğiyle tarihi zirvesini 1651 liraya taşıdı.

7 – KDV zammı yürürlülüğe girdi

Mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8'lik KDV dilimini yüzde 10'a, yüzde 18'lik KDV dilimini ise yüzde 20'ye çıkaran karar, yürürlüğe girerken; kararın yürürlüğe girmesi ile bir çok ürünün fiyatı da zamlandı.

İLGİLİ HABER KDV zammı yürürlülüğe girdi: Hangi ürünün fiyatı ne kadar arttı? Mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8'lik KDV dilimini yüzde 10'a, yüzde 18'lik KDV dilimini ise yüzde 20'ye çıkaran karar bugün itibarıyla yürürlüğe girerken, kararın yürürlüğe girmesi ile bir çok ürün zamlandı. İşte fiyatı artan ürünlerden öne çıkanlar...

8 – Brent petrol 2,5 ayın zirvesine çıktı

Brent petrol, küresel ekonomik zayıflığın talebi azaltacağı ve arzın sıkılaşabileceği beklentisiyle 2,5 ayın zirvesine çıktı.

İLGİLİ HABER Arz endişeleri petrol fiyatlarını 2,5 ayın zirvesine taşıdı Brent petrol, küresel ekonomik zayıflığın talebi azaltacağı ve arzın sıkılaşabileceği beklentisiyle 2,5 ayın zirvesinden işlem görüyor.

9 -  Kredi kullanımında 25 ay sonra ilk yaşandı

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında bankaların kredi faizlerindeki artış ivmesi hızlanırken, kredi kullanımı ise net bir şekilde yavaşladı.

Böylelikle ticari kredi kullanımı 25 ay sonra ilk kez daraldı.

İLGİLİ HABER Kredi kullanımında 25 ay sonra ilk yaşandı Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında kredi kullanımı azalırken, ticari kredi kullanımı ise 25 ay sonra ilk kez daraldı.

10 – Merkez Bankası yıl sonu döviz kuru beklentisini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2023 dönemine ait piyasa katılımcıları anketini yayımlayarak, yıl sonu enflasyon ve kur beklentisini güncelledi.

Buna göre Merkez Bankası'nın yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 38,55'den yüzde 43,82'ye, yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 26,18'den 28,46'ya çıktı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve döviz kuru beklentisini açıkladı Merkez Bankası, yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisinin yüzde 38,55'den yüzde 43,82'ye, yıl sonu dolar/TL beklentisinin ise 26,18'den 28,46'ya çıktığını duyurdu.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

Standard Chartered, yıl sonuna ilişkin Bitcoin fiyat tahminini açıkladı

İLGİLİ HABER Standard Chartered, yıl sonuna ilişkin Bitcoin fiyat tahminini açıkladı Standard Chartered, bugün yayımladığı raporda, 2023 ve 2024 yılının sonuna ilişkin Bitcoin tahminini açıkladı.

Threads, kullanıcı sayısında yeni bir rekor kırdı

İLGİLİ HABER Threads, kullanıcı sayısında yeni bir rekor kırdı Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın Twitter'a rakip olarak kurduğu Threads, 100 milyon aboneye ulaşarak rekor kırdı.

Merkez bankaları altınlarını ana vatanlarına geri getirmeye başladı

İLGİLİ HABER Altına talep arttı: Merkez bankaları altınlarını ana vatanlarına geri getirmeye başladı Invesco'nun anketine göre birçok sayıda ülke, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan korunmak amacıyla başka ülkelerin merkez bankalarında sakladıkları altın rezervlerini kendi ülkelerine taşımaya başladı. Türkiye'de ise Darphane, altın üretiminde yeni bir rekor kırdı.

700 milyon liralık sponsorluk anlaşmasıyla Süper Lig'in yeni adı belli oldu!

İLGİLİ HABER 700 milyon liralık sponsorluk anlaşmasıyla Süper Lig'in yeni adı belli oldu! Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig ve 1. Lig'in ön adı için sponsorluk anlaşması yaptı. Tanıtım lansmanında açıklamada bulunan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ligin yeni adının "Trendyol Süper Lig" olduğunu açıkladı.

TOKİ’den 42 ilde, %25 peşinat ve 120 ay vade ile konut satışı

İLGİLİ HABER TOKİ’den 42 ilde, %25 peşinat ve 120 ay vade ile konut satışı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 42 ilde 182 konutu açık artırma ile satışa sunacağını açıkladı.

Ek MTV, Meclis’ten geçti: İlk taksit ne zaman ödenecek?

İLGİLİ HABER Ek MTV, Meclis’ten geçti: İlk taksit ne zaman ödenecek? 30 milyar liralık bir gelir beklenen ek MTV düzenlemesi Meclis’ten geçti. Böylelikle MTV iki katına çıkarıldı. Peki taksitler ne zaman ödenecek?
REKLAMI KAPAT X