Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi
Doviz.com
05.08.2023 18:09

Bu hafta yurt içi piyasaların ana gündemi enflasyon verileri olurken, küresel piyasalarda ise ABD istihdam verileri izlendi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli gelişmesi:

1 - Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı

TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) temmuz ayında yıllık bazda yüzde 47,83 artış gösterdiğini açıkladı.

Genel beklenti yüzde 47,30 seviyesindeyken TÜİK, enflasyonun temmuz ayında yıllık bazda yüzde 47,83 olarak gerçekleştiğini duyurdu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise temmuz ayında enflasyonun (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 13,18, yıllık bazda ise yüzde 122,88 artış gösterdiğini açıklamıştı.

İLGİLİ HABER Temmuz ayı resmi enflasyon rakamları açıklandı! TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) temmuz ayında yıllık bazda yüzde 47,83 artış gösterdiğini açıkladı.

2 – Fitch, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürürken, görünümü de negatif izlemeden durağana çevirdi.

İLGİLİ HABER Fitch, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu düşürdü Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürürken, görünümü de negatif izlemeden durağana çevirdi.

3 – Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı!

Türk-İş, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 11.658 TL, yoksulluk sınırının ise 37.974 TL olduğunu duyurdu.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 15.123,60 TL’ye yükseldi.

İLGİLİ HABER Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı Türk-İş, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 11.658 TL, yoksulluk sınırının ise 37.974 TL olduğunu duyurdu.

4 – Yabancı kurumlar dolar kuruna yönelik tahminlerini güncelledi

Enflasyonda ivmenin yukarı dönmesi yabancı kurumların dolar/TL beklentilerini güncellemelerine yol açtı.

Buna göre Standard Chartered, yayımladığı raporda dolar/TL tahminini, 2024 yılının sonu için 30 TL seviyesinden 40 TL seviyesine çıkardı.

İLGİLİ HABER Standard Chartered dolar kuruna yönelik yeni tahminini açıkladı Standard Chartered Bank, yayımladığı yeni raporda, dolar/TL paritesine yönelik tahminini yukarı yönlü revize etti. İşte İngiliz devinin dolar kuruna yönelik yeni tahmini..

HSBC ise müşterilerine TL ile ilgili gönderdiği analizde, 2023 için dolar/TL beklentisini 27'den 29 seviyesine, 2024 için dolar/TL beklentisini ise 32 TL seviyesine çıkardığını duyurdu.

İLGİLİ HABER HSBC, dolar kuruna yönelik yeni tahminini açıkladı HSBC, 2023 yılının sonuna ilişkin dolar/TL beklentisini 27 TL'den 29 TL'ye çıkarırken, 2024 yılının sonuna ilişkin beklentisini ise 32 TL olarak açıkladı.

5 - Tarım dışı istihdam verisi açıklandı

ABD Çalışma Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre, piyasa beklentisi 200 bin seviyesinde olan ABD'de tarım dışı istihdam 187 bin seviyesinde gerçekleşti. 

Temmuz ayında ülkede işsizlik oranı yüzde 3,5 olurken, piyasanın işsizlik beklentisi ise yüzde 3,6 olmuştu.

İLGİLİ HABER ABD'de merakla beklenen tarım dışı istihdam verisi açıklandı! ABD'de temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi 187 bin ile piyasa beklentilerinin altında kaldı.

6 - Kredi kartıyla taksitli harcamalara sınırlama getirildi

BDDK, kredi kartlarında havayolu, seyahat ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalarda taksitlendirmeyi yasakladı.

İLGİLİ HABER Kredi kartıyla taksitli harcamalara sınırlama getirildi BDDK, kredi kartlarında havayolu, seyahat ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalarda taksitlendirmeyi yasakladı.

7 - Ons altın, son 4 ayın en yüksek aylık kazancını elde etti

Altın fiyatları, küresel merkez bankalarının faiz artırım döngülerinin sonuna yaklaşıyor olabileceğine dair beklentilerin artmasıyla temmuz ayında son dört ayın en yüksek aylık kazancını elde etti.

İLGİLİ HABER Ons altın, son 4 ayın en yüksek aylık kazancını elde etti Altın fiyatları, küresel merkez bankalarının faiz artırım döngülerinin sonuna yaklaşıyor olabileceğine dair beklentilerin artmasıyla pazartesi günü son dört ayın en yüksek aylık kazancına hazırlanıyor.

8 – Kur korumalı mevduattan yeni rekor

Kur Korumalı Mevduat (KKM) büyüklüğü, 30 Temmuz haftasında 58,3 milyar liralık artışla 3 trilyon 132 milyar 468 milyon liraya ulaştı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hacminin geçtiğimiz hafta döviz bazında 116 milyar dolar düzeyinde olduğu görüldü.

İLGİLİ HABER KKM yeni rekorunu kırdı: 3,13 trilyonu aşkın para birikti Kur Korumalı Mevduat (KKM) büyüklüğü, 30 Temmuz haftasında 58,3 milyar liralık artışla 3 trilyon 132 milyar 468 milyon liraya ulaştı.

9 - SPK, üç şirketin halka arzına daha onay verdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İzdemir Enerji Elektrik Üretim, Tatlıpınar Enerji Üretim ve Ofis Yem Gıda Sanayi ve Ticaret'in halka arzını onayladı.

İLGİLİ HABER SPK, üç şirketin halka arzına daha onay verdi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İzdemir Enerji Elektrik Üretim, Tatlıpınar Enerji Üretim ve Ofis Yem Gıda Sanayi ve Ticaret'in halka arzını onayladı.

10 - Suudi Arabistan petrolde arz kesintisi kararını 1 ay uzattı

Suudi Arabistan, perşembe günü petrol üretimini gönüllü olarak günde 1 milyon varil (bpd) azaltma kararını eylül sonuna kadar uzatırken, Rusya da önümüzdeki ay petrol ihracatını 300.000 varil/gün azaltacağını duyurdu.

İLGİLİ HABER Suudi Arabistan petrolde arz kesintisi kararını 1 ay uzattı Suudi Arabistan temmuz ayından beri uyguladığı günlük 1 milyon varillik gönüllü petrol arz kesintisini eylül ayına kadar uzattığını açıkladı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Ağustos ayında temettü ödeyecek 7 şirket Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket ağustos ayında temettü ödemesi yapacağını KAP'a bildirdi.
İLGİLİ HABER Ünlü burger zinciri iflas başvurusunda bulundu Küresel ekonomik güçlükler artış gösterirken iflas haberleri de birbiri ardına gelmeye devam ediyor. Buna göre son olarak ABD’de bir burger zincirinin iflasını açıkladığı bildirildi.
İLGİLİ HABER Temmuz ayında en çok satılan otomotiv markaları belli oldu Ticaret Bakanlığı’nın girişimleriyle otomobilde arz talep dengesinin yeniden korunmaya çalışıldığı bir dönemde; ODMD verilerine göre, Fiat'ın pazarda liderliğini sürdürdüğü görüldü. Peki temmuzda en çok satılan otomotiv modelleri neler oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Kontrolmatik ve Astor'un da aralarında bulunduğu 6 enerji şirketine soruşturma açıldı Rekabet Kurumu, aralarında Kontrolmatik ve Astor'un da bulunduğu 6 enerji şirketine soruşturma açtı.
İLGİLİ HABER TL’nin reel değeri 19 ayın en düşük seviyesinde Türk Lirası reel döviz kuru endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 gerileyerek, 19 ayın en düşük seviyesine indi.
İLGİLİ HABER Ünlü burger zinciri iflas başvurusunda bulundu Küresel ekonomik güçlükler artış gösterirken iflas haberleri de birbiri ardına gelmeye devam ediyor. Buna göre son olarak ABD’de bir burger zincirinin iflasını açıkladığı bildirildi.
İLGİLİ HABER Enflasyon rakamlarını yabancı ekonomistler nasıl yorumladı? Enflasyon verisi sonrası değerlendirmede bulunan yabancı ekonomistler, tüketici fiyatlarının bir süre daha yüksek seyredeceğini belirtirken, TCMB’nin agresif faiz artışları ile faiz ve enflasyon arasındaki makasın daraltılmasına yönelik adım atması gerektiğini vurguladı.
İLGİLİ HABER TCMB açıkladı: Enflasyondaki yükselişin sebepleri neler? Tüketici enflasyonun tarihsel bazda yüksek bir artış kaydettiğini belirten TCMB, enflasyondaki bu artışta vergilerin yanında, TL'deki değer kaybının ve ücret artışlarının etkili olduğunu belirtti.
REKLAMI KAPAT X