Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi
Doviz.com
17.06.2023 17:24

Bu hafta yurt içinde asgari ücret görüşmeleri ülkenin en önemli gündem başlığı olurken, küresel piyasalarda ise Fed ve ECB’nin faiz kararı haftanın kritik başlıkları arasında yer aldı.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 – Fed faiz kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren para politikası toplantısının sonunda politika faizini yüzde 5 ile 5,25 aralığında sabit bıraktığını açıkladı.

11 üyenin oy birliği ile alınan karar sonrasında ise Fed 15 ay sonra faiz artışını pas geçmiş oldu.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! Fed, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından haziran ayında politika faizini sabit tutma kararı aldı.

2 – Kabine toplantısı sonrası Erdoğan’dan asgari ücret mesajı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Beştepe'deki toplantı saat 14.30'da başlarken, yaklaşık 8,5 saat süren toplantıda her bakan ayrı ayrı sunum yaptı.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ise asgari ücrette her tarafın içine sinecek bir karar alacaklarını duyurdu.

İLGİLİ HABER 8 saat süren Kabine toplantısı sona erdi: Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 saat süren Kabine toplantısının ardından asgari ücrette her tarafın içine sinecek bir karar alacaklarını duyurdu.

3- İşsizlik oranı açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının nisan ayına yönelik işsizlik verilerini açıkladı.

Buna göre, nisan ayında Türkiye’de işsizlik oranı 0,1 puan artışla yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti.

İşsizlik oranı erkeklerde %8,1 iken kadınlarda %14,3 olarak tahmin edildi.

İLGİLİ HABER İşsizlik oranı açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının nisan ayına yönelik işsizlik verilerini açıkladı.

4- Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı!

Fed’in ardından haftanın en önemli ikinci gelişmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), politika faiz kararıydı. Buna göre ECB, para politikası toplantısının sonunda faizleri 25 baz puan artırdığını duyurdu.

Bu artışla, Avrupa Merkez Bankası (ECB) refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 4 seviyesine çıkardı. ECB ayrıca mevduat faizini yüzde 3,50'ye, marjinal fonlama faizini ise yüzde 4,25'e yükseltti.

Böylelikle banka, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında faiz artış döngüsüne sekizinci toplantıda da devam etti.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı! ECB, para politikası toplantısının ardından haziran ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

5- Merkez Bankası yıl sonu dolar kuru tahminini açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 23,09 TL iken, bu anket döneminde 26,18 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 24,61 TL ve 28,99 TL olarak gerçekleşti.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 8,5 iken bu anket döneminde yüzde 17,56 oldu.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,17 iken, bu anket döneminde yüzde 38,55 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonu dolar, faiz ve enflasyon tahminini açıkladı! Merkez Bankası haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre dolar, faiz ve enflasyon beklentisinde yukarı yönlü revizyona gidildi.

6- ABD’de enflasyon verisi açıklandı

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında kalarak, iki yılın en düşük seviyesine inildiğini gösterdi.

Açıklanan veriye göre, ABD'de mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 4 artış gösterdi.

Nisan ayında yıllık artış yüzde 4,9 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın mayıs ayına yönelik yıllık artış beklentisi ise yüzde 4,1 seviyesindeydi.

İLGİLİ HABER ABD’de kritik enflasyon verisi açıklandı ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında kalarak, iki yılın en düşük seviyesine inildiğini gösterdi.

7- Asgari ücrette ilk toplantı sona erdi

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi.

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığındaki toplantıya, işçileri temsilen TÜRK-İŞ, işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetleri katıldı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ın Makine ve Kimya Endüstrisine ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'ndaki patlamada şehit olan işçilerin cenaze törenine katıldığını belirten Solak, şunları ifade etti:

"Görüşmelerin bayramdan önce bitmesini istiyoruz. İkinci toplantıyla ilgili herhangi bir tarih yok. Yarın olabilir, ertesi gün olabilir. Bizim TÜRK-İŞ olarak talebimiz, Türkiye Yüzyılı'na yakışır şekilde bu toplantının bir an önce bitmesi. Asgari ücretin, günün şartlarına göre, yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz."

İLGİLİ HABER Asgari ücrette ilk toplantı sona erdi: Taraflar ne söyledi? Milyonlarca çalışan asgari ücret ara zammını merakla beklerken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını tamamladı.

8- Gram altından yeni rekor

Ons altında ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğine yönelik beklenti kazançları sınırlarken, dolar/TL’nin rekor seviyelere ulaşmasıyla gram altında ise 1500 sınırına gelindi.

İLGİLİ HABER Gram altın 1500 lira sınırında: Kapalıçarşı'da son durum ne? Altın fiyatlarında dolar endeksinde yaşanan geri çekilmenin desteğiyle ılımlı bir yükseliş yaşanırken, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğine yönelik beklenti, kazançların sınırlı kalmasına yol açtı.

9- Yabancı yatırımcı borsada alıma döndü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 9 Haziran haftasında net 261,8 milyon dolarlık hisse senedi ve 25,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alırken; 1,6 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattı.

Yabancılar böylelikle, 2 Aralık 2022'den bu yana haftalık bazda en yüksek hisse senedi alımını gerçekleştirdi.

İLGİLİ HABER Yabancı yatırımcı geçtiğimiz hafta borsada alıma döndü TCMB verilerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler, geçtiğimiz hafta 261,8 milyon dolarlık hisse senedi aldı.

10- Kur korumalı mevduatta rekor serisi

BDDK verilerine göre KKM hesapları geçen hafta 42,4 milyar lira artış gösterdi.

Buna göre, Kur korumalı mevduat (KKM) büyüklüğü 9 Haziran haftasında 2 trilyon 576 milyar liraya ulaşmış oldu.

KKM'nin tüm mevduatlar içerisindeki payı ise böylelikle yüzde 23'ün üzerine çıkmış oldu.

İLGİLİ HABER Kur korumalı mevduatta rekor serisi KKM hesaplarının toplam büyüklüğü geçtiğimiz hafta 2 trilyon 576 milyar liraya ulaşarak, rekor serisini sürdürdü.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

Hangi orandaki faiz artışı piyasada nasıl yorumlanacak?

İLGİLİ HABER Ekonomim yazarı yanıtladı: Hangi orandaki faiz artışı piyasada nasıl yorumlanacak? Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, 22 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizin yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarılması durumunun, "Merkez Bankası’nın masaya yumruğunu vurması" şeklinde yorumlanacağını belirtti.

SEC’in Binance’e yönelik varlıkları dondurma talebi beklemeye alındı

İLGİLİ HABER SEC’in Binance’e yönelik varlıkları dondurma talebi beklemeye alındı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun, Binance.US hakkında talep ettiği varlık dondurma kararı yargıç tarafından beklemeye alındı.

Türkiye'nin en değerli markaları belli oldu

İLGİLİ HABER Türkiye'nin en değerli markaları belli oldu Brand Finance tarafından yapılan araştırmaya göre, Türk Hava Yolları 2 milyar dolarlık marka değeriyle geçmiş 4 yılda olduğu gibi bu yıl da "Türkiye'nin en değerli markaları" listesinde zirvede yer aldı.

BİSAM: Mayıs ayında açlık sınırı 10 bin TL’yi aştı

İLGİLİ HABER BİSAM: Mayıs ayında açlık sınırı 10 bin TL’yi aştı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi'nin raporuna göre, mayıs ayında açlık sınırı 10 bin 72, yoksulluk sınırı ise 34 bin 838 lira oldu.

Emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinde tarih belli oldu!

İLGİLİ HABER Emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinde tarih belli oldu! Emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin 17-23 Haziran 2023 tarihleri arasında ödeneceği açıklandı.

Türkiye'nin en zengin 10 ismi açıklandı

İLGİLİ HABER Türkiye'nin en zengin 10 ismi açıklandı Forbes dergisinin yayımladığı liste ile Türkiye’nin en zengin 10 ismi belli oldu.

Eski TCMB Başekonomisti asgari ücret öngörüsünü paylaştı

İLGİLİ HABER Eski TCMB Başekonomisti asgari ücret öngörüsünü paylaştı Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin öngörüsünü sosyal medya hesabından duyurdu.

BAE’den Türkiye açıklaması: Zengin ve umut verici bir gelecek bizi bekliyor

İLGİLİ HABER BAE’den Türkiye açıklaması: Zengin ve umut verici bir gelecek bizi bekliyor BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el-Berri, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte zengin ve umut verici bir geleceğin iki ülkeyi beklediğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X