Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (29 Nisan - 4 Mayıs)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (29 Nisan - 4 Mayıs)
Doviz.com
04.05.2024 18:17

Yurt içi piyasada S&P’nin Türkiye’ye ilişkin kararı ile enflasyon rakamlarının takip edildiği haftada, küresel çapta ise ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı öne çıktı. İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon, nisan ayında yıllık bazda yüzde 69,80 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 70,33 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) nisan ayında yıllık bazda yüzde 124,35 artış gösterdi.

İLGİLİ HABER TÜİK resmi enflasyon rakamlarını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

2 - Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Buna göre Fed, politika faizini yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında sabit bıraktığını duyurdu.

Son aylarda, yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilemediğinin belirtildiği karar metninde ise Hazine menkul kıymetlerinin aylık itfa üst sınırını 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürerek menkul kıymet varlıklarının azalma hızının yavaşlatılacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

3 - Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda (zorunlu trafik sigortası) 2023 Aralık'ta duyurduğu hasar maliyet endeksi uygulamasına başlandı.

Değişen ekonomik koşulları göz önünde bulunduran SEDDK, sigortalının menfaatlerinin korunması ve hasar prim dengesinde sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla söz konusu uygulamaya geçti.

Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans noktası olacak endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplanacak.

İLGİLİ HABER Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başladı Zorunlu trafik sigortasında poliçeler artık Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) 1 Mayıs'ta devreye aldığı hasar maliyet endeksine göre kesilecek.

4 - Borsa tarihinde ilk kez 10 bin puanı aştı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yükselişle başlamasının ardından tarihinde ilk kez 10 bin puanın üzerine çıktı.

Endeks hafta içerisinde en yüksek 10.286 puanı gördükten sonra haftayı 10.276 puandan kapattı.

İLGİLİ HABER Üç uzman yorumladı: Borsada yükseliş devam eder mi? BIST 100 endeksi dün 10 bin puanın üzerine çıkmasının ardından bugün erken saatlerde rekor tazeledi. Peki, uzmanlar borsadaki yükselişe yönelik ne söyledi? İşte detaylar..

5 - Açlık sınırı ilk kez asgari ücreti geçti

Türk-İş verilerine göre nisan ayında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 17 bin 725 TL’ye yükseldi. Böylelikle 17 bin 2 TL'lik asgari ücret bu yıl ilk kez açlık sınırının altında kaldı.

İLGİLİ HABER Açlık sınırı ilk kez asgari ücreti geçti Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre nisan ayında açlık sınırı bu yıl ilk kez asgari ücretin üzerine çıktı.

6 - S&P, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Geçen yılın aralık ayında Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit eden, not görünümünü ise durağandan pozitife revize eden S&P, Türkiye’ye ilişkin son kararını açıkladı.

Buna göre Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunun B’den B+’ya yükseltildiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER S&P, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti S&P, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.

7 - Otomotiv satışları 20 ay sonra düştü

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) nisan ayı satış rakamlarını açıkladı. ODMD verilerine göre otomotiv satışları 20 aylık bir dönemin ardından ilk kez düşüş kaydetti.

Bu dönemde 80 bin adedin altında kalması beklenen satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,2 azalarak 75 bin 919 adet oldu.

İlk dört aylık döneme bakıldığında ise önceki yıla göre yüzde 11,3 oranında bir atış yaşanarak 371 bin 438 adet satış gerçekleşti.

Toplam otomotiv pazarı içerisinden Fiat yüzde 12,39, Renault yüzde 8,95, Volkswagen ise yüzde 8,94 pay aldı.

İLGİLİ HABER Otomotiv satışları 20 ay sonra düştü: En çok hangi markalar tercih edildi? Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Ağustos 2022'den bu yana ilk kez düşüş yaşadı. Peki, daralan pazarda en çok hangi markalar tercih edildi? İşte detaylar..

8 - Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkan kararı ile 30 Nisan'da sona eren mevduattan elde edilen faize uygulanan stopajda değişikliğe gidildi.

Buna göre, mevduattan elde edilen faiz ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarına uygulanan oranda yapılan değişiklikle, 6 aya kadar (6 ay dahil) mevduatta stopaj yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltildi.

Bir yıla kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseltilirken, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 2,5 olan stopaj oranında değişikliğe gidilmedi.

30 Nisan'a kadar faiz getirili yatırım fonlarında yüzde 0 olarak uygulanan stopaj da yüzde 7,5'e yükseltildi. Böylece söz konusu yatırım fonları ile 6 aya kadar vadeli mevduat getirisinde stopaj yüzde 7,5'te eşitlenmiş oldu.

İLGİLİ HABER Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti Türk Lirası mevduatlar için uygulanan stopajda düzenleme yapılarak Resmi Gazete'de yayımlandı. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'e, bir yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarıldı.

9 - SPK, 2 şirketin ilk halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 22. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Koç Metalurji AŞ ile Altınay Savunma Teknolojileri AŞ’nin halka arzının onaylandığını duyurdu.

Koç Metalurji halka arzında 1 TL nominal değerli paylar 20,50 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

Altınay Savunma halka arzında 1 TL nominal değerli paylar 32 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

İLGİLİ HABER SPK, 2 şirketin ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin daha ilk halka arzına onay verdi.

10 - ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kaldı

Piyasaların merakla beklediği ABD istihdam verileri açıklandı.

ABD'de tarım dışı istihdam nisan ayında 175 bin ile beklentilerin altında kaldı.

Beklentiler verinin 240 bin gelmesi yönündeydi. Geçen ay ise tarım dışı istihdam 303 bin olarak açıklanmıştı.

İLGİLİ HABER ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kaldı ABD'de tarım dışı istihdam nisan ayında 175 bin ile beklentilerin altında kaldı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER BNP Paribas, yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahminini açıkladı Fransa'nın en büyük bankalarından BNP Paribas, Türkiye'nin 2 yıl vadeli tahvillerini cazip gördüğünü belirterek yıl sonu dolar/TL tahminini açıkladı.
İLGİLİ HABER Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından mayıs ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu. İşte iş yerleri ve konutlar için mayıs ayı kira artış tutarları..
İLGİLİ HABER Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurdu Ticaret Bakanlığı, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini belirterek, "İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur" dedi.
İLGİLİ HABER Euro Bölgesi'nin 4 büyük ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya ekonomileri 2024'ün ilk çeyreğinde tahminlerin üzerinde büyüdü.
İLGİLİ HABER Yabancıdan yılın en yüksek tahvil alımı Hissede satışa yönelen yabancının tahvilde alımı 29 Nisan haftasında da devam etti. 603,5 milyon dolarla yabancı yılın en yüksek tahvil alımını gerçekleştirdi.
İLGİLİ HABER Mayıs ayında temettü dağıtacak şirketler ve temettü miktarları Borsada yaşanan yükselişin ortasında bazı yatırımcılar kısa vadeli hareketlerden arındırılmış şekilde temettü yatırımına devam ediyor. İşte temettü yatırımcıları için derlenen mayıs ayı temettü takvimi..
İLGİLİ HABER Temassız ödeme limiti artırılıyor BDDK, bankalara gönderdiği yazıda, temassız ödeme limitinin 1 Temmuz 2024'ten itibaren 1500 lira olacağını duyurdu.
İLGİLİ HABER Citi’den 6 aylık forwardlar üzerinden “dolar sat-lira al” tavsiyesi Citi stratejistleri, önümüzdeki birkaç ayda Türk varlıklarına sermaye akışı yaşanabileceği gerekçesiyle, 6 aylık *forward işlemleri üzerinden Türk lirasında dolara karşı uzun pozisyon alınmasını önerdi.
İLGİLİ HABER Enflasyonla mücadele için yeni para birimi Yüksek enflasyonla mücadele eden Zimbabve, altın destekli yeni bir para birimini bugün piyasaya sürdü.
İLGİLİ HABER Akaryakıtta 'tek fiyat' dönemi başlıyor Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre akaryakıt istasyonlarında farklı isimlerle satılan dizel ve benzin ürünlerine uygulanan fiyat farkları sona erecek. Buna göre benzin ve motorin için tek fiyat uygulamasına geçilecek.

 

REKLAMI KAPAT X