Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (9 Eylül - 14 Eylül)

Okuma Süresi: 5 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (9 Eylül - 14 Eylül)
Doviz.com
14.09.2024 20:06

Yurt içinde işsizlik rakamlarının takip edildiği haftada küresel çapta ise ABD enflasyonu ve Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı izlendi.

İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 – Piyasa katılımcılarının enflasyon ve dolar beklentisi düştü

Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre ankette, katılımcıların 2024 sonu dolar/TL beklentisi 37,16 TL olurken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi aynı anket döneminde 42,43 TL olarak belirlendi. Bir önceki dönemde beklentiler sırasıyla 37,28 ve 42,03 TL olmuştu.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 43,14 seviyesinde ölçüldü. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 43,31 olarak belirlenmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ekonomistlerin yıl sonu dolar kuru tahmini 37,16 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 43,14 oldu.

2 - Avrupa'dan yılın ikinci gevşeme adımı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), eylül ayı toplantısı sonrasında mevduat faiz oranını 25 baz puan indirdiğini duyurdu. Böylelikle ECB, mevduat faizi oranını %3,75'ten %3,5'e indirdi. 

Öte yandan ECB, politika faizi ve marjinal fonlama tesisinde de teknik ayarlama gerçekleştirdi. Bu ayarlamayla birlikte ana refinansman faizi ile marjinal fonlama tesisi 60 baz puan seviyesinde düşürülerek sırasıyla %3,65 ve %3,90’a çekildi.

Böylece mevduat faizi ile ana refinansman faizi arasındaki fark 50 baz puandan 15 baz puana indirildi. Mevduat faizi ile marjinal borç verme oranı ile arasındaki fark ise 25 baz puanda sabit kaldı. ECB’nin faiz indirimi kararı ise yılın ikinci gevşeme adımı oldu.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı Avrupa Merkez Bankası (ECB), eylül ayı para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

3 – ABD’de enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesinde

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2,5 artış kaydetti. Temmuz ayında yıllık artış yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşirken, ağustos ayına yönelik piyasanın artış beklentisi de yüzde 2,5 seviyesinde belirlenmişti.

Yıllık bazda gerçekleşen yüzde 2,5'lik enflasyon ise Şubat 2021'den bu yana fiyat artışlarının baz etkisiyle en düşük düzeye indiğini gösterdi.

Öte yandan, tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,2 artış kaydetti. Piyasanın veriye ilişkin beklentisi de yüzde 0,2 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verileri açıklandı ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz kararı üzerinde etkili olabilecek ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

4 - Gram altın 2 bin 800 lirayı aştı

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve ABD enflasyon verilerinin ardından Fed'den faiz indirimi beklentisinin korunmasıyla altın fiyatlarında yükseliş hızlandı.

Buna göre altının ons fiyatı 2 bin 586 dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise 2 bin 800 lira eşiğinin üzerine çıkarak 2 bin 814 liradan haftayı kapattı.

İLGİLİ HABER Gram altın 2 bin 800 lirayı aştı ECB’nin ardından Fed'in de faiz indirimlerine başlayacağı beklentileri altın fiyatlarında yeni rekorları beraberinde getirdi.

5 - İşsizlik temmuzda azaldı

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı ise 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti.

İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7 iken kadınlarda yüzde 12,4 oldu.

İLGİLİ HABER TÜİK açıkladı: İşsizlik temmuzda azaldı TÜİK verilerine göre işsiz sayısı temmuzda bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu.

6 - Bakanlık %25 peşinat ve 24 ay vadeyle arsa sattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, 53 ildeki 747 arsayı satışa sundu.

Buna göre bölgeye özel ürün anlanı, ticaret alanı, konut alanı, plansız alan, tarım alanı ve kentsel gelişim alanı olmak üzere farklı türlerdeki muhtelif arsalar, açık artırma yöntemiyle sahiplerini buldu.

Arsaları satın almak isteyen kişiler ise yüzde 25 peşinat ve 24 ay vade imkanında yararlandı.

İLGİLİ HABER Bakanlık bugün %25 peşinat ve 24 ay vadeyle arsa satışına başlıyor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 53 ildeki 747 arsanın satış sürecini bugün başlatıyor. İşte satışa sunulacak arsalar hakkında bilinmesi gerekenler...

7 - Trump ve Harris canlı yayında ilk kez karşı karşıya geldi

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Demokrat aday Harris ile Cumhuriyetçi aday Trump, ABC News kanalında yayınlanan ve yaklaşık 1,5 saat süren canlı yayında karşı karşıya geldi.

Canlı yayının başında el sıkışan iki aday, zaman zaman hararetli geçen tartışma boyunca birbirinden farklı politika önerilerini sıralarken özellikle ekonomi, kürtaj ve sınır güvenliği konularında ciddi şekilde birbirinden farklılaştı.

İLGİLİ HABER Trump ve Harris canlı yayında ilk kez karşı karşıya geldi ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Demokrat aday Harris ile Cumhuriyetçi aday Trump, ABC News kanalında yayınlanan ve yaklaşık 1,5 saat süren canlı yayında karşı karşıya geldi.

8 - Motorine indirim geldi

Geçtiğimiz hafta benzine gelen indirimin ardından bu hafta motorin fiyatında indirime gidildi. Buna göre motorinin litresine bugünden itibaren geçerli olacak şekilde ortalama 1 lira 50 kuruş indirim yapıldı.

Benzin ve LPG fiyatlarında ise herhangi bir değişime gidilmedi.

İndirimin ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin litresi 41,74 lira, Ankara'da 42,19 lira, İzmir'de 42,71 lira, Adana'da 42,94 lira, Bursa'da 42,11 lira, Antalya'da 42,72 lira, Diyarbakır'da ise 42,88 lira oldu.

İLGİLİ HABER Motorine indirim geldi: 7 ilde güncel akaryakıt fiyatları Motorinin litresine gece saatlerinden itibaren geçerli olacak şekilde indirim yapıldı. İşte indirimin ardından 7 ilde güncel akaryakıt fiyatları..

9 - Ağustos ayının en fazla kazandıran yatırım aracı altın oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.

Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %4,82, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %4,01 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro %2,18, mevduat faizi (brüt) %1,64 ve Amerikan Doları %0,60 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,68 ve BIST 100 endeksi %10,07 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise; Euro %1,40 ve mevduat faizi (brüt) %0,86 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,18, DİBS %1,44 ve BIST 100 endeksi %10,76 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İLGİLİ HABER Ağustos ayının en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında enflasyon ile indirgendiğinde en yüksek reel getirinin külçe altında olduğunu açıkladı.

10 – Gelire göre fatura dönemi başlıyor

Bin liralık doğal gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ının halen devlet tarafından karşılandığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Yüksek gelir grubu için yeni bir çalışma yapacağız" dedi.

İLGİLİ HABER Bakan Bayraktar'dan yüksek gelir grubu için elektrik ve doğal gaz faturalarında yeni çalışma sinyali Bin liralık doğal gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ının halen devlet tarafından karşılandığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Yüksek gelir grubu için yeni bir çalışma yapacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da geliri yüksek kesimlere prensip olarak sübvansiyon verilmemesi gerektiğini belirterek, “Bunun yerine dar ve orta gelirli kesimleri hedeflememiz gerekli.” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan faiz ve enflasyon değerlendirmesi Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığına sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonu düşürürken kısa vadeli zorluklar yaşanabileceğini ancak büyüme ve enflasyon arasında bir çelişki olmadığını söyledi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Piyasa katılımcılarının dolar ve enflasyon tahminleri ne kadar isabetli? Merkez Bankasının bugünkü anketinde dolar ve enflasyon tahminlerinin gerilemesi sonrası bu tahminlerin ne kadar gerçekçi olduğu yeniden gündem oldu. İşte 2013 yılından bu yana dolar ve enflasyonda piyasa katılımcılarının tahminleriyle gerçekleşen rakamlar..
İLGİLİ HABER Sıfır otomobilde kampanya yarışı: 750 bin TL'ye varan sıfır faizli kredi fırsatları Yılın son çeyreğine girmek üzere olan otomotiv pazarı, hem stoklarını eritmek hem de hedeflerini tutturmak için kampanyaların hızını artırmaya başladı. İşte otomobil markalarının eylül ayına özel sıfır faizli kredi kampanyaları...
İLGİLİ HABER Apple, iPhone 16'yı tanıttı: Türkiye fiyatları açıklandı Apple'ın bir süredir merakla beklenen 'It's Glowtime' etkinliğinde yeni iPhone modellerinin yanı sıra Watch Series 10 ve Airpods 4 görücüye çıktı. Tanıtımın ardından cihazların Türkiye satış fiyatı da açıklandı. 
İLGİLİ HABER Fitch'ten Türkiye analizi: İlk faiz indirimi ne zaman gelir? Türkiye'de sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğine ilişkin güvenlerinin yüksek olduğunu belirten Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, "Para politikasında 2025'in ilk çeyreğinde kademeli gevşemenin başlayacağını öngörüyoruz." dedi.
İLGİLİ HABER Morgan Stanley'den yeni euro tahmini Merkez bankalarına yönelik faiz indirimi beklentilerinin arttığı bir dönemde Morgan Stanley, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz indirimlerine hız vereceğini ve euronun dolar karşısında değer kaybedeceğini öngördü.
İLGİLİ HABER Kiralık ve satılık konut ilanlarında yeni dönem 15 Eylül'de başlıyor Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ikinci fazı 15 Eylül itibarıyla devreye alınacak. Peki, doğrulanmış ilan düzenlemesiyle neler değişecek, yasa dışı ilanlara ne kadar ceza verilecek? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: Ormanlardaki kaçak yapılar karara gerek olmaksızın yıkılacak Orman Genel Müdürlüğü'nün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre ormanlarda kaçak bina ve ekim alanları hiçbir karara gerek olmaksızın kaldırılacak.
İLGİLİ HABER Kamu alımlarında yapay zeka dönemi başlıyor HAVELSAN tarafından geliştirilen MAIN Yapay Zeka Platformu, ilk görevine Kamu İhale Kurumu ile başlayacak.
İLGİLİ HABER Barclays, TCMB’ye ilişkin gevşeme tahminini öne çekti Barclays, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk faiz indirimini kasım ayında gerçekleştireceğini öngördü.
İLGİLİ HABER Çinli elektrikli araç üreticilerine çağrı: "Gittiğiniz yerlerde montaj yapın" Çin yönetimi, otomobil üreticilerinden gelişmiş elektrikli araç teknolojilerinin yurt dışına çıkarılmamasını ve ülke dışında sadece montaj yapılmasını istedi.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez: Kişi başına gelirimiz 20 bin doları geçecek Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogundaki “Kişi başına gelirimiz 20 bin doları geçecek” başlıklı yazısında, milli gelir hesaplamalarının detaylarına faiz-dolar ve üretim tarafından yaklaşırken, nüfus verilerinin doğru hesaplanmasının önemine değindi.
İLGİLİ HABER 85 milyon vatandaşın verileri çalındı mı?: DMM'den açıklama geldi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "85 milyon vatandaşımızın verilerinin çalındığı ve BTK'nın Google’dan verilerin çalınmasıyla ilgili yardım istediği" yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.
İLGİLİ HABER Reeder, 280 bin TL'lik yerli elektrikli aracını tanıttı: Özellikleri ve ön sipariş tarihi belli oldu Reeder yerli olarak geliştirilen 280 bin TL'den satışa sunulacak ReeV Fancy’nin ön sipariş tarihini ve özelliklerini açıkladı.
İLGİLİ HABER TÜİK bilançoları açıkladı: En yüksek net kâr elde eden sektörler belli oldu TÜİK verilerine göre Türkiye'deki firmaların aktif büyüklüğü 2023'te 39 trilyon 46 milyar 486 milyon lira olurken, imalat sektörü 1 trilyon 6 milyar 313 milyon lirayla en yüksek net kâr elde eden sektör oldu.
İLGİLİ HABER ABD enflasyonu Fed beklentilerini değiştirdi: Dolar kuru 34 liranın altına geriledi ABD’de çekirdek enflasyonun aylık bazda beklenenden yüksek gelmesiyle birlikte Fed’e ilişkin faiz indirimi beklentileri de yeniden değişti.
İLGİLİ HABER Yatırımcı rotayı fonlara çevirdi: Pazarda 6-7 kat büyüme bekleniyor Son bir yılda yüzde 150 büyüyen yatırım fonu hacminin 6-7 kat daha büyüme potansiyeli olduğunu belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, “Dünyadaki seyre baktığımız zaman büyük bir potansiyelin başında olduğunu görünüyoruz” dedi.
İLGİLİ HABER 15 ekonomist, tek soru: Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak? AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, eylül ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor.
İLGİLİ HABER Bakan Şimşek duyurdu: Yeni finansman aracı geliyor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sermaye piyasalarına yeni bir finansman aracı getireceklerini belirterek, "Girişim sermayesi yatırım fonlarımız, yurt dışında kurulmuş olan, yatırımlarının yarıdan fazlası Türkiye'de bulunan girişim şirketlerine artık yatırım yapabilecek." dedi.
REKLAMI KAPAT X