Bu hafta yurt içinde işsizlik verileri ve döviz kurlarının seyri takip edilirken, küresel piyasalarda ise ABD enflasyon verileri izlendi.
İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:
1 - ABD enflasyon verisi açıklandı
ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kaldı.
Açıklanan veriye göre, ABD'de mart ayında yıllık enflasyon yüzde 5 artış gösterdi. Şubat ayında yıllık artış yüzde 6 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın mart ayındaki yıllık artış beklentisi ise yüzde 5,2 seviyesindeydi.
Açıklanan verilere göre, enflasyon aylık bazda ise yüzde 0,1 artış gösterdi. Piyasanın mart ayı için aylık artış beklentisi ise yüzde 0,2 seviyesindeydi.
2 - Gram altından yeni rekor
Gram altın, haftanın son işlem gününde bir miktar geri çekilse de, hafta boyunca ons altın ve dolar/TL'deki yükselişin etkisiyle 1272 TL’ye çıkarak rekor tazeledi.
3 - İşsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2023’ün şubat ayında Türkiye’de işsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 10,0 seviyesine yükseldi.
İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,7 iken kadınlarda yüzde 12,6 olarak tahmin edildi.
4 - Euro/dolar son 13 ayın zirvesine ulaştı
Küresel piyasalarda zayıflayan doların etkisiyle yükselişini hızlandıran euro, haftanın son işlem gününde 1,1076 dolara kadar çıkarak Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
Euro bu yükselişiyle haftanın son işlem gününde Türk lirası karşısında da 21,35 ile tarihi zirvesine ulaştı.
5 - Şubatta cari açık 8,78 milyar dolar ile beklentileri aştı
Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, şubat ayında cari işlemler hesabı 8,78 milyar dolar açık verdi. Piyasanın genel beklentisi bu dönemde cari açığın 8,18 milyar dolar açık vermesi yönündeydi.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 834 milyon dolar fazla oluştu.
6 - Kur korumalı mevduatta yeni rekor kaydedildi
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında biriken tutar 7 Nisan ile biten haftada 1 trilyon 776,8 milyar TL'ye yükselerek, rekor tazeledi.
7 - Kentsel dönüşüm kredi üst limitleri yükseltildi
Kentsel dönüşümü desteklemek için kullandırılan banka kredilerinde üst limitlerin yükseltilmesine yönelik karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Karara göre kredi üst limitleri; güçlendirme kredisinde 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut yapım ve konut edinme kredilerinde 600 bin TL'den 1 milyon 250 bin TL'ye, iş yeri yapım kredisinde 600 bin TL'den 800 bin TL'ye, iş yeri edinme kredisinde 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi.
8 – Dolar/TL’den yeni rekor
ABD’de beklentilerin altında kalan enflasyon verisi sonrasında küresel piyasalarda dolar güç kaybederken; dolar/TL 19,36 seviyesine çıkarak gün içi tarihi zirvesine ulaştı.
9 - Borsaya 2 şirket daha katıldı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), CVK Maden ve Koza Polyester’in halka arzlarına onay verdi.
Kurul onayının ardından Koza Polyester Sanayi ve Ticaret pay başına 24,50 liradan, CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret ise pay başına 105 liradan borsada işlem görmeye başladı.
10 - TCMB, özet döviz pozisyonu raporlamasında esnekliğe gitti
TCMB, reel sektörün döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla 2018'de kurulan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi'nin kapsamında esnekliğe gitti.
Buna göre, Sistemik Risk Veri Takip Sistemi'ne raporlama yükümlülüğünü doğuran kredi bakiyesi alt sınırı 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye yükseltildi.
Aylık özet döviz pozisyon raporunun en geç bildirim süresi ise "takip eden ayın ilk 10 iş günü" yerine "takip eden ayın son günü" olarak değiştirildi.
İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:
Seçim vaadi, vergisiz telefonlar: Telefonlardan vergi alınmadığında fiyatlar ne kadar inecek?
TOKİ'nin indirim kampanyasının detayları belli oldu
Irak'tan Türkiye'nin tazminat ödemesi için yeni hamle
Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi?
Türk-İş açıkladı: Kamu işçilerinin zam pazarlığında son durum ne?
Altına endeksli kripto para nedir?: Avantaj ve dezavantajları nelerdir?