Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (18 Eylül - 23 Eylül)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
23.09.2023 11:33

Küresel piyasalarda bu haftanın en önemli gelişmesi merkez bankalarının faiz kararlarıydı. Buna göre önce ABD Merkez Bankası (Fed) sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - Merkez Bankası faiz artışlarında 4. fazı tamamladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının dördüncüsünü atarak, eylül ayında faiz artırım döngüsünü sürdürdü.

Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30 seviyesine çıkardı.

Eylül ayı PPK toplantısına yönelik piyasaların genel beklentisi de faizlerin yüzde 30 seviyesine çıkarılacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının dördüncüsünü atarak, eylül ayında faiz artırım döngüsünü sürdürdü.

2 - Fed faizleri 22 yılın zirvesinde sabit tuttu

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından eylül ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Fed'in bu kararıyla politika faizi yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında, son 22 yılın en yüksek seviyesinde kalmayı sürdürdü. 

Faiz kararının ardından paylaşılan bilgilere göre ise Fed yetkilileri faizin sabit bırakılması kararını oy birliği ile alırken, bu yıl için bir artış daha öngördü.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından eylül ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

3 - Bakan Işıkhan’dan memur maaşlarına ilişkin açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklisinin maaşlarında yılbaşında yapılacak artışın yüzde 50'ye yaklaşacağını söyleyerek, en düşük memur maaşının 33 bin lira seviyesine çıkacağını duyurdu.

Emekli maaşıyla ilgili de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü kaydeden Işıkhan, "Çalışma tamamlandığında Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. İktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz." diye konuştu.

İLGİLİ HABER En düşük memur maaşı 33 bin lira seviyelerine çıkacak Bakan Işıkhan, memur ve memur emeklisinin maaşlarında yılbaşında yapılacak artışın yüzde 50'ye yaklaşacağını, emekli maaşlarına yönelik çalışmaların da sürdüğünü söyledi.

4 - Petrol fiyatlarında korkutan yükseliş

Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini uzatmasının ardından ABD'nin zayıflayan kaya petrolü üretimi, arz endişelerini tetikleyerek brent petrolün 95 dolar seviyesinin üzerini test etmesine sebep oldu.

İLGİLİ HABER Petrol fiyatlarında korkutan yükseliş Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini uzatmasının ardından ABD'nin zayıflayan kaya petrolü üretimi, arz endişelerini tetikleyerek brent petrolün 95 dolar seviyesinin üzerini test etmesine sebep oldu.

5 - Borsada işlem gören hisse senetlerine yönelik endeks ve pazar değişiklikleri yayımlandı

Borsa İstanbul tarafından KAP'a 21 Eylül 2023 tarihinde yapılan bildirimde, Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerde yapılan endeks ve pazar değişikliklerine ilişkin açıklama yapıldı.

Buna göre konuyla ilgili duyuruda ayrıca şunlar kaydedildi:

“Yıldız Pazar için piyasa değeri 1 milyar Tl den 3 milyar TL ye fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri 150 milyon tl den 450 milyon TL’ye yerli fon tutarı 5 milyon TL den 15 milyon TL’ye yükseltilip likidite değeri 1,5'ten 0,5'e düşürülmüştür.

Ana pazar için piyasa değeri 150 milyon TL den 450 milyon TL’ye fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri 60 milyon TL den 180 milyon TL’ye yükseltilmiş olup likidite değeri 5'ten 1,5'e düşürülmüştür.

Yıldız pazar için uygulanan istisnada fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri 1,25 milyar TL'den 1,5 milyar TL'ye yükseltip, likidite değeri 1,5'ten 0,5'e düşürülmüştür."

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul endeks ve pazar değişikliklerini açıkladı! Borsa İstanbul A.Ş. tarafından KAP'a 21 Eylül 2023 tarihinde yapılan bildirimde, Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerde yapılan endeks ve pazar değişikliklerine ilişkin açıklama yapıldı.

6 - BES'te kısmi ödeme dönemi başlıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme koşulları belli oldu.

Böylelikle, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde sözleşme sonlandırılmadan birikimlerin yüzde 50'sine kadar olan kısmının konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim harcamaları için kullanılabilmesinin önü açıldı.

Ayrıca, doğal afet ve eğitim durumunda kısmen ödenen tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı verileceği bildirildi.

İLGİLİ HABER BES'te kısmi ödeme dönemi başlıyor: Neler değişecek? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde sözleşme sonlandırılmadan birikimlerin yüzde 50'sine kadar olan kısmının konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim harcamaları için kullanılabilmesinin önü açıldı.

7 - Ek MTV’nin iptali istemiyle açılan davada kritik tarih belli oldu

CHP tarafından Ek MTV'nin anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla dava açılmasının ardından ek MTV'nin iptali için görüşülecek davanın kritik tarihi de belli oldu.

Buna göre, Yüksek Mahkeme ek MTV uygulamasının iptal istemini 28 Eylül’de görüşecek.

İLGİLİ HABER Ek MTV’nin iptali istemiyle açılan davada kritik tarih belli oldu CHP tarafından Ek MTV'nin anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla dava açılmasının ardından ek MTV'nin iptali için görüşülecek davanın kritik tarihi de belli oldu.

8 - TOKİ’den iş yeri ve konut alıcıları için indirim kampanyası

TOKİ'nin iş yeri ve konutlar için hazırladığı yüzde 25'lik indirim kampanyası başladı.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre yüzde 25 indirim kampanyası 19 Ekim'de sona erecek. Böylelikle borcunu peşin ödeyen konut ve iş yeri sahipleri için yüzde 25 oranında indirim yapılacak. 

İLGİLİ HABER TOKİ’nin indirim kampanyası bugün başlıyor: Kimler faydalanabilecek? TOKİ'nin iş yeri ve konutlar için hazırladığı yüzde 25'lik indirim kampanyası bugün itibarıyla başlıyor. Peki kampanyadan kimler faydalanabilecek? İşte detaylar...

9 - KKM hesapları aralıksız dört hafta geriledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 333 milyar TL'den 3 trilyon 306,6 milyar TL'ye indi.

Aynı haftada krediler 10 trilyon 463 milyar TL'den 10 trilyon 503,3 milyar TL'ye, mevduat 13 trilyon 33 milyar TL'den 13 trilyon 196,6 milyar TL'ye yükseldi.

İLGİLİ HABER KKM hesapları aralıksız dört hafta geriledi Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş serisi dördüncü haftaya taşındı. Böylelikle 15 Eylül ile biten haftada KKM hesapları 3,306 trilyon TL’ye geriledi.

10 - Merkez Bankası rezervleri yılın zirvesine çıktı

TCMB tarafından yayımlanan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre, 15 Eylül itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 788 milyon dolar artışla 80 milyar 59 milyon dolara yükseldi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri 81 milyon dolar artarak 41 milyar 374 milyon dolardan 41 milyar 455 milyon dolara yükseldi.

Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri de 15 Eylül haftasında bir önceki haftaya kıyasla 870 milyon dolar artışla 120 milyar 645 milyon dolardan 121 milyar 515 milyon dolara yükseldi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri yılın zirvesine çıktı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri 15 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 870 milyon dolar artarak yılın zirvesine ulaştı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan TL'ye dönüşe yönelik tarih değişikliği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gitti.
İLGİLİ HABER TÜİK açıkladı: Türkiye'de "beklenen yaşam süresi" kısaldı TÜİK verilerine göre Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi 77,5 yıla gerilerken, yaşam beklentisinin kadınlarda daha uzun olduğu görüldü.
İLGİLİ HABER Gordion Antik Kenti “Dünya Mirası” oldu: İşte Türkiye'nin 20 kültür hazinesi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gordion Antik Kenti'nin Türkiye'nin 20'nci varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildiğini açıkladı. Peki, Türkiye'den Unesco Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren diğer yerler nerelerdi? İşte tam liste...
İLGİLİ HABER Konut fiyatlarında aylık artış hızlandı: Fiyatların en fazla arttığı bölgeler belli oldu Konut fiyatlarında temmuzda aylık artış hızı yüzde 7,33 seviyesine yükselirken, yıllık artış tarafında ise düşüş ivmesi devam etti. Peki yıllık bazda fiyatlar en fazla hangi bölgelerde arttı? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Zorunlu trafik sigortasında yönetmelik değişti Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre zorunlu trafik sigortasında teklif alamayanların azami prim tutarları artık SEDDK tarafından belirlenecek.
İLGİLİ HABER Mevduat ve ticari kredi faizleri son 20 yılın zirvesinde Merkez Bankası’nın şahin faiz adımları, hem kredi hem de mevduat faizlerinde yeni rekor seviyeleri beraberinde getirdi. 8 Eylül itibarıyla TL ticari kredi faizi ve 3 aya kadar vadeli mevduat faizi son 20 yılın zirvesine çıktı.
İLGİLİ HABER Times Meydanı'ndaki dijital ekranlardan Türkiye'ye yatırım daveti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, New York Times Meydanı'ndaki dijital panolarda "Invest in Türkiye" mesajını yayımlayarak, Türkiye'ye yatırım davetinde bulundu.
İLGİLİ HABER Ekonomistler faiz kararını nasıl değerlendirdi? Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 30'a yükseltmesi sonrası ekonomistler kararı değerlendirdi. Peki, ekonomistlerin faiz kararına ilişkin ilk yorumları nasıl oldu? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Rusya akaryakıt ihracatına kısıtlama getirdi Rus hükümeti, iç piyasadaki akaryakıt fiyatlarını dengeleme amacıyla motorin ve benzin ihracatına kısıtlama kararı aldığını açıkladı.
İLGİLİ HABER Avukatlık asgari ücret tarifesi yürürlüğe girdi: Bir saatlik danışma bedeli belli oldu Yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, bir saatlik danışma bedeli ne kadar oldu? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER İçki ve tütün mamullerinin satış yasağında kapsam genişletildi Alkollü içki sunumu ve satışı ile tütün mamulleri satış yasağı, sağlık, eğitim, kültür ve spor hizmeti verilen yerleşkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi.
İLGİLİ HABER SEC, Binance davasından istediğini alamadı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), Binance’in ABD iştirakine yönelik açtığı davada ilk duruşma dün gerçekleştirildi.
İLGİLİ HABER Ebebek’ten pay geri alım hamlesi Ebebek Magazacılık A.Ş. (EBEBK) halka arz sonrası 90.168 lot pay geri alımı yaptığını duyurdu. Peki, EBEBK hissesi ne kadar oldu?
İLGİLİ HABER Avrupa Birliği, yeşil aklamayı yasaklamaya hazırlanıyor: Yeşil aklama nedir? Avrupa Birliği (AB), bir ürün veya hizmetin yeterli dayanak olmadan çevresel duyarlılığa sahip olduğu imajını vurgulamak için yeşil olarak nitelendirilmesi olarak açıklanan "yeşil aklamayı" yasaklamaya hazırlanıyor.
İLGİLİ HABER Fitch, Türkiye’deki 11 şirketin not görünümünü yükseltti Fitch Ratings, Türkiye’ye yönelik not görünümünü yükseltmesinin ardından Türkiye’deki 11 şirketin not görünümünü de yükseltti.
İLGİLİ HABER OECD, Türkiye'ye yönelik 2023 yılı büyüme tahminini yükseltti OECD Türk ekonomisine yönelik 2023 büyüme beklentisini yüzde 3,6’dan 4,3'e yükseltti. Kuruluş 2024 büyüme beklentisini ise yüzde 3,7’den 2,6’ya düşürdü.
REKLAMI KAPAT X